Чкаловська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Державна фіскальна служба інформує

Дата: 20.07.2020 11:27
Кількість переглядів: 446

 

За користування мелітопольськими та веселівськими землями місцеві бюджети поповнились більше ніж на 39 мільйонів

 

За шість місяців  поточного року до місцевих бюджетів Мелітопольського та Веселівського регіонів надійшло 39 мільйонів 250,4 тисячі гривень плати за землю. Зокрема, із зазначеної суми 28 мільйонів 503,5 тисяч забезпечили суб'єкти господарювання-юридичні особи та 10 мільйонів 746,9 тисяч – фізичні особи. 

Як повідомив начальник Мелітопольського управління Головного управління ДПС у Запорізькій області Валерій Літинський, цьогорічна сплата на 821,9 тисяч або на 2,1 відс. менше, ніж за аналогічний період минулого року. Він пояснив, що це відбулося у зв’язку зі звільненням від нарахування та сплати за період з 1 березня по 31 березня 2020 року плати за землю за земельні ділянки, що перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, та використовуються ними в господарській діяльності (Закон України від 30.03.2020 року №540).

Отже, в першому півріччі 2020 року землевласники та землекористувачі сплатили до скарбниці м. Мелітополя 25 мільйонів 29 тисяч, бюджети Мелітопольського району отримали 9 мільйонів 310,5 тисяч, веселівська казна поповнилась на 4 мільйони 910,9 тисяч гривень.

Нагадаємо, об'єктами оподаткування є земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні, а також земельні частки (паї), які перебувають у власності. Ставки та пільги з плати за землю встановлюють органи місцевого самоврядування відповідної території.

 

 

Податок на депозити:  мелітопольські та веселівські банківські установи

сплатили майже  540 тисяч

 

За перше півріччя 2020 року від оподаткування процентів з депозитів мелітопольців та веселівців державний бюджет отримав 539,5 тисяч гривень. Про це повідомив начальник Мелітопольського управління Головного управління ДПС у Запорізькій області Валерій Літинський.

Зокрема, фінансові установи м. Мелітополя та Мелітопольського району сплатили 526,1 тисячу, Веселівського району – 13,3 тисячі гривень.

Нагадаємо, платниками ПДФО у вигляді процентів, ставка якого складає 18 відсотків, є банківські установи, кредитні спілки та інші фінансові організації. При цьому інформація про суми банківського рахунку або ощадного сертифіката чи вкладу члена кредитної спілки, нараховані проценти, а також відомості про вкладників до податкової служби не передається.

 

 

За порушення у сфері готівкових операцій запорізькі підприємці сплатять мільйон гривень

 

У першому півріччі співробітники податкової служби регіону провели 176 фактичних перевірок, що на 9 відсотків менше, ніж у аналогічному періоді минулого року. Як повідомив начальник Головного управління ДПС у Запорізькій області Роман Афонов, за виявлені порушення у сфері готівкових операцій підприємцям було донараховано 1 мільйон 154 тисячі гривень штрафних санкцій. Майже всю суму суб'єкти господарювання узгодили і на даний час уже сплатили 821 тисячу гривень.

Всього станом на початок липня у Запорізькій області зареєстровано 12865 одиниць касової техніки, зокрема, 5 тисяч РРО – у сфері торгівлі алкоголем і тютюном, майже півтори тисячі – в аптеках, понад двісті – на АЗС, 2,2 тисячі – у ресторанному господарстві.

Крім того, фахівці органів ДПС регіону у складі робочих груп взяли участь у відпрацюванні 36 АЗС, 15 ломбардів, пунктів обміну валют, які здійснювали господарську діяльність без дозвільних документів. Також податківці перевірили 28 торгових точок з продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів на предмет дотримання законодавства, що регулює обіг підакцизної продукції.

 

 

У колективах запорізької податкової проведено понад півсотні роз'яснювальних заходів і три службові перевірки

 

У першому півріччі проведено три службові перевірки щодо причетності посадових осіб податкової служби регіону до вчинення правопорушень, пов'язаних з корупцією. У результаті факти недотримання законодавства знайшли своє підтвердження, в одному випадку інформацію було направлено до спеціально уповноваженого суб'єкта у сфері протидії корупції.

Також співробітники підрозділу з питань запобігання та виявлення корупції розглянули шість повідомлень щодо причетності посадових та службових осіб ГУ ДПС у Запорізькій області до вчинення правопорушень, пов'язаних з корупцією.

Крім того, в колективах органів ДПС було проведено 13 лекцій на антикорупційну тематику. Серед 40 кандидатів, які претендували на зайняття вакантних посад у податковій службі, організовані роз'яснювальні заходи стосовно дотримання вимог Закону України "Про запобігання корупції".

Протягом січня-червня фахівці відділу з питань запобігання та виявлення корупції проводили індивідуальні консультації для працівників служби щодо дотримання норм антикорупційного законодавства.

 

 

Шановні платники, вчасно сплатіть податки та подайте звітність: податковий календар на 20 липня 2020 року

 

20 липня 2020 року

 

Останній день сплати податку, збору (платежу):

- єдиного внеску фізичними  особами – підприємцями, у т. ч. тими, які обрали спрощену систему оподаткування, особами, які провадять незалежну професійну діяльність, та членами фермерських господарств  за IІ квартал 2020 року;

- єдиного внеску роботодавцями за найманих працівників за червень 2020 року, крім гірничих підприємств;

- авансових платежів з податку на доходи фізичних осіб за  IІ квартал 2020 року фізичними особами – підприємцями, крім осіб, які обрали спрощену систему оподаткування;

- авансового внеску з єдиного податку на липень 2020 року платниками єдиного податку першої та другої груп;

 

Останній день подання звітності:

- звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, надбавки, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (форма № Д4 (місячна)) за червень 2020 року;

- податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) (крім          громадян) за червень 2020 року, у разі неподання податкової декларації на 2020 рік;

  • податкової  декларації  з рентної плати за червень 2020 року;

 - податкової декларації з ПДВ за червень 2020 року платниками, у  яких податковий період дорівнює календарному місяцю;

  • декларації акцизного податку за червень  2020 року. 

 

 

Платникам ПДВ: подання таблиці даних може убезпечити від зупинення реєстрації податкових накладних

Таблиця даних платника податку – це зведена інформація, що подається платником ПДВ до податкового органу, щодо:

- кодів видів економічної діяльності платника податку згідно з Класифікатором видів економічної діяльності,

- кодів товарів згідно з УКТЗЕД,

- та/або кодів послуг згідно з Державним класифікатором продукції та послуг, що постачаються та/або придбаваються (отримуються) платником податку, ввозяться на митну територію України.

 

Оскільки Таблиця – це інформація про специфіку діяльності платника ПДВ, то  вона може бути подана без факту зупинення реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН.

Таблиця з поясненнями розглядається комісією регіонального рівня протягом п’яти робочих днів та приймається рішення про її врахування або неврахування.

Якщо Таблиця даних податковим органом враховується, то в подальшому, коли за результатами перевірки податкових накладних/розрахунків коригування визначено, що у них відображена операція з товаром за кодом згідно з УКТЗЕД та/або послугою за кодом згідно з ДКПП,  які зазначені у Таблиці,  то реєстрація таких податкових накладних не зупиняється.

Отже, подання Таблиці може убезпечити суб’єкта господарювання від факту зупинення реєстрації податкових накладних/ розрахунків коригування за ідентичними операціями, оскільки у разі правильного заповнення Таблиці та її прийняття податковим органом,  у подальшому реєстрація податкових накладних із зазначеними кодами згідно з УКТЗЕД/ДКПП не зупинятиметься.

Тобто, таблиця даних платника податку на додану вартість допомагає попередити блокування ПН/РК при незбігу кодів придбання товарів/послуг і кодів постачання (виготовлення) товарів/послуг з УКТ ЗЕД / ДК 016-2010.

Зверніть увагу, що після подання Таблиці, надалі при складанні ПН/РК, коди товарів згідно з УКТ ЗЕД або коди послуг згідно з ДКПП мають вказуватися на рівні тих знаків (цифр), які зазначені в поданій Таблиці.

Таблиця даних платника податку подається з поясненням, в якому зазначається вид діяльності, з посиланням на податкову та іншу звітність, щодо сплати податків до бюджетів, рекомендовано зазначити економічну складову отримання доход та інформацію щодо основних постачальників та покупців за основними напрямками роботи.

Рекомендовані документи:

  • Штатна чисельність, середня заробітна плата ;
  • Відомості щодо основних засобів; звіт 20-ОПП;
  • Складський облік (інвентаризаційні описи), оборотно-сальдові відомості;

 

Додатково для сільськогосподарських підприємств:

  • Наявність земельних ділянок;
  • Статистична звітність (29 сг, 4сг, 21 сг, 37сг, 10 мех)

 

Порядок подання Таблиці передбачений п. 2, п. 4, п. 12 - 16 «Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних», затвердженого постановою КМУ від 11.12. 2019 № 1165.

 

 

Подання письмових пояснень у разі зупинення реєстрації податкових накладних

 

У разі зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН платник ПДВ може подати письмові пояснення та копії документів.

Письмові пояснення та копії документів, платник податку має право подати до контролюючого органу протягом 365 календарних днів, що настають за датою виникнення податкового зобов'язання, відображеного в податковій накладній/розрахунку коригування.

В письмових поясненнях рекомендовано надати інформацію щодо основних напрямків роботи.

Платник податку має право подати письмові пояснення та копії документів до декількох податкових накладних / розрахунків коригування, якщо такі податкові накладні / розрахунки коригування складено на одного отримувача - платника податку за одним і тим самим договором або якщо в таких податкових накладних / розрахунках коригування відображено одного типу операції (з однаковими кодами товарів згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТ ЗЕД) або кодами послуг згідно з Державним класифікатором продукції та послуг (ДКПП)).

Перелік документів, необхідних для подачі Повідомлень щодо подачі документів про підтвердження реальності здійснення операцій по відмовленим ПН/РК:

- договори, зокрема зовнішньоекономічні контракти, з додатками до них на реалізацію та придбання;

- договори, довіреності на реалізацію та придбання;

- первинні документи щодо постачання/придбання товарів/послуг, зберігання та транспортування, навантаження, розвантаження продукції, складські документи (інвентаризаційні описи), у тому числі рахунки­ фактури/інвойси, акти приймання-передачі товарів (робіт, послуг) з урахуванням наявності певних типових форм і галузевої специфіки, накладні на реалізацію та придбання;

- розрахункові документи та/або банківські виписки з особових рахунків на реалізацію та придбання;

- документи щодо підтвердження відповідності продукції (декларації про відповідність, паспорти якості, сертифікати відповідності), наявність яких передбачено договором та/або законодавством на реалізацію та придбання;

- штатна чисельність, середня заробітна плата;

- відомості щодо основних засобів підприємства, звіт 20-ОПП;

- складський облік , оборотно-сальдові відомості;

- наявність земельних ділянок (для с/х виробників);

- статистична звітність 29сг, 4сг, 21сг, 37сг, 10мех (для с/х виробників).

 

Фото без опису

Земельний податок сплачується з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою

 

Земельний податок – це обов’язковий платіж, який справляється з власників земельних ділянок та земельних часток (паїв), та постійних землекористувачів (п.п. 14.1.72 ст. 14 ПКУ).

Об’єктами оподаткування земельним податком є:

- земельні ділянки, що перебувають у власності або користуванні,

- земельні частки (паї), що знаходяться у власності;

- земельна ділянка, надана в оренду (п. 270.1, п. 288.3 ПКУ).

Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру (п. 286.1 ст. 286 ПКУ).

Власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою (п. 287.1 ст. 287 ПКУ).

Право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав (ст. 125 Земельного кодексу України).

Право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України від 01.07.2004 № 1952-IV «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (ст. 126 ЗКУ).

Державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень – це офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (ст. 2 Закону № 1952).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора