Чкаловська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Про проведення « Тижня знань з основ безпеки життєдіяльності дітей» в закладі дошкільної освіти «Золота рибка»

Дата: 18.12.2020 14:37
Кількість переглядів: 1978

Фото без опису

На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 18.12.2019 № 1316-р «Про затвердження плану основних заходів цивільного захисту на 2020 рік», відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26.06.2013 № 444 «Про затвердження Порядку здійснення навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях» та наказу Міністерства освіти і науки України від 17.01.2020 № 60 «Про затвердження плану основних заходів цивільного захисту Міністерства освіти і науки України на 2020 рік», спільного наказу Департаменту освіти і науки облдержадміністрації, ГУ ДСНС України у Запорізькій області та Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Запорізької області від 18.08.2020 № 322/НС-192/281 «Про проведення Дня цивільного захисту, Тижня знань з основ безпеки життєдіяльності та Тижня безпеки дитини у закладах дошкільної, загальної середньої освіти у 2020/2021 навчальному році», з метою залучення дітей до масово-роз’яснювальної роботи з цивільного захисту та безпеки життєдіяльності, набуття умінь і навичок свідомого, поважного ставлення до збереження здоров’я та життя людей в умовах загрози і виникнення надзвичайних ситуацій, підвищення рівня безпеки учасників освітнього процесу, привернення уваги суспільства до безпечної життєдіяльності, запобігання травматизму дітей під час освітнього процесу та в побуті, формування потреби у здоровому і безпечному способі життя:

 з 23. 11. 2020 по 27. 11. 2020 року було проведено «Тиждень безпеки життєдіяльності  дитини».

 Метою проведення «Тижня знань з основ безпеки життєдіяльності дітей дошкільного віку» є поліпшення пожежно-профілактичної роботи та якості навчально-виховної роботи з дітьми з питань особистої безпеки та захисту життя; пропаганда здорового та безпечного способу життя серед дітей та батьків; вироблення у дітей дошкільного віку умінь та навичок щодо захисту свого життя і здоров’я під час НС.

   Для проведення «Тижня знань з основ безпеки життєдіяльності дітей» вихователь розробила План підготовки та заходи  до проведення Тижня знань з основ безпеки життєдіяльності дітей.

     Під час підготовки  проведено ряд заходів:

- перевірено наявність усіх документів системи цивільного захисту в ЗДО;

- перевірено наявність журналів проведення інструктажів з охорони праці та безпеки життєдіяльності;

- підготовлено матеріали та оформлено стенди «Бережемо життя і здоров’я дітей» за розділами «Дитина і природа», «Дитина і вулиця», «Дитина серед людей», «Здоров’я дитини» тощо;

- перевірено стан електричного, опалювального обладнання, приміщень та території, стан пожежних щитів та пожежного обладнання, зроблено перезарядку вогнегасників;

- перевірено наявність інструкцій, пам’яток з питань безпеки життєдіяльності і правил надання першої допомоги постраждалим від нещасних випадків;

- оформлено куточки «Безпека дитини» у різновіковій групі;

- підготовлено і оформлено виставки дитячих малюнків на тему «Безпека життя і здоров’я дитини»;

- перевірено стан та забезпеченість медичного обладнання, поповнено аптечку швидкої допомоги у  різновіковій групі;

- виготовлено ватно-марлеві пов’язки як засіб індивідуального захисту;

- підготовлено конспекти заходів з фізичної культури, які мають бути проведені під час «Тижня знань з основ безпеки життєдіяльності дітей», перевірено стан спортивного обладнання;

- підготовлено план і конспект свят і розваг за тематикою безпеки дитини;

- проведено з батьками лекцію про дії під час екстремальних та надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру: «Батьки пам’ятайте»

     Під час «Тижня знань з основ безпеки життєдіяльності дітей» проведено:

1 день – Ознайомлення дітей з основами знань про довкілля

«У природи є різна погода»

2 день – ознайомлення дітей з основами знань про навколишнє техногенне середовище

3 день – ознайомлення дітей з основами знань про надзвичайні ситуації природного та техногенного характеру

4 день – ознайомлення дітей з основами правил безпеки формування відчуття особистої та колективної безпеки, обов’язкового дотримання правил безпечної поведінки. 

5 день – практичне тренування, закріплення вивчених знань.

Педагоги  КЗДО провели такі заходи:

- тематичні заняття з безпеки життєдіяльності;

- виставка дитячих малюнків «Небезпеки, які нас оточують»,

- сюжетно-розважальна гра «Кожна маленька дитина повинна це знати з пелюшок» для дітей старшого віку та батьків;

- дидактична гра «Свої – чужі» для дітей середнього віку;

- спортивна розвага «Ми малята – здоров’ята» для дітей молодшого віку.

17 вересня 2020 р. об 10 годині 10 хвилин проведено практичний тренінг з евакуації вихованців і працівників ДНЗ на випадок надзвичайної ситуації.

  Щорічно, 17 вересня, в Україні відзначається професійне свято всіх працівників Міністерства надзвичайних ситуацій. – День рятувальника!
З нагоди  професійного свята Дня рятувальника педагоги КЗДО «Золота рибка» розповідають і читають дошкільникам про героїв, які попереджають та ліквідують пожежі, аварії та катастрофи, знешкоджують боєприпаси, рятують людей на воді, виносять з вогню, дістають з-під уламків. Малята дивились повчальні  відео та мультики, у розвивальних та інтерактивних іграх повторювали правила  безпеки та важливі номери телефонів, малювали, складали пазли.
Поряд із сюжетно-рольовими іграми, де діти вчилися орієнтуватись у світі природи, техніки, людей, значне місце при проведенні займали місце дидактичні ігри, що дозволяють більш спрямовано керувати поведінкою дітей. 

Практика засвідчила, що екстремальна поведінка людей у більшості, визначається фізіологічно нормальним явищем жаху. Він сприяє екстремальній мобілізації фізичної та психологічної напруги, що необхідна для самозбереження. Але при плануванні занять з дітьми вихователям слід додатково враховувати "вікові" жахи, які властиві дошкільнятам та базуються на високій емоційності, малому досвіді життя і великому уявленні.

    З персоналом ДНЗ було проведено огляд стану безпеки груп та приміщень дошкільного закладу, перевірка стану засобів пожежогасіння, евакуаційних виходів, електроприладів, наявності інструкцій з техніки безпеки на робочих місцях; проведено тематичну нараду для працівників ДНЗ «Організація захисту дітей, персоналу та дії в разі виникнення аварій, катастроф та стихійних лих».

     За результатами проведеної навчальної евакуації зроблено висновок про необхідність додаткового відпрацювання своєчасного інформування про надзвичайну ситуацію та порядок і послідовність дій під час евакуації, а також актуальним є питання щодо захисних споруд.

Фото без опису

 

Директор  КЗДО « Золота рибка»  Л.Пилипенко



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора