Чкаловська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Державна податкова служба інформує про наповнення бюджету

Дата: 01.10.2020 07:59
Кількість переглядів: 432

Запорізькі місцеві бюджети отримали 706 мільйонів гривень плати за землю

 

За січень-серпень 2020 року до місцевих бюджетів регіону надійшло 706 мільйонів гривень земельного податку та орендної плати (без врахування показників великих підприємств, які зареєстровані в Запорізькому управлінні Офісу ВПП ДПС). Як повідомив начальник Головного управління ДПС у Запорізькій області Роман Афонов, суб'єкти господарювання-юридичні особи сплатили 514 мільйонів, від фізичних осіб надійшло 192 мільйони.

Так, власники і користувачі земель у м. Запоріжжя спрямували до міського бюджету 222,6 мільйона. Скарбниці м. Енергодар, Кам’янсько-Дніпровського та Великобілозерського районів отримали 78,7 мільйона, м. Мелітополь, Мелітопольського та Веселівського районів – 71,5 мільйона, м. Бердянськ, Бердянського та Приморського районів – 62,2 мільйона, Якимівського та Приазовського районів – 58,4 мільйона, Пологівського, Більмацького та Розівського районів – 50,6 мільйона, Василівського та Михайлівського районів – 42,8 мільйона, Оріхівського та Гуляйпільського районів – 38,7 мільйона, м. Токмак, Токмацького та Чернігівського районів – 37,7 мільйона тощо.

З початку року за результатами проведених звірок податкової служби із територіальними підрозділами ГУ Держгеокадастру у Запорізькій області, РВ Фонду державного майна України залучено до оподаткування 56 платників (річна сума нарахувань за землі площею 859,5 га склала 3,2 мільйона). Також виявлено 17 суб'єктів господарювання, які використовували 154,8 га земель без правовстановлюючих документів. Річна сума нарахувань до бюджету перевищила 315 тисяч.

На даний час на території регіону нараховується 9086 землекористувачів – юридичних осіб та майже 289 тисяч – фізичних осіб.

 

 

 

Підписано Меморандум про партнерство та співробітництво між податковою службою Запорізької області та Територіальним відділенням Асоціації платників податків

 

Сьогодні начальник Головного управління ДПС у Запорізькій області Роман Афонов та голова Ради Територіального відділення Всеукраїнської громадської організації "Асоціація платників податків України" в Запорізькій області Гліб Лобов підписали Меморандум про партнерство та співробітництво.

Як повідомив Роман Афонов, подальша спільна робота податкової служби області та осередку організації буде спрямована на створення сприятливих умов для розвитку підприємництва і ведення бізнесу. У рамках меморандуму сторони працюватимуть над пропозиціями щодо удосконалення податкового законодавства, організовуватимуть інформаційно-роз'яснювальні, навчальні та консультативні заходи.

Керівник податкового відомства регіону наголосив, що якісне обслуговування платників податків та підтримка у вирішенні проблем, які виникають у повсякденній діяльності сумлінного бізнесу, залишаються пріоритетними векторами роботи запорізьких податківців.

Також під час зустрічі учасники обговорили законодавчі новації, процес реформування податкової служби та інші питання сфери оподаткування.

 

 

Місцеві бюджети Запорізької області отримали чотири мільйони "автоподатку"

 

За вісім місяців до місцевих бюджетів регіону надійшло 4 мільйони 380 тисяч гривень транспортного податку (без даних показників великих підприємств, які перебувають на обліку в Запорізькому управлінні Офісу ВПП ДПС).

Як повідомив начальник Головного управління ДПС у Запорізькій області Роман Афонов, запорізькі компанії і організації спрямували до скарбниць громад майже три мільйони, фізичні особи сплатили близько півтора мільйона.

Найбільші суми перерахували власники елітних автівок м. Запоріжжя – 2 мільйони 145 тисяч, м. Мелітополь, Мелітопольського та Веселівського районів – 473 тисячі, Оріхівського та Гуляйпільського районів – 405 тисяч, м. Бердянськ, Бердянського та Приморського районів – 331 тисячу, Пологівського, Більмацького та Розівського районів – 238 тисяч, Василівського та Михайлівського районів – 219 тисяч, Запорізького району – 186 тисяч тощо.

На даний час у Запорізькій області нараховується 206 платників "автоподатку", які мають у володінні легкові автівки з датою випуску до п'яти років та середньоринковою вартістю понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати.

Перелік таких транспортних засобів розміщений на сайтах ДПС та Мінекономрозвитку: https://tax.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/pereliki-/334862.html?fbclid=IwAR3w7UptrKTWUPLzX2XGQT9FrLlxUiBUEh57-xN9AwSrwTCg2voIg2dev3M, http://www.me.gov.ua/Vehicles/CalculatePrice?lang=uk-UA.

 

 

Наповнення бюджету – у фокусі уваги очільників регіону та податкової служби Запорізької області

 

Днями відбулася робоча нарада голови Запорізької облдержадміністрації Віталія Боговіна, заступника голови ОДА Віталія Тишечка з керівниками податкових відомств регіону – начальником Головного управління ДПС у Запорізькій області Романом Афоновим та начальником Східного управління Офісу великих платників податків ДПС Анастасією Северін.

Основним питанням обговорення  стало наповнення обласного бюджету. Учасники наради обговорили шляхи вирішення проблеми недовиконання доходів обласного бюджету та скоординували подальші дії. Також сторони розглянули питання впливу підвищення мінімальної заробітної плати на наповнення обласної скарбниці, перспективи фінансування видатків закладів, регіональних програм тощо.

Підсумком наради стало рішення про активізацію роботи щодо скорочення заборгованості з платежів до місцевих бюджетів, легалізації зайнятості та заробітної плати, протидії ухиленню від сплати податків, а також охоплення декларуванням усіх громадян, які не уклали договори про надання в оренду земельних паїв та самостійно їх обробляють.

 

 

Запорізькі власники нерухомості сплатили 106 мільйонів

 

За січень-серпень 2020 року до місцевих бюджетів області надійшло 106 мільйонів 740 тисяч гривень податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Як зазначив начальник Головного управління ДПС у Запорізькій області Роман Афонов, сплата зросла, порівняно з минулорічними показниками, майже на 13 мільйонів гривень. При цьому, підприємства, установи та організації перерахували до бюджетів 64,4 мільйона, від фізичних осіб надійшло 42,3 мільйона гривень.

Найбільші суми податку на нерухомість до місцевих скарбниць спрямували мешканці м. Запоріжжя – 34,5 мільйона. Від платників м. Мелітополь, Мелітопольського та Веселівського районів надійшло 19,8 мільйона, Якимівського та Приазовського районів – 12,6 мільйона, м. Бердянськ, Бердянського та Приморського районів – 9,5 мільйона, Вільнянського та Новомиколаївського районів – 6 мільйонів, Запорізького району – 5,2 мільйона, Василівського та Михайлівського районів – 4,7 мільйона тощо.

Станом на 1 вересня у Запорізькій області зареєстровано 4033 власників нерухомості-юридичних осіб та 27124 – фізичні особи, нерухомість яких підлягає оподаткуванню.

Нагадаємо, податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки нараховується на житлову площу, яка перевищує 60 квадратних метрів для квартир, 120 квадратних метрів – для будинків і 180 квадратних метрів – для різних типів нерухомості. Громадяни його сплачують упродовж 60 днів після отримання податкового повідомлення-рішення.

 

 

Платникам ПДВ: новації щодо терміну реєстрації зведених ПН

Реєстрація ПН та/або РК до податкових накладних у ЄРПН повинна здійснюватися з урахуванням граничних строків:

- для зведених податкових накладних та/або розрахунків коригування до таких зведених податкових накладних, складених за операціями, визначеними п. 198.5 ст. 198 та п. 199.1 ст. 199 ПКУ, - протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем місяця, в якому вони складені.

Така норма визначена п.п 201.10 ст. 201 ПКУ (внесена Законом України від 16.01.2020 № 466 та  набула чинності 23 травня 2020 року).

Якщо граничний день реєстрації ПН/РК в ЄРПН припадає на вихідний чи святковий день, то такий день вважається операційним, що забезпечує можливість реєстрації ПН/РК протягом періоду з 8:00 до 20:00 (наприклад 20 вересня 2020 року, яке припадає на неділю, є операційним днем).

 

 

Платникам ПДВ: коли таблиця даних враховується автоматично

Платник ПДВ має право подати до контролюючого органу таблицю даних платника податку на додану вартість, в якій зазначає КВЕД, коди товарів УКТЗЕД/ДКПП, що постачаються та/або придбаваються платником податку, ввозяться на митну територію України.

Таблиця платника враховується ДПС в автоматичному режимі у разі коли подається:

  • с/г товаровиробником, якого включено до Реєстру отримувачів бюджетної дотації;
  • с/г товаровиробником, який станом на 31.12.2016 застосовував спеціальний режим оподаткування відповідно до ст. 209 Податкового кодексу України та/або на умовах оренди земельної ділянки, загальна площа яких становить не менше:
  • 200 га включно станом на 1 січня та які відображені у податковій звітності до 20 лютого п.р. (до 20 лютого враховується наявність таких ділянок за звітний період попереднього року) та у поданій таблиці платника податку зазначені відомості постачання (виготовлення) груп товарів УКТЗЕД 01,03,04,07,08,10,12;
  • за умови,  що навантаження (по всіх податках та зборах, крім митних платежів) понад 2% та збільшення на коефіцієнт не перевищує 1,4 відносно до максимального значення обсягу постачання за останні 12 місяців.

 

Таблиця даних платника податку, подана усіма іншими платниками ПДВ розглядається комісією регіонального рівня протягом 5 робочих днів.

У разі якщо до контролюючого органу надійшла податкова інформація, що свідчить про надання платником податку не достовірної інформації в таблиці платника податку, яка врахована, в т.ч. в автоматичному режимі, комісія контролюючого органу має право прийняти рішення про не врахування такої таблиці платника.

Зазначений порядок визначений «Порядком зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних», затвердженого постановою КМУ від 11.12. 2019 № 1165.

 

На що звернути увагу підприємцям щодо сплати єдиного внеску?

  1. За березень, квітень та травень 2020 року тимчасово звільняються від нарахування та сплати єдиного внеску за себе:

•      підприємці на загальній системі оподаткування;

•      підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування;

•      особи, які провадять незалежну професійну діяльність;

•      члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах.

Разом з тим, такі особи можуть прийняти самостійне рішення про сплату єдиного внеску за такий період. У такому разі інформація про сплачені суми зазначається у звітності про нарахування єдиного внеску за вказаний звітний період.

Отже, за перший квартал 2020 року мінімальний єдиний внесок для підприємців за себе складає  - 2078,12 грн. (4723 грн. х 22% х 2 (за січень і лютий місяці).

За другий квартал – 1039,06 грн. (за червень).

  1. Законом України від 25.08.2020 №822-ІХ підвищено розмір мінімальної заробітної плати з 1 вересня 2020 року до 5 тисяч гривень, що впливає на мінімальний розмір єдиного внеску.

Отже, з 1 вересня 2020 року мінімальний розмір єдиного внеску становить 1100грн. на місяць (5000 грн. х 22%).

Змінилася максимальна величина доходу, на яку нараховується єдиний внесок, що становить 15 розмірів мінімальної заробітної плати (75000 грн.). Отже, з 01.09.2020 максимальний єдиний внесок  на місяць – 16 500 грн. (75 000 х 22%).

Нагадаємо, з січня 2020 року мінімальна заробітна плата - 4723 грн.; мінімальний розмір єдиного внеску на місяць за січень-серпень 2020 року – 1039,06 грн.

  1. Підприємці – платники єдиного податку та підприємці, що застосовують загальну систему оподаткування зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний податок (абз. третій част. восьмої ст. 9 Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»).

Отже, граничний термін сплати єдиного внеску за себе підприємцями – 19 число місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

Якщо останній строк сплати єдиного внеску припадає на вихідний (святковий) день, то останнім днем сплати вважається перший робочий день, що настає за таким вихідним (святковим) днем (п. 12 розділу ІV Інструкції затвердженої наказом МФУ від 20.04.2015 № 449).

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора