Чкаловська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Державна податкова служба інформує

Дата: 18.12.2020 10:00
Кількість переглядів: 353

Фото без опису

Мелітопольські та веселівські платники спрямували на підтримку український військових  майже 53 мільйона гривень

 

За одинадцять місяців мелітопольські та веселівські платники податків сплатили до державного бюджету 52 мільйона 807 тисяч гривень військового збору. За інформацією начальника Мелітопольського відділу податків і зборів з фізичних осіб управління податкового адміністрування Головного управління ДПС у Запорізькій області Олександра Зюзіна порівняно з минулим роком рівень сплати зріс на 4 відсотки, до бюджету додатково надійшло 2 мільйона 363 тисячі гривень.

Так, суб’єкти господарювання і мешканці м. Мелітополя сплатили на потреби армії 38 мільйонів 709 тисяч, платники Мелітопольського району - 9 мільйонів 338 тисяч, Веселівського району - 4 мільйона 760 тисяч гривень.

Лише у листопаді 2020 року від сплати війського збору мелітопольськими та веселівськими платниками  державна скарбниця поповнилась на 5 мільйонів 24 тисячі гривень.

Нагадаємо, ставка збору становить 1,5 відсотка доходів, що підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб. Його платниками є фізичні особи-резиденти та нерезиденти, які отримують доходи в Україні.

 

 

У Запорізькій області легалізовано працю 7290 громадян

 

З початку року фахівці податкової служби регіону разом із представниками органів виконавчої влади і місцевого самоврядування у складі спільних робочих груп проводили превентивну роботу з керівниками підприємств і підприємцями.

Як повідомив начальник Головного управління ДПС у Запорізькій області Роман Афонов, у результаті роз'яснювальних заходів роботодавці добровільно оформили 7290 працівників. Їм було виплачено 37,2 мільйона гривень доходу, а це, в середньому, 5 тисяч гривень на одну особу.

Додаткові надходження до бюджетів склали 15,4 мільйона гривень, зокрема, 6,7 мільйона гривень податку на доходи фізичних осіб, 8,2 мільйона гривень єдиного внеску та 500 тисяч гривень військового збору.

Крім того, завдяки контрольним заходам було виявлено 153 особи, які здійснювали трудову діяльність без належного оформлення. Матеріали перевірок надіслані до ГУ Держпраці для вжиття відповідних заходів.

Також податківці провели 296 документальних перевірок суб’єктів господарювання, які мали ризики щодо ухилення від оподаткування під час виплати заробітної плати співробітникам. За виявлені порушення донараховано 20,5 мільйона гривень, у тому числі 17,3 мільйона податку на доходи фізичних осіб, 2,3 мільйона єдиного внеску та 900 тисяч гривень військового збору. На даний час з цієї суми скарбниці отримали 3,4 мільйона гривень.

 

Закон України № 1072: продовжено списання сум недоїмки з єдиного внеску

Законом України від 04 грудня 2020 року № 1072-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (далі – Закон № 1072) внесено зміни, зокрема до пункту 915 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі –Закон № 2464).

А саме, внесеними Законом № 1072 змінами фактично продовжуються процедури, передбачені при списанні сум недоїмки з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиного внеску), а також штрафів і пені на виконання вимог Закону України від 13 травня 2020 року № 592-IX «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників» (далі – Закон № 592) зі змінами, внесеними Законом України від 14 липня 2020 року № 786-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб-підприємців» (далі – Закон № 786).

Суб’єктами, які мають право на таке списання залишаються фізичні особи – підприємці (крім фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) та особи, які провадять незалежну професійну діяльність.

Законом 1072 встановлюється новий період, протягом якого такі платники можуть звернутися за списанням – заява подається до 01 березня 2021 року. Таким чином, всі хто з будь-яких причин не зміг звернутися до контролюючих органів за списанням або виконати необхідні для цього умови у термін до 31 серпня 2020 року (включно), визначений Законом № 786 , зможуть це зробити до 01березня 2021 року.

Закон № 1072 врегулював питання списання недоїмки з єдиного внеску тих платників, які звернулися із заявами про списання на підставі законів № 592 та № 786 у строк до 31 серпня 2020 року, але їх діяльність як суб’єктів підприємницької діяльності на момент звернення вже була припинена в періоді з 01 січня 2017 року до 03 червня 2020 року. Таким платникам не потрібно звертатися із заявою повторно, контролюючі органи здійснять списання на підставі документів, які були подані раніше, на підставі законів № 592 та № 786. Всі інші суб’єкти (які не зверталися раніше, або яким було відмовлено у списанні через недотримання вимог до обов’язкових документів, необхідних для списання відповідно Закону № 2464) можуть звернутися до контролюючих органів у наступному порядку.

Підлягають списанню у порядку, визначеному Законом № 2464, несплачені станом на 01 грудня 2020 року суми недоїмки, нараховані фізичним особам підприємцям (крім фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) та особам, які провадять незалежну професійну діяльність, за період з 01 січня 2017 року до 01 грудня 2020 року, а також штрафи та пеня, нараховані на ці суми недоїмки, у разі якщо такими платниками у відповідних місяцях періоду з 01 січня 2017 року до 01 грудня 2020 року не отримано дохід (прибуток) від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб, та якщо до 01 березня 2021 року подано необхідні документи, а саме:

а) для фізичних осіб – підприємців (крім фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування):

? заяву про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, яка подається державному реєстратору за місцем знаходження реєстраційної справи фізичної особи – підприємця (якщо така заява не подавалася раніше);

? заяву про списання заборгованості та звітність відповідно до вимог ч. 2 ст. 6 Закону № 2464 за період з 01 січня 2017 року до 01 грудня 2020 року, які подаються до податкового органу за основним місцем обліку (якщо така звітність не подавалася раніше або була подана з помилками). Цю норму слід розуміти таким чином, що подана фізичною особою звітність має обов’язково відображати дані за період з 01 січня 2017 року до дати державної реєстрації припинення підприємницької діяльності включно у зазначеному періоді, який закінчується 01 грудня 2020 року. Фізичній особі не потрібно звітувати за період після дати державної реєстрації припинення підприємницької діяльності, оскільки в такому проміжку часу вона вже не вважається платником єдиного внеску відповідно до Закону № 2464 на підставі даних, одержаних контролюючим органом від Державного реєстратора;

б) для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність:

? заяву про списання заборгованості;

? заяву про зняття з обліку як платника єдиного внеску (якщо така заява не подавалася раніше) та звітність відповідно до вимог частини 2 ст. 6 Закону № 2464 за період з 01 січня 2017 року до 01 грудня 2020 року, які подаються до податкового органу за основним місцем обліку (якщо така звітність не подавалася раніше, або була подана з помилками).

Якщо зазначені особи вже зверталися до контролюючих органів із заявою про зняття з обліку раніше, то звітність має охоплювати період з 01 січня 2017 року до дати подання заяви про зняття з обліку як платника єдиного внеску. Якщо ж така заява подається вперше після 30 листопада 2020 року, то звітність подається за період до 01 грудня 2020 року. Зазначена письмова заява про списання заборгованості подається на ім’я начальника відповідного територіального управління ДПС у довільній формі.

 

 

Увага! Зіни у застосуванні РРО фізичними особами - платниками єдиного податку

Законом України № 1017-ІХ від 01.12.2020 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій» внесено зміни щодо застосування РРО/програмних РРО, а саме:

З 1 січня 2021 року РРО/програмні РРО повинні застосовувати:

- підприємці-платники єдиного податку другої - четвертої груп, які реалізують:

- технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту,

- ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;

- лікарські засоби та вироби медичного призначення;

- надають платні послуги у сфері охорони здоров’я;

- при перевищенні в календарному році обсягу доходу понад 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (тобто обсяг річного доходу, при перевищенні якого РРО застосовується незалежно від виду діяльності, становитиме 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року і якщо мінімальна зарплата на 01.01.2021 року становитиме 6 тисяч грн.., то такий граничний розмір складе 1 млн. 320 тис грн).

З 1 січня 2022 року РРО та/або програмні РРО повинні застосовувати всі фізичні особи-підприємці - платники єдиного податку (крім ФОП - платників єдиного податку першої групи).

 

 

Важливі зміни: спрощенців 1-ї групи тимчасово звільнено від сплати єдиного податку та єдиного внеску

Законом України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Co V-2" від 04.12.2020 №1072-ІХ (опублікований у виданні «Голос України» 09.12.2020р.), передбачені пільги для фізичних осіб-підприємців платників єдиного податку 1-ї групи.

Так, платники єдиного податку першої групи тимчасово звільняються:

- від сплати єдиного податку за грудень 2020 року та січень – травень 2021 року, (крім випадків порушення умов застосування першої групи платників єдиного податку) (п. 529 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення « ПКУ);

- від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску за періоди з 1 по 31 грудня 2020 року, з 1 по 31 січня, з 1 по 28 лютого, з 1 по 31 березня, з 1 по 30 квітня та з 1 по 31 травня 2021 року за себе. Такі особи можуть прийняти рішення про нарахування, обчислення та сплату єдиного внеску за зазначені періоди в розмірах та порядку, визначених Законом про ЄВ. У такому разі інформація про сплачені суми зазначається у звітності про нарахування єдиного внеску (п. 910.1 розд. VIII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування");

- для платників єдиного першої груп, які не сплачували страхові внески за грудень 2020 року, січень - травень 2021 року, такі періоди включаються до страхового стажу та вважається, що страхові суми було сплачено у розмірі мінімального страхового внеску, визначеного законодавством для кожного з таких періодів" (п. 145.1 розділу XV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування").

Тобто єдиний внесок та єдиний податок спрощенці 1-ї групи можуть не сплачувати за грудень 2020 року та 5 місяців з січня по травень (включно) 2021 року. Важливо, що законом чітко визначено, що ці місяці несплати єдиного внеску включаються до страхового стажу єдинника 1-ї групи.

 

 

Затверджено Порядок звернення та надання у 2020 році одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам

Постановою КМУ від 09 грудня 2020 року № 1233 «Деякі питання надання одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам, які можуть втратити доходи у разі повної заборони сфери їх діяльності внаслідок посилення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2»  (далі – Постанова № 1233) затверджено Порядок звернення та надання у 2020 році одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам, які можуть втратити доходи у разі повної заборони сфери їх діяльності внаслідок посилення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (далі – Порядок).

Порядок розроблено відповідно до Закону України «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб’єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (далі – Закон).

Крім того, Постановою № 1233 встановлено, що інформація про осіб, яким надавалася соціальна підтримка, передбачена Законом, та періоди її надання обліковується в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування на підставі відомостей органів, що надавали відповідну соціальну підтримку. Структура та формат інформації, що передається, механізм та канали інформаційного обміну, процедури взаємодії інформаційних систем, обліку інформаційних файлів визначаються органами, що надавали соціальну підтримку, разом з Пенсійним фондом України.

Постанова № 1233 розміщена на єдиному вебпорталі органі виконавчої влади України «Урядовий портал» за посиланням https://www.kmu.gov.ua/npas/deyaki-pitannya-nadannya-odnorazovoyi-materialnoyi-dopomogi-zastrahovanim-osobam-yaki-mozhut-vtratiti-dohodi-1233-091220

Перелік основних видів економічної діяльності, стосовно яких здійснюються обмежувальні протиепідемічні заходи, пов’язані із поширенням на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 року № 1236, за посиланням https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vstanovlennya-karantinu-ta-zaprovadzhennya-obmezhuvalnih-protiepidemichnih-zahodiv-1236-091220

 

 

Як юридичній особі подати заяву на компенсацію витрат, понесених на сплату єдиного внеску?

Законом України від 04.12.2020 №1071-IX «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб’єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» передбачено надання одноразової компенсації суб’єктам господарювання юридичним особам з метою відшкодування витрат, понесених на сплату єдиного внеску.

Постановою КМУ від 09.12.2020 №1234 затверджено «Порядок надання одноразової компенсації суб’єктам господарювання, Порядку формування і ведення реєстру набувачів одноразової компенсації суб’єктам господарювання та внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 22 квітня 2020 р. № 302».

Одноразова компенсація надається юридичним особам:

- у яких станом на 31.10.2020 р. основний вид економічної діяльності відповідно до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань відносився до переліку основних видів економічної діяльності, стосовно яких здійснюються обмежувальні протиепідемічні заходи, пов’язані із поширенням на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, затвердженого Кабінетом Міністрів України (Постанова КМУ від 09.12.2020 №1236).

- господарська діяльність таких суб’єктів господарювання на дату набрання чинності Законом України від 04.12.2020 №1071-ІХ (10.12.2020р.) за даними зазначеного Єдиного державного реєстру не припинена.

Одноразова компенсація не надається, якщо у суб’єкта господарювання є заборгованість зі сплати єдиного внеску.

Сума одноразової компенсації розраховується як середнє значення сплачених суб’єктом господарювання сум єдиного внеску за десять місяців, що передували набранню чинності Законом №1071 (розрахунок здійснюється шляхом ділення суми єдиного внеску сплаченої за десять місяців на десять).

Для отримання компенсації юридична особа до 21.12.2020 року подає до територіального органу ДПС за місцем обліку як платника єдиного внеску заяву за формою згідно з додатком до Порядку №1234.

Заява подається засобами електронного зв’язку в електронній формі з використанням засобу кваліфікованого електронного підпису.

Датою подання заяви є дата, зафіксована у квитанції про отримання заяви (перша квитанція), яка формується в автоматичному режимі (в електронній формі), надсилається суб’єкту господарювання протягом операційного дня та є підтвердженням отримання такої заяви.

Інформація про прийняття до розгляду заяви зазначається у першій квитанції, також у першій квитанції повідомляється про її неприйняття із зазначенням причин та пропонується подати нову заяву.

Заява розглядається територіальним органом ДПС протягом трьох робочих днів з дня її отримання.

Про результати розгляду заяви суб’єкту господарювання надсилається квитанція про внесення даних заяви до реєстру (друга квитанція), яка формується в автоматичному режимі (в електронній формі) та є підтвердженням внесення даних заяви до реєстру.

Квитанції надсилаються на електронну адресу, з якої надійшла заява, а також розміщуються в електронному кабінеті.

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора