Чкаловська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Звернення сільського голови Станіслава Калиновського до пасічників щодо дотримання законодавства про бджільництво

Дата: 07.04.2021 09:10
Кількість переглядів: 814

Фото без опису

Шановні пасічники! Повідомляємо Вас, що наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19.02.2021 року № 338 «Про деякі питання у сфері бджільництва», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 04.03.2021 року за № 283/35905 затверджено:

  • План породного районування бджіл;
  • Порядок видачі ветеринарно-санітарного паспорта пасіки;
  • Порядок реєстрації пасіки;
  • Інструкцію з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин.

З метою проведення профілактики, оперативного реагування на випадки отруєння бджіл та на виконання Інструкції з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин виконкомом Чкаловської сільської ради 26.03.2021 року прийнято рішення № 24, яким створено постійно діючу комісію із встановлення факту отруєння бджіл на території Чкаловської територіальної громади та затверджено її склад. До складу комісії включено представників сільської ради, Держпродспоживслужби та поліції. До роботи комісії можуть залучатися власники пасік та інші особи, що визначені Інструкцією.

Окремо сільська рада звернулася з листом до усіх аграріїв Чкаловської територіальної громади та закликала їх не повторювати сумних подій минулого року, дотримуватись вимог Закону України «Про бджільництво», Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл, Інструкції з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин та основних правил поводження з пестицидами та агрохімікатами, що регламентуються ДСП 8.8.1.2.001-98 від 03.08.98 року «Державні санітарні правила. Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».

Повідомлення аграріїв про проведення обробітку посівів агрохімікатами будуть розміщуватися на офіційному web.сайті сільської ради chkalovska-gromada.gov.ua та доводитися до відома пасічників громади через Viber у групі «Бджолярі Веселівського краю». Тому сільська рада просить усіх власників пасік, навіть з маленькою кількістю бджолосімей, долучитися до групи у Viber, щоб оперативно отримувати інформацію.

 Крім цього звертаємо Вашу увагу, що норм закону повинні дотримуватися і пасічники. У минулому році до сільської ради надходили скарги від мешканців сіл на пасічників, які не дотримуються Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб бджіл, якою встановлено, що при визначенні розміру площі під пасіку розраховують, що на одну гадану бджолину сім'ю потрібно 30-35 кв. м, залежно від способу розміщення бджіл. При розміщенні пасіки на присадибній ділянці (подвір'ї) огорожа повинна бути заввишки не менше 2,5 м для підвищення льоту бджіл. Шановні пасічники, розміщуючи на присадибній ділянці десятки, а то і більше сотні бджолосімей, Ви повинні розуміти, що це створює незручності для сусідів, а подекуди і загрожує їх життю та здоров´ю. Своєю бездіяльністю в цьому плані та небажанням визнати проблему Ви провокуєте людей на сварки, скарги та бажання вчинення протиправних дій.

Надходили повідомлення і від аграріїв, які своєчасно повідомивши про обробіток поля агрохімікатами, приступаючи до обробітку у вечірній час виявляли поряд зі своїм полем, на якій висаджена рослина медонос, пасіку, в той час як перевезення пасік до медоносних угідь здійснюється за погодженням з власниками або користувачами земельних ділянок.

Шановні пасічники, Чкаловська сільська рада наполегливо рекомендує Вам дотримуватися норм чинного законодавства, налагодити взаєморозуміння та співпрацю із аграріями, щоб не допустити повторення подій минулого року та загибелі бджіл.

 

З повагою!

Сільський голова                                                  Станіслав КАЛИНОВСЬКИЙ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора