Чкаловська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Патронат над дитиною – швидка сімейна допомога

Дата: 16.07.2020 13:21
Кількість переглядів: 526

Патронат над дитиною   – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Патронатному вихователю  гарантовані заробітна плата, грошова допомога на дитину та професійна підтримка фахівців.

В Україні з 2016 року активно впроваджують соціальну послугу з патронату над дітьми. Це нова форма тимчасового сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має позитивний досвід виховання дітей, відповідні житлові умови для догляду, виховання та соціальної реабілітації дитини в своєму помешканні. Обов’язковою умовою є наявність у патронатного вихователя добровільного помічника з числа членів сім’ї.

Фінансування послуг патронату складається з оплати праці патронатного вихователя (п’яти прожиткових мінімумів для працездатної особи) та соціальних виплат на влаштованих під патронат (два прожиткові мінімуми на кожну дитину відповідного віку). Також у разі коли в сім’ї патронатного вихователя перебуває одночасно двоє і більше дітей, малюк віком до 1 року, дитина з інвалідністю, малолітня або неповнолітня вагітна, ВІЛ-інфікована дитина, розмір грошового забезпечення збільшується на 10% за кожну дитину, але сумарно не більш як на 50%. Також роботодавець (орган опіки та піклування) сплачує єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування патронатного вихователя.

Обов’язкова умова: один з патронатних батьків має бути безробітним, бо основним місцем роботи стає опіка над дитиною, відповідно йому чи їй нараховуватиметься страховий стаж.

Також патронатний вихователь не може поєднувати догляд за дитиною з іншими видами діяльності, які перешкоджатимуть якісному виконанню умов договору про патронат над дитиною.

Як стати патронатним вихователем:

Потрібно звернутись до Чкаловської сільської ради (Відділу із соціальної роботи)  за місцем проживання, з наступними документами:

1) заявою;
2) копією паспорта громадянина України;
3) копією трудової книжки (у разі наявності);
4) висновки про стан здоров’я кандидата у патронатні вихователі та осіб, які проживають разом з ним, складені за формою згідно з додатком 5 до Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 р. № 866;
5) довідкою про відсутність судимості, в тому числі членів його сім’ї, які досягли чотирнадцятирічного віку і проживають разом з кандидатом у патронатні вихователі;
6) копією документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням;
7) письмовою згодою на влаштування дитини в сім’ю кандидата у патронатні вихователі усіх членів його сім’ї, які проживають разом з ним, в тому числі дітей, які досягли такого віку та рівня розвитку, що можуть її висловити.

 

Дізнатися більше про умови та можливості оформлення патронату над дітьми можна у відділі із соціальної роботи Чкаловської  сільської ради за тел:0977907599 Марінова С.Ф. або 0977033041 Аракелова О.І.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора