Чкаловська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

«Веселівське бюро правової допомоги»

Дата: 04.03.2021 08:44
Кількість переглядів: 1125

Згідно з нормами чинного законодавства, зняття з реєстрації за місцем проживання, відбувається за їх особистою заявою або за рішенням суду. Якщо особа добровільно не бажає знятися з реєстрації місця проживання, то власнику житла необхідно буде звернутися до суду.

Відповідно до частини 1 статті 316 Цивільного кодексу України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб. Окрім того, згідно зі статтею 317 ЦК України власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

Стаття 319 ЦК України визначає, що саме власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання» зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється на підставі судового рішення, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, про виселення, про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою.

Втрата права користування житлом:  

  1. відсутність наймача або членів його сім’ї в жилому приміщення без поважних причин понад 6 місяців (стаття 71 Житлового кодексу Української РСР);
  2. відсутність членів сім’ї власника жилого приміщення без поважних причин понад 1 рік (стаття 405 Цивільного кодексу України).

Перелік осіб, які є членами сім’ї власника житла визначено в статті 64 Житлового кодексу УРСР, зокрема, до членів сім’ї наймача належать дружина наймача, їх діти і батьки. Членами сім’ї наймача може бути визнано й інших осіб, якщо вони постійно проживають разом з наймачем і ведуть з ним спільне господарство.

 Позовна заява подається до суду за місцем знаходження житлового приміщення. Для того, щоб визнати особу такою, що втратила право користування житловим приміщенням, до позову додаються такі документи (перелік не є вичерпним):

  •  документ, що підтверджує сплату судового збору (станом на 2021 рік - 908 гривень);
  • документи, що підтверджують право власності на нерухоме майно;
  • документи, що підтверджують факт відсутності члена сім’ї власника у займаному приміщенні без поважних причин понад один рік.

На підставі судового рішення, яке набрало законної сили, ви звертаєтесь до виконавчого органу сільської ради (у тому числі через центр надання адміністративних послуг) на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці для того, щоб здійснити зняття з місця реєстрації фізичної особи.

За правовою допомогою звертайтесь до відділу «Веселівське бюро правової допомоги» за адресою: 72202, Запорізька обл., смт. Веселе, вул. Центральна, 202, ел. пошта: veselivske@legalaid.zp.ua, Тел.: (06136) 2-12-28, 098-354-0685.

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора