Чкаловська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Державна фіскальна служба інформує

Дата: 21.05.2020 09:23
Кількість переглядів: 507

За чотири місяці 2020 року до місцевих бюджетів надійшло майже 7 мільйонів гривень податку на нерухомість

 

Скарбниці Мелітопольського та Веселівського регіонів за чотири місяці поточного року отримали 6 мільйонів 954 тисячі гривень податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Порівняно з минулим роком надходження зросли на 9,3 відсотки, додатково місцеві бюджети поповнились на 591 тисячу гривень. Про це повідомив начальник Мелітопольського управління Головного управління ДПС у Запорізькій області Валерій Літинський.

Зокрема, власники нерухомості м. Мелітополя  спрямували до місцевого бюджету 5 мільйонів 562 тисячі, Мелітопольського району - 1 мільйон 115 тисяч, Веселівського району – 277 тисяч гривень.

Від юридичних осіб до місцевих скарбниць надійшло 4 мільйони 394 тисячі податку на нерухомість, громадяни сплатили 2 мільйони 560 тисяч гривень.

 

 

Мелітопольські та веселівські платники поповнили бюджети майже на 494,4 мільйони

 

У січні-квітні 2020 року від суб'єктів господарювання і мешканців Мелітопольського та Веселівського регіонів до бюджетів усіх рівнів надійшло 494 мільйони 392 тисячі гривень. Так, 362 мільйони 787 тисяч сплачено платниками м. Мелітополя, 88 мільйонів 698 тисяч спрямували до бюджетів платники Мелітопольського району, веселівські суб'єкти господарювання поповнили скарбниці на 42 мільйони 907 тисяч гривень. Як повідомив начальник Мелітопольського управління Головного управління ДПС у Запорізькій області Валерій Літинський, рівень надходжень аналогічного періоду минулого року перевищено більш ніж на 24 мільйони 608 тисяч або на 5,2 відсотки.

Із загальної суми 208 мільйонів 539 мільйонів сплачено до державного бюджету. Це на 11 мільйонів  755 тисяч або на 6,4 відсотки більше, ніж за чотири місяці  2019 року.

Зокрема, до державного бюджету надійшло 89 мільйонів 925 тисяч гривень податку на додану вартість, зростання до минулорічного періоду склало 12 мільйонів 495 тисяч або 16,1 відсотки.

Податку на доходи фізичних осіб надійшло 66 мільйонів 983 тисячі, що на 4 мільйони 284 тисячі або на 7,6 відсотків більше, ніж торік.

Мелітопольські та веселівські підприємства спрямували до державної скарбниці 27 мільйонів  689 тисяч гривень податку на прибуток.

Крім того, з початку року на потреби армії перераховано 17 мільйонів 784 тисячі гривень військового збору, порівняно із січнем-квітнем 2019 року відрахування  збільшились на 869 тисяч або на 5,8 відсотків.

У квітні поточного року надходження до державного бюджету склали 48 мільйонів 370 тисяч, це на 7 мільйонів 543 тисячі або на 18,9 відсотків більше, ніж було сплачено у квітні минулого року.

 

 

На Запоріжжі підприємства сплатили 65,4 мільйона гривень "екоподатку"

 

З початку 2020 року від суб'єктів господарювання Запорізького регіону до бюджетів усіх рівнів надійшло 65 мільйонів 445 тисяч гривень екологічного податку (без даних великих платників, які зареєстровані у Запорізькому управлінні Офісу ВПП ДПС).

Як повідомив в. о. начальника Головного управління ДПС у Запорізькій області Петро Філімонов, до державного бюджету сплачено 35,7 мільйона, до місцевих скарбниць – майже 30 мільйонів. У квітні спеціальні фонди бюджетів отримали більше 1,6 мільйона гривень екологічного податку.

Більшу частину надходжень за чотири місяці забезпечили підприємства м. Енергодар, Кам'янсько-Дніпровського та Великобілозерського районів – 50,6 мільйона. Платники Запорізького району спрямували 6,2 мільйона, м. Запоріжжя – 3,5 мільйона, м. Мелітополь, Мелітопольського та Веселівського районів – 1,5 мільйона, м. Бердянськ, Бердянського та Приморського районів – більше 1 мільйона, Пологівського, Більмацького та Розівського районів – 829 тисяч тощо.

Усього в Запорізькій області нараховується 2588 підприємств, які на підставі спеціальних дозволів здійснюють викиди забруднюючих речовин у атмосферне повітря, у водні об'єкти або розміщують відходи. Ставки екологічного податку залежать від виду забруднюючих речовин або рівня небезпечності відходів.

 

 

 

На Запоріжжі виявлено понад три тони спирту сумнівного походження

 

Співробітники податкової міліції ГУ ДФС у Запорізькій області спільно з працівниками національної поліції області викрили факт перевезення спирту сумнівного походження.

Так, в рамках проведення заходів із протидії незаконному транспортуванню підакцизної продукції 15 травня на виїзді з одного із сіл Василівського району Запорізької області зупинено вантажний автомобіль під керуванням місцевого мешканця.

Під час огляду в кузові вантажівки виявлено та вилучено 3,3 тони прозорої рідини з характерним запахом спирту невідомого походження та якості, що перевозились у 15 пластикових діжках об’ємом по 220 літрів.

Після проведеної слідчої дії за фактом транспортування з метою збуту незаконно виготовлених підакцизних товарів слідчим управлінням ГУ ДФС у Запорізькій області розпочато досудове розслідування за ст.204 КК України.

Наразі з'ясовуються джерела походження рідини, а також місця доставки та мета використання. В рамках досудового розслідування буде призначено судову експертизу, а також встановлено коло осіб, причетних до вказаної незаконної діяльності для притягнення до відповідальності.

 

 

Ознайомтесь з проектом змін для впровадження програмних РРО

 

До 01 серпня 2020 року перенесено застосування програмних РРО, як альтернативу класичним РРО (передбачалось з 19.04.2020року).

Таке відтермінування встановлено Законом України від 17.03.2020 № 533-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

З метою запровадження можливості використання програмних РРО при здійсненні розрахункових операцій та створення електронних розрахункових документів Міністерство фінансів України оприлюдни лопроект наказу «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 08 жовтня 2012 року № 1057».

Проектом наказу вносяться зміни до:

- Вимог щодо створення контрольної стрічки в електронній формі реєстраторами розрахункових операцій/програмними реєстраторами розрахункових операцій,

- Порядку передачі електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків реєстраторів розрахункових операцій, програмних реєстраторів розрахункових операцій дротовими або бездротовими каналами зв’язку до органів державної податкової служби.

Також затверджується Порядок функціонування Системи обліку даних реєстраторів розрахункових операцій.

Проект наказу оприлюднений на офіційному вебсайті Міністерства фінансів України (www.minfin.gov.ua в рубриці «ЗаконодавствоПроекти регуляторних актів для обговоренняПроекти регуляторних актів для обговорення у 2020»).

Нагадаємо, що нові правила використання РРО запроваджені Законами України від 20.09.2019 № 128-ІХ «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» та № 129-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг».

 

 

У якому періоді передбачається звільнення громадян від сплати податку на нерухомість?

 

У період з 1 березня по 30 березня 2020 року об’єкти нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Обчислення суми податку з об'єктів житлової та нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється податковим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості.

Фізичним особам – платникам податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки у 2020 році податкові органи нараховують податок за 2019 податковий (звітний) рік.

Отже, норми щодо звільнення від оподаткування будуть враховані при нарахуванні податковими органами податку фізичним особам – платникам за об’єкти нежитлової нерухомості у 2021 році за 2020 податковий (календарний рік).

 

Чи застосовуються  штрафи за порушення правил обігу пального?

 

Закон № 540  визначає виключний перелік порушень щодо яких не зупиняється застосування штрафних санкції у період дії карантину.

Зокрема, податкові органи мають право у період карантину застосовувати санкції:

- за порушення обліку виробництва, зберігання та транспортування пального, спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів (ст. 128-1, ст. 228 ПКУ);

- за порушення цільового використання пального, спирту етилового (ст. 229 ПКУ);

- за порушення вимог щодо обладнання акцизних складів витратомірами-лічильниками та/або рівномірами-лічильниками  (ст. 1281 ПКУ);

- за порушення вимог щодо здійснення функцій, визначених законодавством у сфері виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів,пального (ст. 17 Закону України» № 481/95- ВР від 19.12.1995);

- за здійснення операцій з реалізації пального або спирту етилового без реєстрації таких суб'єктів платниками акцизного податку (ст. 117 ПКУ). 

 

 

Карантинні нововведення: штрафні санкції за порушення термінів реєстрації акцизних накладних в ЄРАН з 01 березня по 31 травня 2020 року не застосовуються

 

Законами України від 17 березня 2020 року № 533-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)» та від 30 березня 2020 року № 540-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачено звільнення від штрафних санкцій, а саме:

Передбачено звільнення від штрафних санкцій за порушення податкового законодавства, які вчинені протягом періоду з 01 березня по 31 травня 2020 року, крім санкцій, зокрема:

- за порушення нарахування, декларування та сплати податку на додану вартість, акцизного податку, рентної плати. 

Тобто, Закони № 533 та № 540 не звільняють платників від сплати акцизного податку та від застосування до платників акцизного податку фінансової відповідальності за неподання (несвоєчасне подання) декларації акцизного податку, несплату (несвоєчасну сплату) податкових зобов’язань.

 

Разом з тим, до переліку штрафних санкцій, які належні до застосування, не включені штрафні санкції за порушення граничних термінів реєстрації акцизних накладних/розрахунків коригування до акцизних накладних в Єдиному реєстрі акцизних накладних, вчинені протягом періоду з 01 березня по 31 травня 2020 року.

Отже, протягом періоду з 01 березня по 31 травня 2020 року не будуть застосовуватися санкції за не реєстрацію (несвоєчасну реєстрацію) акцизних накладних/розрахунків коригування до акцизних накладних в Єдиному реєстрі акцизних накладних.  

Разом з тим, порушення вимог щодо реєстрації акцизної накладної/розрахунку коригування призводить до порушень у процедурі підтвердження легальності отримання пального у контрагента.

 

 

Довідка про відсутність заборгованості зі сплати єдиного внеску: процедура отримання

 

Довідка про відсутність заборгованості формується за відсутності у платника податкового боргу та/або недоїмки зі сплати єдиного внеску.

Наказом МФУ від 03.09.2018 №733 затверджено «Порядок надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи».

Для отримання Довідки необхідно подати заяву про надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи за формою згідно з додатком 2 до Порядку №733.

Заява подається платником (на його вибір):

-  у паперовій формі - до державної податкової інспекції за основним місцем обліку такого платника або до відповідного контролюючого органу, уповноваженого здійснювати заходи з погашення податкового боргу,

-  в електронній формі - на адресу уповноваженого органу через приватну частину електронного кабінету, розміщеного на офіційному вебпорталі ДПС за посиланням: https://cabinet.tax.gov.ua/login.

Вхід до приватної частини (особистого кабінету) Електронного кабінету здійснюється після ідентифікації особи із використанням кваліфікованого електронного підпису.

Створити та надіслати Заяву можливо у меню «Заяви, запити для отримання інформації» приватної частини Електронного кабінету шляхом вибору відповідної електронної форми документа.

Заява повинна містити, серед іншого:

- обов’язкове посилання на відповідний нормативно-правовий акт, яким передбачено необхідність підтвердження відсутності заборгованості з платежів,

- найменування суб’єкта (підприємства, установи, організації), до якого (якої) Довідку буде подано.

Довідка надається за вибором платника у паперовій або електронній формі, про що він зазначає у Заяві.

Довідка або відмова у наданні Довідки готуються уповноваженим органом протягом 5 робочих днів з дня, наступного за днем отримання Заяви.

Довідку у паперовій формі платник отримує безпосередньо в органі, до якого було подано Заяву.

Довідку в електронній формі платник отримує у приватній частині електронного кабінету.

Строк дії Довідки становить 10 календарних днів з дати її формування.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора