Чкаловська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Новини в законодавстві

Дата: 10.07.2020 15:18
Кількість переглядів: 400

Фото без опису

До уваги «сплячих» підприємців на загальній системі оподаткування та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність:

Встигніть списати борг з єдиного внеску до 1 вересня

 

Законом України від 13.05.2020 р. № 592-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників» внесено зміни до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», а саме  розділ VIII «Прикінцеві та перехідні положення» доповнено п. 915.

Згідно змін, підлягають списанню за заявою платника несплачені станом на день набрання чинності Закону № 592 (з 03.06.2020р.) суми недоїмки, нараховані платникам єдиного внеску, а саме фізичним особам - підприємцям на загальній системі оподаткування та особам, які провадять незалежну підприємницьку діяльність за період з 01.01.2017р. до 03.06.2020р., а також штрафи та пеня, нараховані на ці суми недоїмки, у разі якщо такими платниками не отримано дохід (прибуток) від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб, та за умови подання протягом 90 календарних днів з дня набрання чинності Законом № 592 (з 03.06.2020):

фізичними особами - підприємцями на загальній системі оподаткування — державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи підприємця заяви про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності та до податкового органу - звітності з єдиного внеску за період з 01.01.2017 до дня набрання чинності Законом № 592 (03.06.2020р.). Зазначена звітність подається  у випадку, якщо вона не була подана раніше;

особами, які провадять незалежну підприємницьку діяльність до податкового органу за основним місцем обліку —   заяви про зняття з обліку як платника єдиного внеску та звітності з єдиного внеску за період з 01 січня 2017 року до дня набрання чинності Законом № 592 (03.06.2020р.). Зазначена звітність подається, якщо вона не була подана раніше.

Після отримання відповідних відомостей від державного реєстратора або заяви про зняття з обліку як платника єдиного внеску та за умови подання платником єдиного внеску зазначеної звітності (якщо відповідна звітність не була подана раніше) податковий орган протягом 15 робочих днів проводить камеральну перевірку, за результатами якої приймає рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені або вмотивоване рішення про відмову такого списання.

Рішення про відмову списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені може бути прийнято за умови, якщо за результатами перевірки буде встановлено, що:

- платник податків отримав дохід (прибуток) протягом періоду з 01.01.2017р. до дня набрання чинності Законом № 592;

- суми недоїмки, а також штрафи та пеня, нараховані на суми недоїмки, були в повному обсязі самостійно сплачені платником або стягнуті.

У разі якщо суми недоїмки, а також штрафи та пеня, нараховані на суми недоїмки, були частково самостійно сплачені платником та/або стягнуті, податковий орган списує суми недоїмки, штрафних санкцій і пені у частині, що залишилася несплаченою.

 

 

За шість місяців державний бюджет поповнено майже на 319 мільйонів гривень

 

Мелітопольські та веселівські платники податків з початку року спрямували до державного бюджету 318 мільйонів 812 тисяч гривень податків і зборів. Порівняно з першим півріччям минулого року податкові платежі зросли на 23 мільйони 616 тисяч гривен або на 8,0 відсотків.

Зокрема, суб’єкти господарювання, зареєстровані в  м. Мелітополі,  поповнили державну скарбницю на 226 мільйонів 29 тисяч, платники Мелітопольського району – на 63 мільйони 346 тисяч,  веселівські платники – на 29 мільйонів 437 тисяч гривень.

Як повідомив начальник Мелітопольського управління Головного управління ДПС у Запорізькій області Валерій Літинський, майже половину надходжень державної скарбниці забезпечили надходження податку на додану вартість – з початку року платники спрямували 138 мільйонів 247 тисяч гривень. Порівняно з минулим роком зростання склало 24 мільйони 515 тисяч або 21,8 відсотки.

Від оподаткування доходів державна казна поповнилась на 102 мільйони 339 тисяч гривень, зростання до показників попереднього року склало 3 мільйони 626 тисяч або 4,5 відсотки.

За результатами своєї діяльності мелітопольські та веселівські підприємства сплатили до державного бюджету 40 мільйонів 26 тисяч гривень податку на прибуток.

Також держава отримала 27 мільйонів 269 тисяч гривень військового збору, 1 мільйон 291 тисячу екологічного податку, 1 мільйон 101 тисячу гривень рентної плати за користування природними ресурсами.

 

 

Мелітопольські та веселівські роботодавці поповнили пенсійний та соцфонди

майже на 395 мільйонів гривень

 

Протягом січня – червня поточного року від мелітопольських та веселівських платників до пенсійного та соціального фондів надійшло 394 мільйони 637 тисяч гривень. Порівняно з аналогічним періодом 2019 року надходження єдиного соціального внеску зменшились на  64,8 тисяч гривень.

Начальник Мелітопольського управління Головного управління ДПС у Запорізькій області Валерій Літинський пояснив, що зменшення надходжень відбулося у зв’язку із запровадженням державою заходів щодо додаткової підтримки платників податків на період карантину та тимчасовим звільненням від нарахування і сплати єдиного соціального внеску за себе (з 1 по 31 березня, з 1 квітня по 30 квітня та з 1 травня по 31 травня 2020 року) підприємців, у т.ч.  спрощенців, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, та членів фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах (Закони України від 17.03.2020 N 533-IX та від 13.05.2020 №591-IX).

Звертаємо увагу:

Якщо платник вже здійснив оплату ЄСВ за березень, квітень та травень 2020 року такі суми зараховуватимуться у рахунок майбутніх платежів (без будь-яких заяв).

Разом з тим, зазначені платники можуть прийняти рішення про нарахування, обчислення та сплату єдиного внеску за вказані періоди.

У такому разі, самостійне визначення платником єдиного внеску бази нарахування єдиного внеску за березень, квітень та травень 2020 року зазначається у «Звіті про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску», що свідчитиме про прийняття ним рішення про нарахування, обчислення та сплату єдиного внеску за вказані періоди.

 

 

Справу запорізького агропідприємства, яке ухилилось від сплати 7 мільйонів гривень ПДВ, розглядатиме суд

 

Слідчі податкової міліції Запорізької області під процесуальним керівництвом прокуратури Запорізької області закінчили досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом умисного ухилення від сплати податків та легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом, вчиненого групою осіб з числа службових осіб і засновників сільськогосподарського підприємства Запорізької області.

Встановлено, що службові особи сільгосппідприємства, діючи за попередньою змовою, надали завідомо неправдиві звітні відомості щодо площі орендованих земельних ділянок, обсягів постачання та відсотку питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів і послуг за 2015 рік. Такі дії призвели до безпідставного поширення на підприємство спеціального режиму оподаткування у сфері сільського господарства. У підсумку підприємство умисно ухилилось від сплати ПДВ на суму 7 мільйонів гривень.

У подальшому зазначені кошти були легалізовані шляхом здійснення фінансових операцій у виробничих цілях.

Під час досудового розслідування накладено арешт на транспортні засоби і сільськогосподарську техніку агропідприємства, а також корпоративні права підозрюваного загальною вартістю 2 мільйони гривень.

У червні 2020 року до суду направлено обвинувальний акт відносно керівника зазначеного підприємства.

Варто зауважити, що у грудні минулого року до суду направлено обвинувальний акт відносно іншого учасника вказаних кримінальних правопорушень – попереднього керівника цього ж підприємства, який на теперішній час розглядається судом.

 

 

Три тисячі запоріжців отримали офіційну роботу, а бюджети – майже 6 мільйонів гривень

 

З початку року запорізькі податківці разом із представниками інших контролюючих структур і органів влади проводили серед роботодавців інформаційну роботу, спрямовану на легалізацію найманої праці та заробітної плати. Як повідомив начальник Головного управління ДПС у Запорізькій області Роман Афонов, за результатами роз'яснювальних заходів три тисячі громадян були офіційно працевлаштовані.

У першому півріччі за підсумками діяльності робочих груп при податковій службі регіону та органах виконавчої влади і місцевого самоврядування керівники підприємств і підприємці добровільно легалізували 2846 робітників. Їм виплачено 14,2 мільйона гривень доходів, а це, в середньому, 4723 гривні на одного працівника. Додаткові надходження до бюджету склали 5,8 мільйона гривень, зокрема, 2,5 мільйона гривень податку на доходи фізичних осіб, 3,1 мільйона гривень єдиного внеску та 200 тисяч гривень військового збору.

Наголошуємо, що за використання найманої праці з порушенням трудового та податкового законодавства, передбачена відповідальність, у тому числі, адміністративні та фінансові санкції. Наприклад, за допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору, оформлення на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час або за виплату зарплати без нарахування та сплати єдиного внеску та податків доведеться сплатити штраф у 10-кратному розмірі мінімальної заробітної плати за кожного працівника.

 

 

Нові вектори взаємодії: робоча зустріч керівників податкової служби та Запорізької федерації роботодавців

 

Сьогодні відбулася робоча зустріч начальника Головного управління ДПС у Запорізькій області Романа Афонова із головою Ради Запорізької обласної федерації роботодавців Олександром Головко та віцепрезидентом ЗОСППР "Потенціал" Олексієм Кравчуном.

Учасники обговорювали актуальні питання розвитку запорізького підприємництва, серед яких – новації податкового законодавства, сплата податків компаніями і підприємцями регіону, проблемні аспекти діяльності суб'єктів господарювання, заходи з детінізації економіки, легалізації найманої праці тощо.

Крім того, сторони визначили подальші напрями спільної роботи, спрямованої на підтримку запорізьких товаровиробників і суб'єктів підприємництва. Передусім, співпраця передбачає проведення інформаційної та роз'яснювальної роботи, підтримку у вирішенні проблем, які виникають у повсякденній діяльності представників бізнесу.

Наприкінці заходу учасники наголосили на необхідності поглиблення взаємодії між податковою службою і об'єднанням роботодавців регіону, пошуку нових ефективних форматів діалогу.

 

 

Новації законодавства: що обов’язково варто знати платникам єдиного податку

 

Законом України від 16.01.2020 р. № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» передбачені зміни щодо застосування  спрощеної системи оподаткування.

 

  • Запроваджено єдиний звітний період для звітності з податку на додану вартість, який дорівнює календарному місяцю, у тому числі для платників єдиного податку (п.202.1 ст. 202 ПКУ).

 

  • для платників єдиного податку першої - третьої груп з 1 липня 2020 року не діє звільнення від сплати земельного податку за ділянки, які надаються в оренду (найм, позичку), а також за ділянки, на яких розташовані об'єкти нерухомості, що надаються в оренду (найм, позичку) (п.п. 4 п. 297.1 ст. 297ПКУ).

 

    • Платниками єдиного податку третьої групи у разі зміни податкової адреси, місця провадження господарської діяльності Заява для застосування спрощеної системи оподаткування та звітності (форма якої затверджена наказом МФУ від 16.07.2019 №308) подається не пізніше останнього дня кварталу, в якому відбулися такі зміни (п. 298.6 ст. 298 ПКУ) (раніше така заява подавалась  разом з декларацією з єдиного податку за звітний квартал, у якому відбулися зміни).

 

  • У разі зміни ставки єдиного податку відповідно до п.п. "б" 4 пункту 293.8 ст. 293 ПКУ реєстраційна заява подається не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку календарного місяця, в якому буде застосовуватися ставка єдиного податку, що передбачає сплату податку на додану вартість (п. 183.4 ст 183 ПКУ).

 

Отже, платником єдиного податку третьої групи у разі добровільної зміни ставки єдиного податку в розмірі 5% реєстраційна заява щодо зміни ставки подається не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку календарного місяця, в якому буде застосовуватися ставка єдиного податку 3%, що передбачає сплату ПДВ (було не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку календарного кварталу).

 

  • У разі наявності у платника єдиного податку податкового боргу у розмірі, що перевищує суму, визначену абз. третім п. 59.1 ст. 59 ПКУ  (1020 грн), на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів, такий платник зобов'язаний перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, в останній день другого із двох послідовних кварталів ( п.п. 8 п. 298.2.3 ст. 298 ПКУ).

 

Якщо платником не буде здійснений такий перехід, то за рішенням контролюючого органу його реєстрація платником єдиного податку може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку.

 

  • Заява про реєстрацію особи як платника ПДВ подається до контролюючого органу засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України "Про електронні документи та електронний документообіг" та "Про електронні довірчі послуги".

 

Суб'єкти господарювання (новостворені) можуть заявити про своє бажання добровільно зареєструватися як платник ПДВ під час державної реєстрації створення юридичної особи або державної реєстрації фізичної особи - підприємця. Відповідна заява або відомості передаються до контролюючих органів у порядку, встановленому Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" (п. 183.7 ст. 183 ПКУ).

 

Отже, заяву про реєстрацію особи як платника ПДВ необхідно подавати тільки в електронній формі.

 

  • Перереєстрація платника ПДВ, яка здійснюється у зв'язку з перетворенням, проводиться на підставі заяви платника ПДВ, яка подається протягом 10 робочих днів, що настають за днем, коли змінилися дані про платника податку або виникли інші підстави для перереєстрації.

 

Якщо такий платник не подав заяву в установлений строк, його реєстрація платником ПДВ буде анульована.

Перереєстрація у зв'язку із зміною найменування (крім перетворення) (прізвища, імені та по батькові) платника податку, який включений до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, здійснюється контролюючим органом без подання заяви платником податку на підставі відомостей з цього Єдиного державного реєстру (п. 183.15 ст. 183 ПКУ).

 

 

Новації законодавства: змінено терміни подання звітності для підприємців на загальній системі у разі ліквідації

 

Законом України від 16.01.2020 №466 – ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» внесено зміни до п. 177.11 ст. 177 (діє з 23.05.2020 року), а саме:

Фізичні особи, стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця за її рішенням, подають податкову декларацію за останній базовий податковий (звітний) період, в якій відображаються виключно доходи від проведення підприємницької діяльності, у строки, встановлені ПКУ для місячного податкового періоду.

Отже, подавати таку податкову декларацію про майновий стан і доходи необхідно протягом 20 календарних днів після закінчення місяця, у якому відбулося таке припинення (було - протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності).

Нагадаємо, що у разі проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця за її рішенням останнім базовим податковим (звітним) періодом є період з дня, наступного за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду до останнього дня календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора