Чкаловська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Відбулася нарада сільського голови Станіслава КАЛИНОВСЬКОГО із працівниками Чкаловської амбулаторії.

Дата: 12.08.2021 16:08
Кількість переглядів: 657

 

      Фото без описуСьогодні 12 серпня 2021 року відбулася нарада сільського голови з працівниками КНП «Чкаловська амбулаторія групової практики сімейної медицини» щодо стану медичної галузі у громаді, кількості обслуговуваного населення та проведення вакцинації. Крім лікарів та медичних сестер амбулаторії у нараді взяли участь заступник сільського голови Ольга КРИВКО, секретар сільської ради Ірина БАБИЧ, старости Ірина МАНДИК, Лариса ЛОБАЧ, Артем КОРВЄГІН та Галина КОРЖ.

         За інформацією головного бухгалтера КНП Наталії МИХАЙЛОВОЇ, фінансовий стан амбулаторії дуже критичний, не вистачає коштів на виплату заробітної плати працівникам. КНП отримує фінансування із Національної служби здоров´я України (далі НСЗУ) та трансферти із сільської ради, але цих коштів критично не вистачає. Згідно законодавства заробітна плата медичним працівникам виплачується тільки за рахунок коштів отриманих від НСЗУ за укладені із населенням декларації, а утримання будівель, техніки, комунальні послуги повинна сплачувати сільська рада за кошти сільського бюджету.

Наразі у Чкаловській амбулаторії працює 3 лікаря: Душко Віктор Володимирович, Кучеров Сергій Петрович та Єщенко Любов Василівна.  Із лікарями Чкаловської амбулаторії укладено 1493 декларації: Душко В.В. – 1248, Кучеров С.П. – 69, Єщенко Л.В. – 176. У розрізі сіл 1493 декларації: с.Чкалове – 630, с.Коргіївка – 359, с.Калинівка – 157, с.Зелений Гай – 194, с.Гоголівка – 74, с.Мусіївка – 38, с.Добровольчеське – 41. Відповідно до нормативного законодавства по медичній галузі навантаження на 1 медичну сестру повинно складати 600 чоловік. У Чкаловській амбулаторії працює 7 медичних сестер, навантаження на кожну складає 213 чоловік.

Три роки сільська рада надмірно фінансувала медичну галузь, співфінансувала будівництво амбулаторії, придбання автомобілів, намагалася зберегти штатну чисельність працівників КНП, за кошти сільського бюджету утримувала медичних сестер (з умовою повноцінної, якісної роботи, дотримання трудової дисципліни, проведення роботи із населенням щодо збільшення кількості декларацій), але нажаль ситуація особливо не змінилася, кількість договорів не збільшилася, а навіть навпаки. Відсутність виїзних прийомів та низька активність медичного персоналу призвела до скрутного фінансового становища.

Сільський голова наголосив, що необхідно здійснити усі можливі заходи, щоб покращити фінансовий стан амбулаторії, особливо працювати над тим, щоб збільшити кількість декларацій. Голова зауважив, що кожна людина хоче укласти декларацію із кваліфікованим лікарем, який зможе надати якісні медичні послуги, а для цього необхідно працювати з людьми, а не по старинці чекати у кабінеті. Станіслав Васильович повідомив, що неодноразово мешканці сіл скаржилися на погане відношення медичних сестер, або взагалі відсутність їх на робочому місці. Сільський голова навів приклад роботи амбулаторій Новоуспенівської та Веселівської громад, які виділяють коштів в два рази менше.

Секретар сільської ради зауважила, що крім професійних якостей, люди хочуть, щоб до них зверталися по людськи, намагалися зробити все можливе і навіть більше, обслуговувати пацієнтів необхідно так, щоб вони не хотіли утекти «світ за очі», а тому кількість декларацій залежить ще й від відношення до людей усіх медичних працівників. В свою чергу мешканці Чкаловської громади повинні розуміти, що уклавши декларацію з іншими лікарями за маніпуляціями (уколи, крапельниці, невідкладна допомога) вони повинні звертатися аж ніяк не до медичних сестер Чкаловської амбулаторії, а до того лікаря якому сплачують кошти. Секретар сільської ради наголосила, що бере на себе обов´язок провести роз´яснювальну роботу серед населення на сторінках районної газети, сайті сільської ради, Фейсбуці, розмістити оголошеннях у громадських місцях, щоб люди зрозуміли, що збереження медицини у їх селах залежить напряму від того чи укладуть вони декларації з лікарями Чкаловської амбулаторії.

Заступник сільського голови Ольга КРИВО наголосила, що сільська рада згідно Бюджетного кодексу не має права виділяти кошти на оплату праці медичних працівників та запропонувала надати час медичним працівникам до кінця вересня для проведення роботи по збільшенню кількості декларацій. У противному разі головному лікарю доведеться провести скорочення медичних сестер.

За результатами активного обговорення проблемних питань медичної галузі досягнуто домовленості та доручено головному лікарю Душку В.В.:

  1. Розробити графік виїзних прийомів лікарів у селах громади, довести його до керівництва сільської ради та населення.
  2. Вжити заходів щодо дотримання медичним персоналом трудової дисципліни, у разі порушення чи не відпрацювання робочого часу складати акти відсутності на робочому місці та застосовувати заходи адміністративного впливу (догани, звільнення).
  3. Провести разом зі старостами моніторинг населення, виявити мешканців, які не уклали декларації, проводити агітаційну та роз´яснювальну роботу щодо укладання декларацій із лікарями Чкаловської амбулаторії.

 

Секретар сільської ради

Ірина БАБИЧ



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора