Чкаловська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Повертаючись до болючого питання ремонту даху Чкаловського сільського будинку культури

Дата: 02.02.2021 16:39
Кількість переглядів: 990

Фото без опису

 

Чкаловський сільський будинок культури був збудований за кошти колгоспу імені Чкалова, і відкритий у вересні 1987 року. Це двоповерхова будівля площею 1068,43 м.кв. де розташовані глядацький зал на 270 місць, спортивна зала, робочі кімнати, та бібліотека. За свої 33 роки цей заклад кілька разів змінював власника, був підпорядкований і колгоспу, і районному відділу культури і врешті-решт сільській раді.

На відміну від інших сільських клубів нашого району у яких працювали по одному штатному працівнику, роботу Чкаловського СБК забезпечували троє: директор, художній керівник та прибиральниця. У межах можливостей сільського бюджету керівництво сільської ради спільно із депутатами виділяли кошти на утримання штату (без скорочень) та кошти за які частково проводились поточні ремонти (у т.ч. глядацької зали), було придбано апаратуру, проведено заміну деяких вікон та дверей, проводились культурно-масові заходи. Звісно, не у обсягах які потребував заклад, але такі були можливості бюджету.

Але найбільшою проблемою Чкаловського будинку культури завжди був та лишається і наразі його дах. З роками через перепади температур та вологу м´яка покрівля зіпсувалася, щороку з´являються нові вогнища протікань. Чкаловська сільська рада проводила роботи по заміні м´якої покрівлі частинами кілька разів, наймаючи підрядну організацію, залучаючи місцевих жителів та працівників комунального господарства. Однак через кілька років дах починав протікати знову ще з більшою силою, руйнуючи стіни будівлі. Витрачені на той час десятки тисяч гривень виявилися марними.

Для вирішення цього нагального питання сільською радою залучено спеціалістів будівельників із проектної організації, які надали висновок, що проблему вирішить тільки повна заміна даху із м´якої на шатрову. У 2017 році сільською радою замовлено за кошти сільського бюджету у сумі 43,9 тис.грн. проект «Реконструкція будівлі сільського будинку культури (заміна даху, заміна підлоги, вікон та дверей у приміщенні спортивної зали), розташованого у с.Чкалове Веселівського району Запорізької області», вартість якого станом на 2019 рік становить 4 мільйони 636 тисяч 272 гривні (з кожним роком ціна збільшується). Розуміючи, що даний проект самотужки об´єднаній територіальній громаді реалізувати не під силу, сільська рада щороку подає його на фінансування за кошти Державного фонду регіонального розвитку та кошти обласного бюджету, однак досі фінансування так і не виділено.

Сьогодні ми можемо вести дискусії з цього питання, слухати та читати  якісь коментарі, давати оцінки, але зрозуміло одне, що без коштів цю проблему не вирішити. І це не означає, що необхідно «скласти руки», продовжуємо подавати вищезазначений проект на різні рівні фінансування і паралельно із настанням сприятливої сухої погоди намагатися провести частковий ремонт власними силами.

Усі ми хочемо щоб Чкаловський сільський будинок культури повернувся до свого колишнього вигляду, коли він був осередком культури, квітучим оазисом у центрі села Чкалове, а до нього з радістю ішли сільські мешканці, дехто щоб приймати участь у художній самодіяльності, а дехто відпочити душею після важких трудових днів.

 

Секретар сільської ради

Ірина БАБИЧ



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора