Чкаловська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

ДФС інформує.

Дата: 26.06.2020 17:25
Кількість переглядів: 412

Фото без опису

Декларування доходів громадян.

Три мешканця Мелітопольщини задекларували доходи понад 1 млн. гривень

 

За п’ять місяців цього року мелітопольці та веселівці задекларували 141 мільйон 901 тисячу гривень. Декларації про доходи, отримані впродовж 2019 року, подали 4811 громадян, з них 4574 задекларували податкові зобов’язання та 237 громадян скористалися правом на отримання податкової знижки. Декларанти сплатять до бюджетів 13 мільйонів 998 тисяч податку на доходи фізичних осіб та 2 мільйони 128,5 тисяч гривень військового збору. Про це повідомив начальник Мелітопольського управління Головного управління ДПС у Запорізькій області Валерій Літинський.

На даний час лідери декларування – громадяни, які отримували доходи від продажу власновирощеної сільськогосподарської продукції - 4160, 140 декларацій подано спадкоємцями, 84  декларанта отримували доходи від продажу майна, 63 громадянина задекларували доходи від здачі в найм житла.

Крім того, порівняно з результатами минулорічного декларування на Мелітопольщині збільшилась кількість мільйонерів – їх стало 3. Від  громадян, чиї статки у 2019 році перевищили мільйон гривень бюджети, отримають більше 2 мільйонів гривень податку на доходи фізичних осіб та 173 тисячі гривень військового збору.

Нагадаємо, відповідно до Закону України від 17.03.2020 р. № 533 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших заходів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)", цього року громадяни можуть подати податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2019 рік  до 1 липня 2020 року. Сплатити суму податкового зобов’язання, визначеного в податковій декларації, необхідно до 1 жовтня 2020 року.

Довідково: громадяни можуть подати декларацію про майновий стан і доходи до Центру обслуговування платників за місцем своєї реєстрації особисто або уповноваженою на це особою, надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення, або при наявності кваліфікованого електронного підпису надіслати он-лайн через сервіс Державної податкової служби України «Електронний кабінет» на офіційному веб-порталі ДПС (https://cabinet.tax.gov.ua). Форма декларації затверджена наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 №859 (у редакції від 25.04.2019 №177).

 

 

Мелітопольцям та веселівцям підлягає поверненню більше 500 тисяч гривень раніше сплаченого податку

 

Станом на початок червня 226 мешканців Мелітопольщини та 11 веселівців скористалися правом на податкову знижку. Після проведених перерахунків їм підлягало поверненню 505 тисяч гривень, з яких вони вже отримали 351 тисячу. Про це повідомив начальник Мелітопольського управління Головного управління ДПС у Запорізькій області Валерій Літинський.

Він звернув увагу на те, що податкова знижка надається виключно на офіційні доходи, з яких був сплачений податок на доходи фізичних осіб. Оформити податкову знижку за 2019 рік можна  до 31 грудня 2020 року, подавши до контролюючого органу за місцем податкової реєстрації декларацію про майновий стан і доходи за звітний період з розрахунком суми податкової знижки та копіями підтверджуючих документів (крім електронних розрахункових документів). Перелік умов, за яких може нараховуватися податкова знижка, визначено статтею 166 Податкового кодексу України зі змінами.

Нагадаємо, відповідно до п. 95 Закону України від 16.01.2020 №466-IX внесено зміни до статті 166 Податкового кодексу України в частині документального підтвердження витрат, що включаються до податкової знижки  (п.п. 166.2.1, п.п. 166.2.2), та з 23.05.2020 фактично здійснені витрати платник може підтвердити електронним розрахунковим документом. У разі якщо відповідні витрати підтверджені електронним розрахунковим документом, платник податків зазначає в податковій декларації лише реквізити електронного розрахункового документа.

Довідково:при наявності кваліфікованого електронного підпису громадяни можуть онлайн отримати довідку про минулорічні доходи (покрокова інструкція знаходиться за посиланням: https://zp.tax.gov.ua/data/material/000/315/404125/Dov_dka_pro_dohodi_1_.pdf) та спростити процедуру декларування, скориставшись сервісом автоматичного заповнення декларації про майновий стан і доходи в Електронному кабінеті платника: https://cabinet.tax.gov.ua.

 

 

Фізичні особи можуть звірити інформацію щодо нарахованої суми земельного податку

 

Нарахування фізичним особам сум плати за землю проводиться податковими органами (за місцем знаходження земельної ділянки), які надсилають платнику податку до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення податку.

Фізичними особами податок сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

У сільській та селищній місцевості фізичними особами земельний податок може сплачуватися через каси сільських/селищних рад або рад об'єднаних територіальних громад за квитанцією про приймання податкових платежів.

Від сплати земельного податку звільняються:

- інваліди першої і другої групи;

- фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;

- пенсіонери (за віком);

- ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

- фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Звільнення від сплати податку за земельні ділянки поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм:

- для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 га;

- для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 га, в селищах – не більш як 0,15 га, в містах – не більш як 0,10 га;

- для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 га;

- для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 га;

- для ведення садівництва – не більш як 0,12 га.

У зв’язку з наближенням термінів надсилання платникам податків податкових повідомлень-рішень про сплату сум податку,  звертаємо увагу, що платники плати за землю мають право звернутися з письмовою заявою до податкового органу за місцем знаходження земельних ділянок для проведення звірки даних щодо:

розміру площ та кількості земельних ділянок, що перебувають у власності та/або користуванні платника податку;

права на користування пільгою зі сплати податку;

розміру ставки земельного податку;

нарахованої суми плати за землю.

У разі виявлення розбіжностей між даними податкових органів та даними, підтвердженими платником на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема, документів на право власності, користування пільгою, а також у разі зміни розміру ставки плати за землю податковий орган за місцем знаходження кожної із земельних ділянок проводить протягом десяти робочих днів перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Зазначена норма передбачена п. 281.1 ст. 281, п. 286.5 ст. 286 Податкового кодексу.

 

 

Обіг підакцизних товарів: застосування штрафних санкцій в період карантину

 

За порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ на всій території України, штрафні санкції не застосовуються, крім певних санкцій.

Так, податкові органи  мають право застосовувати у період дії карантину такі санкції (п. 521підроз. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ): 

• за порушення обліку, виробництва, зберігання та транспортування пального, спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів (ст. 1281, 228 ПКУ);

• за порушення цільового використання пального, спирту етилового платниками податків – (не підтвердження цільового використання суб'єктами господарювання сорту етилового та біоетанолу, легких та важких дистилятів, нафтопродуктів, що отримані в якості сировини для виробництва у хімічній промисловості, речовин, що використовуються як компоненти моторних палив, бензинів авіаційних або палива для реактивних двигунів (ст. 229 ПКУ));

• за порушення вимог щодо обладнання акцизних складів витратомірами–лічильниками  та/або рівномірами-лічильниками (ст. 1281 ПКУ);

• за порушення вимог щодо здійснення функцій, визначених законодавством у сфері виробництва обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, пального (ст. 17 Закону України «Про державне регулювання виробництва обігу спирту етилового, коньячного плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» № 481/95- ВР від 19.12.1995);

 • за здійснення операцій з реалізації пального або спирту етилового без реєстрації таких суб'єктів платниками акцизного податку – (порушення встановленого порядку взяття на облік (реєстрації) у контролюючих органах (ст. 117 ПКУ)).

Зазначені норми передбачені Законом України від 30.03.2020 року №540 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням  коронавірусної хвороби (COVID-2019)». 

 

 

Коли новостворений платник єдиного податку 3-ї групи може стати платником ПДВ?

Зареєстровані в установленому законом порядку суб’єкти господарювання (новостворені), які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для 3-ї групи, яка не передбачає сплату ПДВ, вважаються платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації (абз. другий п.п. 298.1.2 ст. 298 Податкового кодексу).

У разі добровільної зміни ставки єдиного податку в розмірі 5% заява щодо зміни ставки єдиного податку подається не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку календарного кварталу, в якому буде застосовуватися нова ставка (3%) та реєстрація такого платника єдиного податку платником ПДВ (п.п. 4 б) п. 293.8 ст. 293 ПКУ).

У разі зміни ставки єдиного податку відповідно до п.п. "б" 4 пункту 293.8 ст. 293 ПКУ реєстраційна заява для реєстрації платником ПДВ подається не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку календарного місяця, в якому буде застосовуватися ставка єдиного податку, що передбачає сплату податку на додану вартість (п. 183.4 ст. 183 ПКУ).

Звертаємо увагу, що виключена норма (ст. 202 ПКУ), яка передбачала можливість вибору платником єдиного податку квартального звітного (податкового) періоду з ПДВ.

Отже, для всіх платників ПДВ (у тому числі і платників єдиного податку) звітним (податковим періодом) є один календарний місяць (Закон України від 16.01.2020 № 466-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві").

 

 

Новації законодавства: перехід платників єдиного податку на загальну систему оподаткуванняу разі наявності податкового боргу

Законом України від 16.01.2020 № 466-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві", внесено зміни, зокрема, до п.п. 8 п. 298.2.3  ст. 298 щодо переходу платниками єдиного податку на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, у разі порушення умов застосування спрощеної системи оподаткування, які набрали чинності з 23 травня 2020 року, а саме:

Платники єдиного податку зобов'язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, - у разі наявності податкового боргу у розмірі, що перевищує суму, визначену абзацом третім п. 59.1 ст. 59 ПКУ, на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів - в останній день другого із двох послідовних кварталів.

Податкова вимога не надсилається (не вручається) податковим органом платнику у якого виник податковий борг, якщо загальна сума податкового боргу не перевищує шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (п. 59.1 ст. 59 ПКУ).

Отже, сума податкового боргу, наявність якого на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів зобов’язує платника єдиного податку перейти на загальну систему оподаткування, має перевищувати 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян -  1020 грн (60 х 17 грн).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора