Чкаловська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Державна податкова служба інформує

Дата: 06.12.2020 08:37
Кількість переглядів: 337

Фото без опису

Більше 1 мільйону гривень повернуто мелітопольцям та веселівцям, які скористалися правом на отримання податкової знижки

 

Станом на 1 грудня 2020 року 519 мешканців Мелітопольщини та Веселівщини подали декларації про майновий стан і доходи за підсумками минулого року для отримання податкової знижки. На розрахункові рахунки їм повернуто 1 мільйон 47 тисяч гривень податку на доходи фізичних осіб. Про це повідомив начальник Мелітопольського відділу податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДПС у Запорізькій області Олександр Зюзін.

Так, за результатами проведених перерахунків 415 мелітопольців вже отримали з бюджету 811 тисяч гривень, 77 мешканцям Мелітопольського району та 27 декларантам Веселівщини повернуто 170 тисяч та 66 тисяч гривень відповідно.

Олександр Зюзін звернув увагу, що за результатами 2019 року мелітопольськими та веселівськими декларантами до податкової знижки включені витрати з оплати за навчання (368 декларацій), страхові внески за договорами довгострокового страхування життя (150 декларацій) та витрати щодо оплати допоміжних репродуктивних технологій (1 декларація).

Нагадаємо, у 2020 році податкова знижка надається громадянам, які протягом 2019 року понесли витрати на навчання, отримання житла за державними програмами, оплату допоміжних репродуктивних технологій, відсотки за іпотечним кредитом, внески на благодійність, страхові платежі за договорами довгострокового страхування життя, пенсійні внески в межах недержавного пенсійного забезпечення, оренду житла для внутрішньо переміщених осіб, переобладнання транспорту для роботи на скрапленому газі та інших видах біопалива.

Витрати повинні бути підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, які надають можливість ідентифікувати платника понесених витрат, отримувача коштів та відповідне призначення платежу.

До 31 грудня 2020 року громадяни ще можуть скористатися правом на отримання податкової знижки за наслідками 2019 року, подавши до Центру обслуговування платників за місцем реєстрації річну податкову декларацію про майновий стан і доходи за формою, затвердженою наказом МФУ від 02.10.15 №859 (у редакції від 25.04.2019 №177).

Декларацію можливо подати:

-   особисто або уповноваженою на це особою;

- поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу, скориставшись Електронним кабінетом платника, вхід до якого здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua або через офіційний вебпортал ДПС.

 

Перевагами програмних РРО успішно користуються вже 93 запорізьких підприємця

Починаючи із серпня, запорізькі підприємці, які першими зареєстрували програмні РРО, вже встигли оцінити їх переваги. За цей час жодних технічних проблем, пов'язаних із обсягами трафіку та зберіганням інформації, не відбувалося. Як повідомили фахівці податкової служби, на сьогодні ДПС має достатній досвід створення та адміністрування великих баз даних і впевнено адмініструє ПРРО.

Всього у Запорізькій області на даний час касову техніку використовують 3742 фізичні особи-підприємця: 1206 із них перебувають на спрощеній системі оподаткування, у тому числі 793 – у II-й групі єдиного податку, 321 підприємець працюють без найманих працівників.

Нагадаємо, програмний РРО функціонує в режимі онлайн. Це означає, що закрити касу (подати денний звіт) можна незалежно від місця знаходження. Крім того, з наступного року платникам єдиного податку не потрібно вести первинну документацію, крім тих, які реалізують складну побутову техніку, лікарські засоби і ювелірні вироби.

РРО не будуть застосовувати платники єдиного податку І групи, зокрема ті, хто торгують на риках або надають побутові послуги населенню (ремонт, перукарні, продаж текстильних виробів тощо). Ліміт доходів для ФОПів І групи – 1 мільйон гривень на рік.

Докладно про те, як можна зареєструвати програмний РРО, читайте за посиланням: https://zp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/442460.html?fbclid=IwAR0t4OMjxRjyEyet6R7gSgxZeGf_AwG5J_UlRj6RMgmAhbV2htSorVrGxbk.

Також радимо переглянути відеоурок: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/video-lessons/6842.html.

 

 

Двадцять одна тисяча запоріжців користуються електронними ключами податкової служби

 

У січні-листопаді за безкоштовними електронними ключами до податкової служби регіону звернулись 21 тисяча запоріжців. Фахівці пунктів реєстрації видали клієнтам 48,5 тисячі кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів, що на 9,6 тисячі більше, ніж за аналогічний період минулого року. Про це повідомив начальник Головного управління ДПС у Запорізькій області Роман Афонов.

За допомогою кваліфікованого електронного ключа податкової служби можна користуватися дистанційними сервісами органів ДПС, зокрема, програмними РРО, та іншими державними і приватними послугами. Їхній перелік розміщений на сайті Кваліфікованого надавача ЕДП: https://acskidd.gov.ua/partnership.

Нагадаємо, платники мають можливість самостійно генерувати сертифікати. Для цього необхідно завантажити програму з інформаційного ресурсу Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг ІДД ДПС: http://acskidd.gov.ua/manage-certificates.

Дистанційно сформувати нові ключі зможуть користувачі, які мають:

– чинні сертифікати (наприклад до закінчення строку чинності яких залишилося декілька днів);

– незмінні реєстраційні дані (ПІБ, адреса реєстрації місця проживання, код ЄДРПОУ організації тощо);

– особистий ключ, доступний лише користувачу та не є скомпрометованим.

 

Навчання студента оплачує суб’єкт господарювання: що з оподаткуванням?

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, з метою оподаткування податком на доходи фізичних осіб, не включається сума:

- сплачена будь-якою юридичною або фізичною особою на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів за здобуття освіти, за підготовку чи перепідготовку платника податку, але не вище трикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року за кожний повний або неповний місяць навчання, підготовки чи перепідготовки такої фізичної особи (п.п 165.1.21. ст. 165 ПКУ).

Отже, від оподаткування податком на доходи фізичних осіб і військовим збором   звільняється:

- сума за здобуття освіти, підготовку чи перепідготовку, сплачена вітчизняним вищим і професійно-технічним навчальним закладам;

- сума, що у 2020 році не перевищує 14169 грн за повний або неповний місяць навчання (3 х 4 723 грн.).

Вартість навчання, що перевищує зазначену суму, оподатковується податком на доходи фізичних осіб (за ставкою 18%) і військовим збором (за ставкою 1,5%) на загальних підставах.

У податковому розрахунку за формою 1 ДФ сума, сплачена за навчання, відображається під ознакою доходу " 145".

Зазначена норма передбачена п.п 165.1.21. ст. 165 Податкового кодексу України.

 

 

Роботодавець виплачує матеріальну допомогу у 2020 році: коли сума оподатковується?

З метою оподаткування податком на доходи фізичних осіб до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту) (п.п. 164.2.1 ст. 164 Податкового кодексу).

Якщо виплата матеріальної допомоги має систематичний характер і така допомога надається всім або більшості працівникам, та її виплата передбачена положеннями про оплату праці найманих працівників (колективним договором, галузевою угодою тощо), то така матеріальна допомога з метою оподаткування прирівнюється до заробітної плати і вся її сума  включається до загального місячного оподатковуваного доходу і оподатковується за ставкою 18% і військовим збором за ставкою 1,5%.

Якщо працедавець надає окремим працівникам нецільову благодійну (матеріальну) допомогу за їх заявами у зв’язку з особистими обставинами, яка носить разовий характер (наприклад, на вирішення соціально-побутових потреб), то її оподаткування регулюється п.п. 170.7.3 ст. 170 ПКУ.

Згідно п.п. 170.7.3 ст. 170 ПКУ не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами - юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абз. першим п.п. 169.4.1 ст. 169 ПКУ (у 2020 році – 2940 гривень).

Сума перевищення допомоги над вказаним розміром включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку з відповідним оподаткуванням.

Отже, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається, тобто не оподатковується, сума нецільової благодійної допомоги, що надається роботодавцем яка сукупно у 2020 році не перевищує - 2940 грн., а в частині її перевищення є об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб (18%) і військовим збором (1,5%) на загальних підставах.

Сума нецільової благодійної допомоги відображається у Податковому розрахунку за ф. 1ДФ під ознакою доходу «169».

 

Платник ПДВ після сплину строку давності повертає невикористаний аванс: що в обліку?

При поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, зареєстрованому в ЄРПН (п. 192.1 ст. 192 ПКУ).

Отже, на дату повернення коштів (авансу) у платника ПДВ - постачальника виникає підстава для здійснення коригування податкових зобов'язань з ПДВ та складання розрахунку коригування.

Постачальник має право зменшити суму податкових зобов'язань лише після реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної (п. 192.1.1 ст. 192 ПКУ).

Загальний термін позовної давності встановлено тривалістю у три роки (1095 календарних днів) (ст. 102 ПКУ).

Виключень щодо визначення терміну позовної давності при реєстрації в ЄРПН розрахунків коригування, незалежно від обставин, за яких вони складаються, не передбачено.

Отже, розрахунок коригування до податкової накладної, з дати складання якої минуло більше 1095 календарних днів, не може бути зареєстрований в ЄРПН у зв'язку із сплином терміну, встановленого ст. 102 ПКУ.

Таким чином, якщо після сплину 1095 календарних днів з дати виникнення податкових зобов'язань та складання податкових накладних при отриманні авансового платежу за товар, відбувається повернення такого авансу, то розрахунок коригування не може бути зареєстрований в ЄРПН, і як наслідок, підстави для зменшення податкових зобов'язань у продавця відсутні.

Покупець, у разі повернення йому постачальником авансового платежу, зобов'язаний визначити податкові зобов'язання з ПДВ, відповідно до п. 198.5 ст. 198 ПКУ, та скласти і зареєструвати в ЄРПН відповідну податкову накладну.

 

 

Платникам ПДВ: виправлення помилок, допущених при заповненні уточнюючого розрахунку

У разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених ст. 50 ПКУ), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Отже, виправлення помилок, що допущені при заповненні уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ, здійснюється виключно шляхом подання нового уточнюючого розрахунку з урахуванням показників попереднього уточнюючого розрахунку.

Зазначена норма передбачена п. 50.1 ст. 50 Податкового кодексу та п. 2 розд. І «Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість», затвердженого наказом МФУ від 28.01.2016 № 21.

 

 

Реєстр платників податків – нерезидентів: черговий набір відкритих даних

ДПС оприлюднила новий набір даних "Реєстр платників податків - нерезидентів" та в подальшому буде здійснювати його оновлення.

Дані з Реєстру платників податків - нерезидентів включають:

- податковий номер нерезидента;

- найменування платника податків - нерезидента;

- дата включення до Реєстру платника податків - нерезидента.

Із даними Реєстру можна ознайомитися за посиланням:

https://tax.gov.ua/datasets.php?d=DFS20201112100410&fbclid=IwAR2FyOpavdk-hZlj5KQxh8K0y_8tfzSW1BlfGKPzBShKNZlXcxi9U5g7Kak

Переглянути індивідуальні податкові консультації можна на вебпорталі ДПС України

Індивідуальні податкові консультації підлягають реєстрації в єдиній базі консультацій та розміщується на офіційному вебсайті ДПС, без зазначення найменування (прізвища, ім'я, по батькові) платника податків, коду згідно з ЄДРПОУ (реєстраційного номера облікової картки) та його податкової адреси.

Переглянути видані індивідуальні податкові консультації та їх статус можна на порталі ДПС України за посиланням  https://cabinet.tax.gov.ua/registers/ipk

Порядок надання податкових консультацій визначений ст. 52 Податкового кодексу.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора