Чкаловська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Державна податкова служба інформує

Дата: 04.11.2020 17:20
Кількість переглядів: 403

Мелітопольські та веселівські власники нерухомого майна перерахували до місцевих бюджетів майже 22 мільйони гривень 

 

За дев’ять місяців скарбниці Мелітопольщини та Веселівщини отримали 21 мільйон 787 тисяч гривень податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. При цьому, більшу частину податку в місцеві бюджети відрахували  фізичні особи (13,6 млн. грн.).

У порівнянні з аналогічним періодом минулого року надходження податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, збільшились  на 3,1 мільйони гривень або на 16,6 відсотків.

Так, впродовж січня - вересня  мелітопольські платники перерахували до місцевого бюджету 17 мільйонів 417 тисяч податку на нерухомість, платники Мелітопольського району поповнили бюджети громад на 3 мільйони 304 тисячі, Веселівського району -  на 1 мільйон 66 тисяч гривень.

Зокрема, у вересні надходження податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, склали 2 мільйони 20 тисяч, це на 90 тисяч або на 5 відсотків більше, ніж у вересні 2019 року.

Нагадаємо, на житлову нерухомість фізичних осіб податок нараховується на площу, яка перевищує 60 квадратних метрів для квартир, 120 квадратних метрів – для будинків і 180 квадратних метрів – для різних типів нерухомості. Ставки і пільги встановлюються рішеннями місцевих рад: сільських, селищних, міських та об'єднаних територіальних громад. Вони не повинні перевищувати 1,5 відсотка від мінімальної зарплати за квадратний метр. Податок сплачується тільки за ту площу, яка перевищує пільгову.

Відповідно до п.п. 266.10.1 п. 266.10 ст. 266 Податкового кодексу України податкове зобов’язання за звітний рік з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачується:

  • фізичними особами - протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення - рішення;
  • юридичними особами - авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

 

 

Хамсу і корми для домашніх тварин запорізькі фірми "перетворювали" на зернові та олію

 

"Магія" формування податкового кредиту могла обійтися державі у 6 мільйонів.

 

У поточному році в запорізькому бізнес-середовищі з'явилися три фірми, які розпочали активну діяльність з вересня. Саме у цей час ТОВ "К", ТОВ "Т та ТОВ "А" здійснюють купівлю-продаж різних харчових продуктів, реєструють податкові накладні на товар та формують податковий кредит.

Наприклад, ці компанії придбали хамсу, корми для котів і собак, мелену каву, чай, какао, консервований горошок, печиво, цукерки, сік. Одночасно вони ж реалізували вже пшеницю, кукурудзу, ячмінь, соняшникову олію, сою та соняшниковий шрот загальною вартістю 36 мільйонів гривень, з якої 6 мільйонів гривень – це сума податку на додану вартість.

Фахівці податкової встановили, що дані суб'єкти господарювання за рахунок широкого асортименту продуктів харчування здійснили за ланцюгом постачання підміну товарних позицій та намагалися сформувати схемний податковий кредит.

У результаті відпрацювання підприємства внесено до переліку ризикових платників податку, а податкові накладні на суму 6 мільйонів гривень ПДВ зупинені в Єдиному реєстрі.

На даний час ці фірми змінили місце реєстрації та перейшли на податковий облік до іншого регіону.

 

 

Податкові борги запорізького бізнесу зменшились на 151 мільйон

 

З початку року заборгованість з податків і зборів у регіоні зменшилась на 151 мільйон гривень. Як повідомив начальник Головного управління ДПС у Запорізькій області Роман Афонов, за рахунок погашення податкових боргів до державного бюджету надійшло 85 мільйонів, до місцевих скарбниць – майже 66 мільйонів гривень.

Для скорочення недоїмки запорізькі податківці вжили заходи відповідно до вимог чинного законодавства. Так, з рахунків боржників стягнуто платіжними вимогами та вилучено готівкових коштів на загальну суму 12,2 мільйона. Від підприємств, які знаходяться в процедурах банкрутства, до бюджету спрямовано 14,5 мільйона. Від реалізації дебіторської заборгованості скарбниці отримали 2,5 мільйона. За рахунок виділення коштів органами управління комунальних та державних підприємств залучено 2,6 мільйона. Після винесених судових рішень борги погашено у сумі 1,4 мільйона тощо.

Крім того, списано безнадійний податковий борг у розмірі 1 мільярд 181 мільйон, у тому числі, 1 мільярд 114 мільйонів – у зв'язку з ліквідацією боржників-банкрутів.

За дев'ять місяців заборгованість з єдиного внеску зменшилась на 72 мільйони, зокрема, 27,6 мільйона – у результаті взаємодії з органами Державної виконавчої служби, а також списано 21,3 мільйона.

Упродовж року сума несплаченого єдиного внеску у регіоні збільшилась на 48 мільйонів і на даний час становить 596 мільйонів.

 

 

Запорізькі підприємства-експортери вивели у "тінь" 22 мільйони гривень

 

Співробітники управління боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, податкової служби Запорізької області у співпраці з підрозділами ГУ ДФС у Запорізькій області під час відпрацювання податкової інформації викрили схему незаконного експорту товарів широкого вжитку до країн СНД та Європейського союзу.

Податківці виявили підприємства-експортери, до реєстраційних документів яких внесені завідомо неправдиві відомості. Для мінімізації сплати податків реквізити та документи цих компаній були залучені під час експорту товарів, природа походження яких невідома.

Під час обшуків у "ділків" вилучено фінансові документи, банківські картки та печатки, що використовувались для легалізації експортних поставок. Загальна сума виведених ними коштів у "тінь" склала понад двадцять два мільйони гривень.

За даними матеріалами відкрито кримінальне провадження за ст. 205-1 Кримінального кодексу України.

Наразі тривають слідчі дії.

 

 

 

Шановні платники вчасно сплатіть податки!

 

Останній день сплати податку, збору (платежу)

29.10.2020 року

- авансового внеску з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки,   юридичними особами за IІІ квартал 2020 року;

- авансового внеску з транспортного податку юридичними особами за IІІ квартал 2020 року. 

 

30.10.2020 року

 - плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) (крім громадян) за вересень 2020 року;

- податку на доходи фізичних осіб з нарахованого, але не виплаченого доходу, за вересень 2020 року;

- військового збору з нарахованого, але не виплаченого доходу, за вересень 2020 року;

- податку на додану вартість за вересень 2020 року;

- акцизного податку за вересень 2020 року;

- рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України за вересень  2020 року; 

- авансового внеску з туристичного збору за жовтень 2020 року платниками, які сплачують туристичний збір авансами щомісяця;

- єдиного податку платниками четвертої групи за ІІІ квартал 2020 року;

- податку на доходи фізичних осіб із загальної суми доходів у вигляді процентів, нарахованих за вересень 2020 року на суми банківських вкладних (депозитних) або поточних рахунків, ощадних (депозитних) сертифікатів, вкладів (депозитів) членів кредитної спілки у кредитній спілці.

 

 

Витяг щодо стану розрахунків з бюджетом та фондами соціального та пенсійного забезпечення

В ІТС «Електронний кабінет» (http://cabinet.tax.gov.ua) запроваджено електронний сервіс з використанням якого платники мають доступ у режимі реального часу до даних інтегрованих карток платників, а також отримання підтверджуючого документу щодо стану розрахунків з бюджетом та фондами соціального та пенсійного забезпечення.

Доступ в Електронному кабінеті до показників інтегрованих карток дозволяє платнику безперешкодно у дистанційному режимі мати інформацію щодо повноти та своєчасності розрахунків з бюджетами та фондами соціального та пенсійного забезпечення, а також проводити звірення відповідності даних бухгалтерського обліку платника та даних органу ДПС.

Разом з цим, платник має можливість надіслати запит про отримання витягу щодо стану розрахунків з бюджетами та фондами соціального та пенсійного забезпечення за даними органів ДПС через меню «Заяви, запити для отримання інформації» приватної частини Електронного кабінету за формою «F/J1300203».

Відповідь на Запит платнику надсилається через Електронний кабінет не пізніше п’ятнадцяти робочих днів з дня його отримання у вигляді витягу з інформаційної системи органів ДПС щодо стану розрахунків платника з бюджетом та фондами соціального та пенсійного забезпечення за формою  «F/J1400203».

Витяг формується за період вибраний платником при створені Запиту з урахуванням строків давності, станом на дату відправлення Запиту до органів ДПС.

Самостійно перевірити дані, за якими сформовано Витяг можна за допомогою  меню «Стан розрахунків з бюджетом» приватної частини електронного кабінету.

У зв’язку з впровадженням електронних сервісів для платників не передбачено отримання платником акта звірення стану розрахунків за податками, зборами, платежами та єдиним внеском за відповідний звітний період в паперовому вигляді.

Водночас громадяни України мають право звернутися до органів державної влади. Такі звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, – невідкладно, але не пізніше п’ятнадцяти днів від дня їх отримання.

 

 

Ознайомтесь з проектом наказу МФУ щодо подання звітності з єдиного внеску  у складі звітності з податку на доходи фізичних осіб

 

Проект наказу МФУ «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859» розроблено у зв’язку:

• впровадженням подання звітності про нарахування єдиного внеску у складі звітності з податку на доходи фізичних осіб, відповідно до Закону України від 19.09.2019  №115 «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» і Закону від 19.09.2019 №116 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб».

• та з внесенням змін до розділу ІV Податкового кодексу України Законом України від 16.01.2020 №466 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві»  у частині оподаткування прибутку контрольованих іноземних компаній,

Так, Законами №№ 115 і 116 визначено, що подання звітності про нарахування єдиного внеску здійснюється у складі звітності з податку на доходи фізичних осіб.

У зв’язку з чим виникла необхідність доповнення декларації додатковими окремими додатками ЄСВ 1, ЄСВ 2 та ЄСВ 3 та виокремлення зобов’язань з єдиного внеску в декларації для:

- фізичних осіб – підприємців, крім осіб, які перебувають на спрощеній системі оподаткування;

- осіб, які провадять незалежну професійну діяльність;

- членів фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах;

- осіб, які сплачують єдиний внесок на умовах договору про добровільну участь у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні.

Крім того, відповідно до Закону № 466 платник податку –  резидент, що визнається контролюючою особою щодо контрольованої іноземної компанії, зобов’язаний визначити частину прибутку контрольованої іноземної компанії відповідно до ПКУ, включити її до загального оподатковуваного доходу, що відображається в річній податковій декларації про майновий стан і доходи, та визначити свої податкові зобов’язання. Тому наявна необхідність доповнення декларації  окремим додатком КІК №.

Проект наказу оприлюднено на офіційному вебсайті МФУ за посиланням:  https://mof.gov.ua/uk/legal_acts_drafts_2020-410.

 

 

Ознайомтесь з проектом наказу МФУ про внесення змін щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і єдиного внеску

 

Проект наказу МФУ «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 24 липня 2015 року № 666» розроблено відповідно до вимог законів України:

- від 04.10.2019 №190-ХІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»,

- від 13.04.2020 № 559-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

 Згідно з зазначеними Законами, починаючи з 01 січня 2021 року, передбачено впровадження нової системи сплати податків, зборів, платежів на бюджетні рахунки та/або єдиного внеску на небюджетні рахунки з використанням єдиного рахунку паралельно з діючою системою оперативного обліку та сплати платежів.

Для зарахування коштів на єдиний рахунок платникам, що виявлять бажання сплачувати податки, збори, платежі та єдиний внесок через єдиний рахунок постане потреба зазначення у розрахунковому документі реквізитів одержувачів коштів, сум коштів для відповідних одержувачів коштів, дати та номера податкового повідомлення-рішення; призначення відповідного платежу та його одержувача або взагалі без зазначення одержувача коштів.

З метою забезпечення заповнення реквізиту «Призначення платежу» розрахункового документа для функціонування системи сплати податків, зборів, платежів та єдиного внеску через єдиний рахунок, Порядок доповнено новим розділом, який дозволять  оформити сплату:

- за одним видом платежу одним документом на переказ коштів із зазначенням конкретного одержувача коштів;

- за декількома видами платежів одним документом на переказ коштів із зазначенням за кожним видом платежу конкретного одержувача коштів;

- однією сумою без зазначення одержувача коштів.

Разом з тим платник, який вкаже одночасно декілька одержувачів коштів, буде мати можливість спрямувати належну суму коштів кожному такому одержувачу із загальної суми, зазначеної у документі на переказ коштів.

Також платнику буде надана можливість керувати своїми платежами в частині спрямування коштів в рахунок сплати грошових зобов’язань, визначених:

- на підставі податкових повідомлень-рішень шляхом заповнення в реквізиті «Призначення платежу» розрахункових документів інформації про дату та номер відповідного податкового повідомлення-рішення;

- на підставі податкових декларацій (розрахунків) шляхом заповнення в реквізиті «Призначення платежу» розрахункових документів інформації про призначення відповідного платежу та його одержувача.

Проєкт наказу розміщено на офіційному web-порталі ДПС у підрозділі «Проєкти регуляторних актів» https://tax.gov.ua/diyalnist-/regulyatorna-politika-/regulyatorna-politika/2020-rik/74874.html.

 

 

За який період підприємців звільнено від сплати єдиного внеску?

 

За березень, квітень та травень 2020 року тимчасово звільняються від нарахування та сплати єдиного внеску за себе:

• підприємці на загальній системі оподаткування;

• підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування;

• особи, які провадять незалежну професійну діяльність;

• члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах.

Разом з тим, такі особи можуть прийняти самостійне рішення про сплату єдиного внеску за такий період. У такому разі інформація про сплачені суми зазначається у звітності про нарахування єдиного внеску за вказаний звітний період.

Отже, за перший квартал 2020 року мінімальний єдиний внесок для підприємців за себе складає  - 2078,12 грн. (4723 грн. х 22% х 2 (за січень і лютий місяці)).

За другий квартал – 1039.06 грн. (за червень місяць).

Звертаємо увагу, що Законом України від 25.08.2020 №822-ІХ підвищено розмір мінімальної заробітної плати з 1 вересня 2020 року до 5 тисяч гривень, що впливає на мінімальний розмір єдиного внеску.

Отже, з 1 вересня 2020 року мінімальний розмір єдиного внеску становить 1100 грн. на місяць (5000 грн.х 22%).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора