Чкаловська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

26 квітня, виповнюється 35-а річниця Чорнобильської катастрофи

Дата: 26.04.2021 11:15
Кількість переглядів: 407

Фото без опису

26 квітня, виповнюється 35-а річниця Чорнобильської катастрофи, яка призвела до однієї із найбільших техногенних та екологічних катастроф в історії людства. Протягом п'ятнадцяти днів в атмосферу було викинуто 50 мегакюрі ядерного палива. Після вибуху та пожежі утворилася радіоактивна хмара, яка накрила не лише території сучасної України, Білорусі та Росії, але й території багатьох європейських країн – Швеції, Австрії, Норвегії, Німеччини, Фінляндії, Греції, Румунії, Словенії, Литви, Латвії. За Міжнародною шкалою ядерних подій (INES) цю аварію класифікували за найвищим – сьомим рівнем небезпеки.  Евакуація почалася тільки на другий день, оскільки радянська влада приховувала катастрофу. Люди брали з собою найнеобхідніше, в основному, тільки документи, їм пообіцяли, що вони повернуться додому протягом двох або трьох днів. Однак більше ніхто з них сюди не повернувся. Загалом було евакуйовано 115 тисяч з Прип'яті та навколишніх поселень.

В ці дні по всій Україні проходять пам´ятні заходи, покладання квітів та вінків до місць вшанування ліквідаторів, проведення низки мистецьких акцій, круглих столів та конференцій.

У Калинівському сільському будинку культури відбувся пам´ятний захід «… Чорнобиль… 35» Це мультимедійне представлення покликане символічно показати величину трагедії українського  народу через події Чорнобильської катастрофи. (Ссилку на відео наведено нижче)

https://youtu.be/nPBNJggr-I0

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора