Чкаловська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Державна податкова служба інформує

Дата: 31.12.2020 11:15
Кількість переглядів: 330

Фото без опису

Податкові борги запорізьких платників скоротилися на 182 мільйони

 

З початку року податкова заборгованість у Запорізькій області зменшилась на 182 мільйони. Зокрема, до державного бюджету надійшло 107,6 мільйона, до місцевих скарбниць – 74,4 мільйона.

У результаті заходів, що вживалися відповідно до вимог Податкового кодексу України, значні суми надійшли від стягнення платіжними вимогами та вилучення коштів з рахунків боржників – 16,6 мільйона. Від підприємств, які знаходяться в процедурах банкрутства, скарбниці отримали 17,8 мільйона. За рахунок виділених коштів органів управління комунальних і державних підприємств до бюджетів залучено 2,6 мільйона тощо.

Крім того, фахівці податкової служби подали до суду 803 позови про стягнення боргу в сумі 783 мільйони. На даний час винесені 201 рішення на суму 453 мільйони, з якої до скарбниці спрямовано 23 мільйони.

Також за 11 місяців недоїмка з єдиного внеску скоротилась на 90,4 мільйона, у тому числі, через органи Державної виконавчої служби – 32,7 мільйона, списано понад 26 мільйонів.

 

Нагадаємо, відповідно до Закону України від 04.12.2020р. №1072-ІХ передбачені новацій у списанні та погашенні раніше несплачених сум податків і внесків:

– списання податкового боргу (у тому числі штрафних санкцій і пені) платника податків, сукупний розмір якого за усіма податками і зборами не перевищує 3060 гривень (включно), що обліковувався станом на 1 листопада 2020 року та залишився несплаченим/ непогашеним станом на дату списання такого боргу (заява на списання не подається) (п. 24 підр. 10 розд. XX ПКУ);

– списання пені та штрафних санкцій у разі погашення платниками податків податкового боргу, що виник станом на 1 листопада 2020 року, протягом 6 місяців з дня набрання чинності Законом №1072 (та за умови сплати поточних податкових зобов’язань (крім визначених Законом №1072 випадків) (п. 23 підр. 10 розд. XX ПКУ);

– відстрочення до 29.12.2021 року погашення податкового боргу (у тому числі штрафних санкцій, пені та процентів за користування розстроченням/відстроченням), платників податків – фізичних осіб, у тому числі самозайнятих осіб, що у загальній сумі не перевищує 6800 гривень (п. 12 підр. 10 розд. XX ПКУ).

Докладніша інформація – в інформаційному листі ДПС №17 за посиланням: https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/444725.html.

 

 

У Запорізькій області ліквідовано центр мінімізації платежів до бюджету, через який проконвертовано 240 мільйонів гривень

 

Співробітники оперативного підрозділу податкової міліції Запорізької області спільно зі слідчим підрозділом податкової міліції ГУ ДФС у м. Києві під процесуальним керівництвом Київської міської прокуратури ліквідували "центр мінімізації платежів до бюджету" міжрегіонального характеру, створений з метою надання податкової вигоди підприємствам реального сектору. Послугами зловмисників встигли скористатися понад 20 компаній, серед яких і підрядники, що виконували роботи в рамках Національного проєкту "Велике будівництво".

Встановлено, що група осіб для реалізації злочинних намірів створила низку суб'єктів господарювання, на рахунки яких в якості плати за "фіктивні" товари та послуги надходили безготівкові грошові кошти користувачів послуг незаконної схеми. У подальшому дані кошти конвертувались у готівку за грошову винагороду фігурантам кримінального провадження.

Незаконна схема поширювалась на Запорізьку, Дніпропетровську, Київську області та м. Київ. 3агальна сума проконвертованих грошових коштів за 2 роки склала близько 240 мільйонів гривень. Тобто, фактично, це понад 40 мільйонів гривень збитків державним інтересам.

Слідство триває.

 

 

Запорізький бізнес і влада спільно напрацьовують проекти законодавчих змін – обговорення триває

 

Голова Запорізької облдержадміністрації Олександр Старух провів чергове засідання регіональної робочої групи щодо комплексного вирішення проблем підприємництва. У заході взяли участь представники громадських об'єднань, підприємці, заступник начальника Головного управління ДПС у Запорізькій області Руслан Рачинський та в. о. начальника управління податкового аудиту ГУ ДПС області Дмитро Шепель.

Присутні розглянули запропоновані зміни до Податкового кодексу щодо розв'язання проблемних питань малого підприємництва під час карантинних обмежень. Зокрема, вони стосувалися єдиного внеску та скасування штрафних санкцій за його несвоєчасну сплату в період дії карантину, умови застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку І-ІІІ групи, посилення відповідальності за незаконне ведення підприємницької діяльності та інші. Також деякі підприємці висловили побажання щодо запровадження повного мораторію на перевірки.

За підсумками обговорення учасники вирішили надіслати узгоджені пропозиції до Ради з питань сприяння розвитку малого підприємництва при Президентові України для опрацювання та прийняття відповідних управлінських рішень.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора