Чкаловська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Опалювальний сезон. Безпечний початок - безпечна робота.

Дата: 22.10.2021 11:58
Кількість переглядів: 336

 

Опалювальний сезон.

Безпечний початок - безпечна робота.

 

На початку опалювального сезону з’являється висока ймовірність виникнення нещасних випадків, аварій, пожеж, вибухів. Основні причини зазначених випадків: незадовільний технічний стан котлів, не проведення повторного інструктажу з охорони праці з оператором котельні, відсутність постійного нагляду за котлом тощо. Протягом минулого опалювального періоду в Україні були зафіксовані нещасні випадки зі смертельним наслідком в період запуску та при експлуатації котлів та котелень.

Лише після аварій, нещасних випадків приділяють увагу на важливі питання з охорони праці. Роботодавець зобов’язаний у міжопалювальний період виконати обов’язкові обсяги робіт з підготовки до опалювального періоду та оформити акт про готовність об’єкта до опалювального періоду або надати рішення щодо безпечної експлуатації системи теплопостачання. Необхідно пам’ятати, що при порушенні правил безпечної експлуатації котлів, працівник може бути підданий термічним опікам, поразці електричним струмом, динамічним ударам при вибуху котла або тепловій мережі.

До обслуговування котлів допускаються особи віком від 18 років, що пройшли медичний огляд, навчання по відповідній програмі, перевірку знань і отримали посвідчення на право обслуговування котлів. Схеми включення котлів повинні бути вивішені на робочих місцях, працівники забезпечені спецодягом і спецвзуттям відповідно до діючих норм, котельні повинні бути укомплектовані вогнегасниками.

Вимоги безпеки перед початком роботи: одягти спецодяг; перевірити наявність первинних засобів пожежогасіння; перевірити справність котлів. Прийом і здача зміни оформляється в змінному журналі за підписами відповідальних по зміні осіб.

Перед розпалюванням або включенням котла необхідно перевірити: справність топки і газоходів,  запірних і регулюючих пристроїв;  справність контрольно-вимірювальних приладів, живильних пристроїв, вентиляторів, а також наявність природної тяги; справність устаткування для спалювання газоподібного палива; рівень води в котлі, герметичність фланців, запірної арматури, люків; відсутність заглушок на продувних, спускних і живильних паропроводах, мазутопроводах, газопроводах, а також до і після запобіжного клапана; відсутність у топці і газоходах сторонніх предметів; виконати гідравлічні випробування теплових мереж, систем опалення.

При користуванні пічним опаленням: перед початком, а також протягом усього опалювального сезону, слід очищати димоходи та печі від сажі, щоб не сталось її займання. Біля печі, перед топковим отвором на горючій підлозі, слід прибити металевий лист розміром не менше 0,5 х 0,7 м;

 При використанні електричного котла: перед початком опалювального сезону слід перевірити надійність заземлення, справність органів керування та індикації. На підлозі, біля пускового пульту, повинен лежати діелектричний гумовий килим, пуск призводити у гумових рукавицях.

Вимоги безпеки під час пуску обігрівальних котлів: пуск електричного котла проводиться через пульт керування, згідно інструкції по експлуатації даного агрегату; перед пуском котлів на газовому паливі необхідно запалити переносний пальник, підносять його через вічко до основного пальника і повільно відкривають кран пальника, запалюють газ. Якщо газ не загорівся, припинити подачу газу до пальника, провентилювати і почати розпал заново; перед пуском котлів на рідкому паливі, необхідно перевірити заповнення котла водою, провентилювати топку і газоходи котла, ввести в топку факел, трохи відкрити повітряний шибер, паливний вентиль і подати паливо в топку, відрегулювати горіння  факелу. Якщо загорання не сталося, то повторний пуск проводити після вентиляції газоходів і топки на протязі 10-15 хв; перед експлуатацією котлів на твердому паливі потрібно забезпечити рівномірне горіння на всій площі колосникової решітки, подаючи паливо рівномірно невеликими порціями при ослабленому дутті. При збільшенні навантаження котла необхідно спершу збільшити тягу, потім збільшити дуття, у випадку зупинки дуттєвого вентилятора слід негайно відкрити дверцята піддувала для застереження згорання колосників. 

Вимоги безпеки під час роботи: при експлуатації котлів необхідно регулярно перевіряти: тиск газу, повітря, води, нормальне горіння; стежити за станом форсунок, роботою дуттєвого вентилятора, циркуляційного насосу, газоходів та вентиляцій.

Вимоги безпеки по закінченню роботи: зупинку котла на твердому паливі проводити   так: при зменшених дутті і тязі, дати можливість догоріти залишкам палива в топці, потім припинити дуття і зменшити тягу; очистити топку і припинити тягу. Не можна гасити паливо в топці, заливаючи його водою; зупинку котла на газовому паливі проводити так: поступово зменшити подачу газу в пальники, зменшити дуття, закрити кран перед пальником та відключити дуття і тягу; зупинку котла на рідкому паливі проводити  так: припинити подачу палива, а потім повітря в форсунку; через 3-5 хв. відключити дуття.

Після закінчення опалювального сезону і при необхідності виконання ремонтних робіт, вимкнути електроживлення в електрощиті, встановити заземлення і вивісити плакати безпеки «Не вмикати працюють люди», «Заземлено».

Статистика стверджує, що кожна друга пожежа виникає через людський фактор. Недотримання елементарних вимог пожежної безпеки може коштувати втрати майна, чи, що найстрашніше, спричинити загибель людини.

вул. Пушкіна, 9, смт. Веселе, Запорізької обл., 72202, тел. +38(06136) 2-18-92, 2-10-81

e-mail: vese.zp@fssu.gov.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора