Чкаловська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

ДФС інформує.

Дата: 22.07.2020 17:10
Кількість переглядів: 541

Фото без опису

На потреби української армії мелітопольці та веселівці спрямували більше 27 мільйонів 

 

Протягом  січня – червня поточного року платники Мелітопольського та Веселівського регіонів перерахували до державного бюджету 27 мільйонів 269 тисяч гривень військового збору. Як повідомив начальник Мелітопольського управління Головного управління ДПС у Запорізькій області Валерій Літинський, рівень надходжень на 363,9 тисяч або на 2,3 відсотки перевищив минулорічний.

Зокрема, за шість місяців цього року платники м. Мелітополя забезпечили 21 мільйон 11 тисяч, Мелітопольського району - 4 мільйони 202 тисячі, Веселівського району -  2 мільйони 56 тисяч гривень  військового збору.

У червні на потреби нашої армії роботодавці і мешканці Мелітопольщини та Веселівщини спрямували 5 мільйонів 337 тисяч гривень, це на 41 тисячу більше показника аналогічного періоду минулого року.

Нагадаємо, ставка військового збору становить 1,5 відсотка. Він сплачується з отриманих доходів, які оподатковуються податком на доходи фізичних осіб відповідно до статті 168 Податкового кодексу України. Зокрема, це заробітна плата, іноземні доходи, суми винагород та інших виплат, нарахованих відповідно до умов цивільно-правового договору, пасивні доходи, у тому числі, роялті, дивіденди, страхові виплати та інші. Платниками військового збору є фізичні особи-резиденти та нерезиденти, які отримують доходи в Україні.

 

 

Суб’єкти малого підприємництва поповнили бюджети Мелітопольщини та Веселівщини  більше ніж на 68 мільйонів

 

Начальник Мелітопольського управління ГУ ДФС у Запорізькій області Валерій Літинський повідомив, що за шість місяців 2020 року мелітопольські та веселівські суб'єкти малого підприємництва сплатили до місцевих бюджетів 68 мільйонів 610 тисяч гривень єдиного податку. Порівняно з аналогічним періодом минулого року надходження збільшились на 1 мільйон 418 тисяч або на 2,1 відсотки.

Так, платники м. Мелітополя відрахували до місцевої скарбниці 49 мільйонів 605 тисяч, Мелітопольського району - 12 мільйонів та  Веселівського району – 7 мільйонів  5 тисяч гривень єдиного податку.

Очільник Мелітопольського управління зазначив, що найбільші суми єдиного податку надійшли від фізичних осіб - підприємців - 50 мільйонів 765 тисяч і майже по 9 мільйонів сплачено юридичними особами та сільгоспвиробниками.

Єдиний податок займає друге місце за доходами бюджетів громад та лише у червні платники - спрощенці спрямували до місцевих скарбниць майже 7 мільйонів гривень, що на 1 мільйон більше за надходження червня 2019 року.

 

У Запорізькій області на користь держави суди винесли рішень на 324 мільйони

 

У першому півріччі судові органи Запорізької області розглянули 541 податковий спір. Як повідомив начальник Головного управління ДПС у Запорізькій області Роман Афонов, юристи податкової служби виграли 356 судових справ на суму 324 мільйони гривень, що склало майже 66 відсотків від загальної кількості та 69 відсотків – від суми. На користь платників вирішено 185 справ на суму 147 мільйонів (34 та 31 відсоток відповідно).

За позовами платників податків до органів ДПС фахівці управління правового забезпечення відстояли у судах 189 справ на суму 100 мільйонів (50,5 та 40,5 відсотка). Позицію суб'єктів господарювання підтримано у 185 спорах на суму 147 мільйонів.

У випадках, коли податкова служба позивалася до платників, на користь держави винесено 167 судових рішень на суму 224 мільйони, що склало 100 відсотків від розглянутих справ цієї категорії і суми.

Крім того, за цей час вирішено 124 судових справи про визнання недійсними податкових повідомлень-рішень на суму 97 мільйонів, а також 137 – про стягнення заборгованості з податків і зборів у розмірі 202,6 мільйона.

Усього станом на початок липня на розгляді в судах усіх інстанцій знаходилось 3208 справ на суму 7,3 мільярда, де однією зі сторін виступали органи ДПС у Запорізькій області.

 

 

За забруднення довкілля запорізькі підприємства сплатили 124 мільйони гривень "екоподатку"

 

Упродовж першого півріччя до бюджетів усіх рівнів від запорізьких платників надійшло 124 мільйони гривень екологічного податку (без показників великих підприємств, зареєстрованих у Запорізькому управлінні Офісу ВПП ДПС). За інформацією начальника Головного управління ДПС у Запорізькій області Романа Афонова, згідно з бюджетним розподілом до державного бюджету спрямовано 66,9 мільйона, до спецфондів місцевих скарбниць – 57,1 мільйона.

Зокрема, підприємства м. Енергодар, Кам'янсько-Дніпровського та Великобілозерського районів сплатили 100 мільйонів, Запорізького району – 9,2 мільйона, м. Запоріжжя – 5,8 мільйона, м. Мелітополь, Мелітопольського та Веселівського районів – 2,3 мільйона, м. Бердянськ, Бердянського та Приморського районів – 1,9 мільйона, Пологівського, Більмацького та Розівського районів – 1,4 мільйона, Вільнянського та Новомиколаївського районів – 946 тисяч тощо.

На сьогодні в регіоні нараховується майже 2,5 тисячі платників "екоподатку".

Зазначимо, податкова декларація з екологічного податку затверджена наказом МФУ від 17.08.2015 № 715. Її невід'ємною частиною є додатки (розрахунки). Зокрема, розрахунок за викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення здійснюється у додатку 1. При цьому для декларування податкових зобов'язань з податку за викиди двоокису вуглецю складається окремий додаток. Декларацію можна переглянути за посиланням: https://tax.gov.ua/podatki-ta-zbori/zagalnoderjavni-podatki/ekologichniy-podatok/formi-zvitnosti/64218.html.

Нагадаємо, останній день подання податкових декларацій за ІІ квартал 2020 року – 10 серпня 2020 року, податкові зобов'язання за ІІ квартал необхідно сплатити до 19 серпня.

 

 

У розслідуванні слідчих податкової міліції перебуває 98 кримінальних проваджень

 

У першому півріччі співробітники слідчих підрозділів Головного управління ДФС у Запорізькій області розслідували 98 кримінальних проваджень, з яких 53 – відносились до категорії тяжких, у тому числі, 31 – за ухилення від сплати податків і зборів в особливо великих розмірах. До суду з обвинувальним актом направлено 8 проваджень. Для звільнення осіб від кримінальної відповідальності спрямовано 5 матеріалів, два з яких у зв'язку із повним відшкодуванням збитків.

Завдяки заходам, які вжили працівники податкової міліції, відшкодовано єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, а також шкоду, завдану державі через несвоєчасну сплату, на суму 6 мільйонів гривень.

Також з метою компенсації заподіяних збитків накладено арешт на майно загальною вартістю 9,7 мільйона гривень.

Співробітники оперативних підрозділів викрили 29 злочинів. За результатами відпрацювання СГД, які користувались послугами з мінімізації сплати податків, стягнуто 15,9 мільйона гривень.

У рамках операції "Акциз-2020" ліквідовано чотири "підпільні цехи" з виробництва товарів підакцизної групи, зокрема, два спеціалізувалися на виготовленні фальсифікованих алкогольних напоїв, ще у двох виготовляли спирт, який у подальшому реалізовували через мережу Інтернет, а також з використанням акаунтів у різних мобільних додатках. Із незаконного обігу вилучено підакцизних товарів на суму 26,5 мільйона. Відповідно до судових рішень конфісковано продукції вартістю 2,6 мільйона.

 

 

До уваги фізичних осіб: дізнайтесь про пільги з земельного податку

 

Від сплати земельного податку звільняються такі категорії фізичних осіб (п. 281.1 ст. 281 ПКУ):

- особи з інвалідністю першої і другої групи;

- фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;

- пенсіонери (за віком);

- ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту";

- фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Звільнення від сплати земельного податку для таких осіб поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм (п. 281.2 ст. 281 ПКУ):

- для ведення особистого селянського господарства - у розмірі не більш як 2 гектари;

- для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах - не більш як 0,25 гектара, в селищах - не більш як 0,15 гектара, в містах - не більш як 0,10 гектара;

- для індивідуального дачного будівництва - не більш як 0,10 гектара;

- для будівництва індивідуальних гаражів - не більш як 0,01 гектара;

- для ведення садівництва - не більш як 0,12 гектара.

Звертаємо увагу, що Законом України від 16.01.2020 №466 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві», уточнено правило користування пільгою при наявності у фізичної особи декількох земельних ділянок.

Так, якщо фізична особа, що має право на пільги, станом на 1 січня поточного року має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, площа яких перевищує вищезазначені межі граничних норм, така особа до 1 травня поточного року подає письмову заяву у довільній формі до податкового органу за місцем знаходження будь-якої земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельних ділянок для застосування пільги.

Пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з базового податкового (звітного) періоду, в якому подано таку заяву, та діє до початку місяця, що настає за місяцем подання нової заяви про застосування пільги.

У разі подання заяви про застосування пільги після 1 травня поточного року, пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з наступного податкового (звітного) періоду (п. 281.4 ст. 281 ПКУ).

Якщо право на пільгу у фізичної особи, яка має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, виникає протягом календарного року та/або фізична особа, набуває право власності на земельну ділянку/земельні ділянки одного виду використання, така особа подає заяву про застосування пільги до податкового органу за місцем знаходження будь-якої земельної ділянки протягом 30 календарних днів з дня набуття такого права на пільгу та/або права власності.

Пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з урахуванням вимог п. 284.2 ст. 284 ПКУ та діє до початку місяця, що настає за місяцем подання нової заяви про застосування пільги (п. 281.5 ст. 281 ПКУ).

Якщо право на пільгу у платника виникає протягом року, то він звільняється від сплати податку починаючи з місяця, що настає за місяцем, у якому виникло це право. (п. 284.2 ст. 282 ПКУ).

 

Застосування програмних РРО: ознайомтесь з формами електронних документів

 

Змінами до порядку використання РРО передбачена можливість використовувати замість традиційних РРО спеціальні програми, призначені для реєстрації розрахункових операцій.

Таку програму можна буде встановити на будь-який гаджет, у тому числі і на смартфон. Податковий орган забезпечує суб’єкта господарювання безкоштовним програмним рішенням (безкоштовним буде не тільки скачування самої програми, але і її підтримка).

Використовувати програмні РРО можна буде з 01 серпня 2020 року.

На сайті ДПС створено банер «Програмні РРО» (https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/), який містить актуальну інформацію, пов’язану із запровадженням програмних РРО,  а у вкладці «Форми ПРРО» розміщено форми електронних документів для програмних РРО, які застосовуються користувачами для реєстрації/перереєстрації/скасування реєстрації програмних РРО, а також під час застосування таких програмних РРО.

Тож, пропонуємо ознайомитись з цими формами усім зацікавленим суб’єктам господарювання – користувачам програмних РРО та розробникам комерційних програмних РРО.

Нагадаємо, що ці новації передбачені Законом України від 20.09.2019 №128 «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг», а Законом України від 17.03.2020 № 533-ІХ перенесено терміни набуття чинності норм Закону № 128.

 

 

Застосування РРО: що необхідно знати про новації 

 

Законом України від 20.09.2019 № 128-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» запроваджені новації у сфері застосування РРО. Разом з тим, Законом України від 17.03.2020 № 533-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» перенесено терміни набуття чинності відповідними нормами Закону № 128.

  • Так, з 01.08.2020 року суб’єкти господарювання можуть при здійсненні готівкових розрахунків із споживачами застосовувати програмні РРО, в якості яких можливо буде застосовувати будь-який пристрій (смартфон, планшет, комп’ютер тощо). Програмний РРО за допомогою спеціального програмного забезпечення може фіскалізувати розрахункові операції на сервері ДПС.

Відповідне програмне забезпечення буде надаватися ДПС суб’єктам господарювання безкоштовно.

З метою інформування платників податків з питань впровадження програмних РРО ДПС створено банер «Програмні РРО» на офіційному вебпорталі ДПС за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/, в якому розміщується актуальна інформація.

  • З 01.01.2021 року передбачається запровадження механізму компенсації споживачу коштів, сплачених за придбаний товар (послугу), якщо такому споживачу було надано розрахунковий документ, інформація щодо якого відсутня в базах даних ДПС (механізм «Кешбек»).

Якщо споживачу надано касовий чек РРО, проте інформація про такий чек відсутня на сервері ДПС, споживач має право звернутися до контролюючого органу про порушення суб’єктом господарювання порядку проведення готівкових розрахунків та, у разі їх підтвердження, має можливість отримати з бюджету компенсацію 100% вартості придбаного товару, який йому було реалізовано з порушенням вимог чинного законодавства.

  • З 01.01.2021 року передбачається обов’язок застосовувати РРО підприємцями - платниками єдиного податку другої та третьої груп, які провадять певні ризикові види діяльності (продаж товарів (надання послуг) через мережу Інтернет, торгівля ювелірними виробами та побутовими виробами з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, діяльність туристичних агентств, туристичних операторів, готелів тощо, реалізацію текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках).

 

  • З 01.01.2021 року запроваджується обов’язкове застосування РРО підприємцями-платниками єдиного податку ІІ та ІІІ групи при здійсненні готівкових розрахунків із споживачами.

 

  • Передбачається обов’язок суб’єктів господарювання проводити розрахункові операції через РРО та програмні РРО з використанням режиму попереднього програмування найменування та цін товарів (послуг) із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД для підакцизних товарів (до цього було тільки для пального).

У разі проведення розрахункових операцій через РРО та/або програмні РРО без використання режиму попереднього програмування найменування кожного підакцизного товару із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, ціни товару та обліку його кількості, відповідно до п. 7 ст. 17 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» № 265 до суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), за рішенням відповідних контролюючих органів застосовуються фінансові санкції у розмірі триста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

 

Новації законодавства:оподаткування податком на нерухоме майно будівель промисловості, частка якої здається в оренду

 

Об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є об’єкт житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його частка (п.п. 266.2.1 ст. 266 ПКУ).

Законом України від 16.01.2020 № 466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» внесено зміни до п.п. 266.2.2 «є») ст. 266 ПКУ, а саме:

- з об’єктів оподаткування податком виключені будівлі промисловості, віднесені до групи «Будівлі промислові та склади» (код 125) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000, що використовуються за призначенням у господарській діяльності суб’єктів господарювання, основна діяльність яких класифікується у секціях B - F КВЕД ДК 009:2010, та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку.

Отже, з 23.05.2020 (з дати набрання чинності зазначеної норми) суб’єкт господарювання, основна діяльність якого класифікується у секціях B-F КВЕД ДК 009:2010, при здійсненні ним операцій з надання в оренду частини будівлі промисловості, яка перебуває у його у власності та належить до групи «Будівлі промислові та склади» (код 125) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000, визначає податкові зобов’язання з податку на нерухоме майно, в частині будівель промисловості, наданих в оренду.

Як наслідок, власникам будівель промисловості необхідно протягом 30 календарних днів з дня набрання чинності Законом №466 подати Декларацію з типом «Уточнююча» або «Звітна» (у разі, якщо на граничну дату подання Декларації не виникало об’єктів оподаткування), в яких відобразити відповідні зміни податкового зобов’язання з податку на нерухоме майно, за періоди починаючи з 23 травня 2020 року.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора