Чкаловська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Увага! Державна фіскальна служба інформує

Дата: 14.06.2020 13:50
Кількість переглядів: 436

 

Начальником податкової служби Запорізької області призначено Романа Афонова

 

Наказом Державної податкової служби України від 02.06.2020 року №466-о начальником Головного управління ДПС у Запорізькій області з 2 червня 2020 року призначено Романа Афонова.

 

 

Мелітопольці та веселівці спрямували на соціальне і пенсійне забезпечення більше 319 мільйонів гривень

 

За п’ять місяців цього року мелітопольські та веселівські платники перерахували до пенсійного і соціальних фондів 319 мільйонів 513,8 тисяч гривень єдиного соціального внеску. Порівняно з минулим роком рівень сплати збільшився на 2,5 мільйони або на 0,8 відсотків. Про це повідомив начальник Мелітопольського управління Головного управління ДПС у Запорізькій області Валерій Літинський.

Зокрема, платники м. Мелітополя поповнили пенсійний та соцфонди на 247 мільйонів 456,7 тисяч гривень , Мелітопольського району - на 48 мільйонів 20,4 тисячі, Веселівського району - на 24 мільйони 36,7 тисяч гривень.

У травні компанії, організації і підприємці Мелітопольщини та Веселівщини спрямували 59 мільйонів 547 тисяч  гривень.

Нагадаємо, базова ставка єдиного соцвнеску складає 22 відсотки. Роботодавці  сплачують ЄСВ щомісячно, не пізніше 20 числа місяця, що настає за звітнім, СПД - фізичні особи – щоквартально, до 20 числа місяця, що настає за звітним кварталом.

Разом з цим, відповідно до Закону України від 17.03.2020 № 533-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)» (зі змінами і доповненнями) за періоди з 01 по 31 березня, з 01 по 30 квітня та з 01 по 31 травня 2020 року тимчасово звільнені від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску за себе фізичні особи - підприємці, у т.ч. ті, які обрали спрощену систему оподаткування,  особи, які провадять незалежну професійну діяльність, члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах.

 

 

Запобігання корупції: серед запорізьких податківців проведено 49 профілактичних заходів

 

Упродовж січня-травня цього року співробітники підрозділу з питань запобігання та виявлення корупції провели комплекс заходів, спрямованих на усунення причин та умов, що сприяють корупційним діянням з боку податківців.

Так, проведено три службові перевірки щодо причетності посадових осіб до вчинення правопорушень, пов'язаних з корупцією. У результаті викладена інформація знайшла своє підтвердження. За одним фактом матеріали були направлені до спеціально уповноваженого суб'єкта у сфері протидії корупції.

Для запобігання корупційних діянь та інших правопорушень у колективах податкової служби регіону організовано 13 лекцій на антикорупційну тематику.

Крім того, проведено роз'яснювальну роботу з 36 кандидатами, які претендували на зайняття вакантних посад у ГУ ДПС у Запорізькій області щодо дотримання вимог ЗУ від 14 жовтня 2014 року №1700-VII "Про запобігання корупції" та з метою виявлення обставин, що можуть перешкоджати їх призначенню та упередження надзвичайних подій і правопорушень у їхній подальшій роботі.

Також фахівці відділу з питань запобігання та виявлення корупції ГУ ДПС у Запорізькій області проводять індивідуальні консультації працівників служби, під час яких  роз'яснюють норми антикорупційного законодавства.

 

 

Новації законодавства: строки сплати податкового зобов’язання

 

Законом України від 16.01.2020 № 466-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві", запроваджені зміни,зокрема, щодо строків сплати податкового зобов’язання, які набувають чинності з 23 травня 2020 року, а саме:

Якщо граничний строк сплати податкового зобов'язання припадає на вихідний або святковий день, останнім днем сплати податкового зобов'язання вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем (п. 57.1 ст. 57 ПКУ).

Нагадаємо, що платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого ПКУ для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених ПКУ.

Також передбачено, що сплачувати грошові зобов'язання, визначені податковим органом за підставами, зазначеним у п.п. 54.3.1 - 54.3.6 ст. 54 ПКУ, платник податків зобов’язаний протягом 10 робочих днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення (було 10 календарних днів), крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу  (п.57.3 ст. 57 ПКУ).

 

 

Новації законодавства.

План - графік проведення документальних планових перевірок: порядок внесення змін

 

Законом України від 16.01.2020 № 466-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві" (набув чинності з 23.05.2020, крім певних положень), внесено зміни, зокрема, до п. 77.2 та 77.4 ст. 77 щодо порядку проведення документальних планових перевірок, а саме:

Внесення змін до плану-графіка проведення документальних планових перевірок на поточний рік допускається не частіше одного разу в першому та одного разу в другому кварталі такого року, крім випадків коли зміни пов'язані із змінами найменування платника податків, що вже був включений до плану-графіка, та/або виправлення технічних помилок.

Документальна перевірка платника податків, який був включений до плану-графіка проведення документальних планових перевірок на поточний рік внаслідок внесення змін у такому році (інших ніж зміни найменування платника податків, що вже був включений до плану-графіка, та/або виправлення технічних помилок), може бути розпочата:

- не раніше 1 липня поточного року в разі внесення змін у першому кварталі такого року

- і не раніше 1 жовтня поточного року в разі внесення змін до плану-графіка у другому кварталі такого року.

Оновлений план-графік на офіційному веб-сайті ДПС оприлюднюється:

- до 30 числа останнього місяця кварталу,

- у випадках змін найменування платника податків, що вже був включений до плану-графіка, та/або виправлення технічних помилок - до 30 числа місяця, що передує місяцю, в якому будуть проводитися такі документальні планові перевірки.

Право на проведення документальної планової перевірки платника податків надається лише у випадку, коли йому (його представнику) не пізніше ніж за 10 календарних днів до дня її проведення надіслано (вручено) у порядку, визначеному ст. 42 ПКУ, копію наказу про проведення документальної планової перевірки та письмове повідомлення із зазначенням дати початку проведення такої перевірки.

Тобто, про проведення планової виїзної перевірки платник податків має бути повідомлений не пізніше ніж за 10 календарних днів до її початку і таке повідомлення може направлятися в електронній формі через електронний кабінет платника податків, з дотриманням вимог ст. 42 ПКУ.

Нагадаємо, що план-графік документальних планових перевірок на поточний рік оприлюднюється на офіційному веб-сайті ДПС до 25 грудня року, що передує року, в якому будуть проводитися такі документальні планові перевірки.

До плану-графіка відбираються платники податків, які мають ризик щодо несплати податків та зборів, невиконання іншого законодавства, контроль за яким покладено на контролюючі органи.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора