Чкаловська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Державна податкова служба інформує про наповнення бюджету

Дата: 10.12.2020 17:37
Кількість переглядів: 443

Фото без опису

Мелітопольські та веселівські платники спрямували до держбюджету  324,3 мільйона гривень ПДВ

 

Протягом січня - листопада поточного року мелітопольські та веселівські компанії і підприємці спрямували до державного бюджету 324 мільйона 333 тисячі гривень податку на додану вартість.  Цьогорічна сплата ПДВ перевищила надходження аналогічного періоду минулого року на 71 мільйон 886 тисяч гривень або на 28,5 відсотків. Про це повідомив начальник Мелітопольського відділу податків і зборів з юридичних осіб управління податкового адміністрування Головного управління ДПС у Запорізькій області Валерій Літинський.

Більшу частину сплаченого податку забезпечили суб'єкти господарювання м. Мелітополя  – 183 мільйона 657 тисяч, підприємства і ФОПи Мелітопольського району направили до державної скарбниці 79 мільйонів 773 тисячі,  веселівські платники  – 60 мільйонів 903 тисячі гривень.

Лише у листопаді поточного року платники Мелітопольщини та Веселівщини відрахували до державної казни 38 мільйонів 533 тисячі гривень податку на додану вартість, що на 5 мільйонів 446 тисяч або на 16,5 відсотків більше за минулорічний рівень сплати податку.

 

 

Місцеві скарбниці Мелітопольщини та Веселівщини поповнились на 881 мільйон гривень 

 

За одинадцять місяців цього року мелітопольські та веселівські платники податків спрямували до місцевих бюджетів 881 мільйон 65 тисяч гривень. Порівняно з аналогічним періодом минулого року місцеві скарбниці отримали на 53 мільйона 737 тисяч гривень або на 6,5 відсотків більше податків та платежів.

Зокрема, до скарбниці м. Мелітополя надійшло 623 мільйона 193 тисячі, місцеві бюджети Мелітопольського району поповнились на 173 мільйона 158 тисяч,  скарбниці Веселівського району - на 84 мільйона 714 тисяч гривень.

Майже 68 відсотків доходів місцевих бюджетів забезпечив податок на доходи фізичних осіб – 595 мільйонів 436 тисяч гривень, це на 40 мільйонів 83 тисячі або 7,2 відсотка більше минулорічних відрахувань.

Платники, які застосовують спрощену систему оподаткування, сплатили 146 мільйонів 178 тисяч гривень єдиного податку. Порівняно з аналогічним періодом  минулого року  рівень сплати збільшено на 3 мільйона 359 тисяч гривень або  на 2,4 відсотка. Зокрема, від підприємців надійшло 101 мільйон 766 тисяч, від сільгоспвиробників – 26 мільйонів 823 тисячі, від суб’єктів господарювання - юридичних осіб – 17 мільйонів 589 тисяч гривень єдиного податку.

Землекористувачі та землевласники поповнили скарбниці громад на 95 мільйонів 276 тисяч гривень, при цьому 56 мільйонів 647 тисяч перераховано юридичними особами та 38 мільйонів 629 тисяч сплатили підприємці та громадяни.

Крім цього, до місцевих бюджетів надійшло 27 мільйонів 759 тисяч гривень податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, 11 мільйонів 16 тисяч гривень податку на прибуток,  майже по 2 мільйони гривень  рентної плати за користування природними ресурсами та екологічного податку тощо.

 

 

"Сумлінні платники податків-2019": оголошені імена переможців

 

4 грудня відбулася урочиста церемонія нагородження переможців Всеукраїнського рейтингу "Сумлінні платники податків-2019". У режимі відеоконференції засідання пройшло, як на центральному, так і на регіональному рівнях за участі Міністра фінансів України Сергія Марченка, Голови Державної податкової служби Олексія Любченка, президента Асоціації платників податків України ГріголаКатамадзе, президента Українського союзу промисловців і підприємців Анатолія Кінаха та переможців рейтингу.

Запорізький регіон під час урочистостей представляли начальник Головного управління ДПС у Запорізькій області Роман Афонов та виконавчий директор Територіального відділення Всеукраїнської громадської організації "Асоціація платників податків України" в Запорізькій області Ганна Бабенко.

Як зазначив Олексій Любченко, Державна податкова служба завжди відкрита до партнерської співпраці з платниками податків. ДПС вдосконалює свою роботу з урахуванням потреб бізнесу, запускає нові сервіси, на які очікує підприємницьке середовище.

– На новий рівень вийшла співпраця з бізнес-асоціаціями, з якими ми спільно знаходимо шляхи до вирішення спірних питань. ДПС завжди підтримуватиме чесний бізнес. Приємно, що завдяки рейтингу сумлінних платників ми маємо змогу подякувати чесному бізнесу за сплачені податки та фінансовий розвиток країни, – наголосив очільник ДПС.

Рейтинг сумлінних платників податків проводиться з 2011 року за ініціативи Асоціації платників податків України. Підприємства оцінюються за такими критеріями, як повнота та своєчасність сплати податків, дотримання податкової дисципліни, розмір середньомісячної заробітної плати, кількість офіційно працевлаштованих осіб, суми коштів, витрачених на соціальні програми та благодійні акції тощо.

Цього року переможцями стали 40 представників великого, середнього та малого бізнесу, яких обирали у категоріях "Промисловість", "Культура", "Інформація та телекомунікація", "Аграрний сектор", "Фармацевтика". "Торгівля", "Наука" та інші.

 

 

Засідання міської координаційної ради з питань розвитку підприємництва: про що має знати запорізький бізнес

 

У Запоріжжі у форматі онлайн-конференції відбулося засідання міської координаційної ради з питань розвитку підприємництва. З представниками бізнесу та громадських організацій спілкувалися фахівці Запорізької міської ради, податкової служби та Національної поліції області, а також інших державних органів.

Під час засідання підприємці цікавились новаціями податкового законодавства для малого та середнього бізнесу. Податківці ознайомили платників із особливостями використання книг обліку доходів і витрат, адміністрування і сплати єдиного податку і єдиного внеску, а також нещодавніми змінами у застосуванні реєстраторів розрахункових операцій.

Було наголошено, що фахові роз'яснення стосовно практичної реалізації норм податкового законодавства, матеріали щодо останніх змін у сфері оподаткування та іншу корисну інформацію суб'єкти підприємництва можуть знайти на офіційних ресурсах податкової служби: на вебпорталі ДПС та субсайті ГУ ДПС у Запорізькій області. Крім того, на сторінці ДПС у Запорізькій області у соцмережі Facebook платники мають можливість поставити та отримати відповіді на свої запитання.

Особливу увагу було приділено дистанційним послугам, які наразі запроваджує податкова служба. Так, серед останніх проектів ДПС – розширення можливостей Електронного кабінету платника, програмні РРО, запуск сервісу InfoTAX, який реалізовано у месенджерах Telegram і Viber.

У ході обговорення підприємців запросили до тестування і використання Е-послуг, які сприяють легкій і доступній сплаті податків.

Крім того, на координаційній раді учасники заслухали звіт щодо виконання заходів з ліквідації стихійної торгівлі на території м. Запоріжжя.

 

 

Платникам ПДВ: подали уточнюючий розрахунок на суму заниження зобов’язань: як сплачувати недоплату, штраф та пеню?

 

Розрахунки з бюджетом у системі електронного адміністрування ПДВ здійснюються з рахунків, відкритих платникам податків в системі електронного адміністрування, крім випадку, передбаченого абз. другим п. 87.1 ст. 87 ПКУ (ст. 2001.2 ст. 2001 Податкового кодексу).

У разі подання платником ПДВ уточнюючих розрахунків до податкових декларацій з ПДВ за попередні звітні (податкові) періоди, які передбачають збільшення податкових зобов’язань, що підлягають перерахуванню до бюджету, ДПС не пізніше наступного робочого дня подання таких уточнюючих розрахунків, надсилає  казначейській службі  реєстр платників ПДВ, в якому зазначаються, зокрема суми ПДВ, що підлягають перерахуванню до бюджету (п. 20 «Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість», затвердженого постановою КМУ від 16.10.2014 № 569).

Сплата передбачених ПКУ штрафних санкцій і пені здійснюються платником ПДВ з поточного рахунка до відповідного бюджету (п. 25 Порядку № 569).

Отже, у разі подання уточнюючих розрахунків до податкової звітності з ПДВ, які передбачають збільшення податкових зобов’язань, платники ПДВ повинні необхідну суму, що підлягає перерахуванню до бюджету, сплатити на електронний рахунок.

При цьому, сума штрафних санкцій та пені у разі подання уточнюючого розрахунку до податкової декларації з ПДВ, сплачуються до бюджету з поточного рахунка.

 

 

Земельний податок: особливості сплати садівничим товариством та його членами

 

Платниками земельного податку є власники земельних ділянок та землекористувачі, а об’єктами оподаткування – земельні ділянки, що перебувають у власності або користуванні (ст.ст. 269, 270 ПКУ).

Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру (п. 286.1 ст. 286 ПКУ).

Юридичні особи самостійно обчислюють суму податкового зобов’язання щодо земельного податку.

Нарахування фізичним особам сум земельного податку проводиться податковими органами, які видають платникові до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення податку.

Громадянам України можуть безоплатно передаватись земельні ділянки із земель державної або комунальної власності для ведення садівництва у розмірі не більше 0,12 гектара (ст. 121 ЗКУ).

Від сплати земельного податку звільняються: - інваліди першої і другої групи, - фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років, - пенсіонери (за віком), - ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», - фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (п. 281.1 ст. 281 ПКУ).

Звільнення від сплати земельного податку для таких категорій фізичних осіб поширюється на земельні ділянки, визначені п. 281.2 ст. 281 Податкового кодексу.

Отже, якщо земельні ділянки приватизовані громадянами - членами садівничого товариства і кожен громадянин отримав документ, що засвідчує право на земельну ділянку, то такі громадяни, крім тих, кому надані пільги щодо сплати земельного податку згідно зі ст. 281 ПКУ, є платниками земельного податку.

Садівницьке товариство є платником земельного податку за земельні ділянки, включаючи земельні ділянки загального користування, надані такому товариству для ведення садівництва і щодо яких члени товариства не оформили право на свою земельну ділянку.

 

 

Внесок до статутного фонду емітента та повернення коштів (майна):  що необхідно знати про оподаткування ПДФО?

 

  • Суми доходу у вигляді майнового і немайнового внеску до статутного фонду юридичної особи - емітента корпоративних прав в обмін на такі права не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичної особи.

Отже, сума майнового внеску фізичної особи до статутного капіталу юридичної особи - резидента не є об'єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб та військовим збором.

Юридична особа - емітент корпоративних прав виступає у якості податкового агента лише в частині відображення в податковому розрахунку за ф. 1ДФ під ознакою доходу «178» суми грошових коштів або майна, внесених фізичною особою до статутного фонду такої юридичної особи в обмін на корпоративні права. Відповідно податковий розрахунок за ф. 1ДФ заповнюється наступним чином:

- у графі 3а відображається сума нарахованого доходу;

- у графі 3 - сума виплаченого доходу;

- у графі 4а та графі 4 проставляються прочерки;

- у графі 5 зазначається ознака доходу «178».

 

  • Щодо операції з повернення коштів або майна (майнових прав) фізичній особі, попередньо внесених нею до статутного капіталу, то слід враховувати наступне.

До складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається інвестиційний прибуток від проведення операцій з цінними паперами, деривативами та корпоративними правами, випущеними в інших, ніж цінні папери, формах (п.п. 164.2.9 ст. 164 Податкового кодексу).

Звітним періодом вважається календарний рік, за результатами якого платник  зобов’язаний подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, в якій відображає загальний фінансовий результат, отриманий протягом такого звітного року (п.п. 170.2.1 ст. 170 ПКУ).

Інвестиційний прибуток розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу окремого інвестиційного активу з урахуванням курсової різниці (за наявності), та його вартістю, що визначається із суми документально підтверджених витрат на придбання такого активу (п.п. 170.2.2 ст. 170 ПКУ).

Продаж інвестиційного активу – це операція з повернення платнику коштів або майна (майнових прав), попередньо внесених ним до статутного капіталу емітента корпоративних прав, у разі виходу такого платника податку з числа засновників (учасників), зменшення статутного капіталу такого емітента чи його ліквідації.

Придбання інвестиційного активу - це операції з внесення платником коштів або майна до статутного капіталу юридичної особи – резидента в обмін на емітовані ним корпоративні права.

Емітент корпоративних прав (юридична особа) виступає у якості податкового агента, лише в частині відображення у податковому розрахунку за ф. 1ДФ під ознакою доходу «112» операції з повернення коштів або майна (майнових прав), фізичній особі, попередньо внесених нею до статутного капіталу.

При цьому фізична особа повинна визначити фінансовий результат операцій з інвестиційними активами та подати податкову декларацію до 1 травня року, що настає за звітним. Інвестиційний прибуток оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%.

Слід зазначити, що не підлягає оподаткуванню та не включається до загального річного оподатковуваного доходу дохід, отриманий платником податку протягом звітного податкового року від продажу інвестиційних активів, якщо сума такого доходу не перевищує суму, визначену в абз. першому п.п. 169.4.1 ст. 169 ПКУ, тобто у 2020 році – 2940 гривень (п.п. 170.2.8 ст. 170 ПКУ).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора