Чкаловська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Зверення сільського голови Станіслава КАЛИНОВСЬКОГО до аграріїв Чкаловської ОТГ

Дата: 15.05.2020 11:41
Кількість переглядів: 631

Фото без опису

        Починаючи із 09 травня 2020 року на території Чкаловської об'єднаної громади, а саме сіл Чкалове та Зелений Гай почалася масова загибель бджіл на пасіках особистих підсобних господарствах мешканців нашої громади. У зв'язку із ситуацією, що склалася, з метою вирішення письмових звернень бджолярів, сільським головою було створено відповідну комісію, до складу якої включено представників поліції та держпродспоживслужби, які провели обстеження пасік, забір загиблих бджіл та рослин-медоносів на полях, що оброблялися пестицидами, для можливого проведення аналізу та виявлення причини загибелі комах.

         12.05.2020 року у приміщенні сільської ради відбулася участь представників держпродспоживслужби з бджолярами. На зібранні прийнято рішення провести спільне засідання бджолярів та аграріїв громади. На зібранні зйомку проводив телеканал TV-5.

       14.05.2020 року у приміщенні сільської ради було організовано спільну нараду аграріїв та бджолярів за участі представників держпродспоживслужби, на якій обидві сторони мали можливість довести до відома інформацію, претензії та вимоги, а також спільно обговорити питання проведення обробітку сільськогосподарських посівів пестицидами, уникнення масової загибелі бджіл, знайти шляхи вирішення даної проблеми та попередження повторення негативних фактів у подальшому. Головна претензія бджолярів до аграріїв - це відсутність попередження про обробіток посівів пестицидами за 3 дні та недотримання правил застосування хімікатів під час обробітку медоносних рослин. На зібранні зйомку проводив телеканал 1+1.

      До цього року масової загибелі бджіл на території громади не спостерігалося, хоча щороку аграрії проводять обробку посівів хімікатами. Отже, можна припустити, що деякі з них не дотримались інструкцій з використання пестицидів та порушили часові обмеження обробітку.

      У зв'язку із масовою загибеллю бджіл власники пасік понесли величезні моральні та матеріальні збитки. Крім цього важливо зазначити, що бджоли приносять користь не тільки збираючи мед, вони живі істоти, частина екосистеми, здійснюють опилення у тому числі і сільгоспкультур, від чого напряму залежить їх урожайність.

      Сільська рада вбачає, що єдиним виходом із ситуації, що склалася є досягнення конструктивного діалогу та взаємопорозуміння між аграріями та бджолярами, аби кожен працював у своїй сфері, не порушуючи встановлених законодавством вимог та інструкцій.

       Чкаловська сільська рада звертається до Вас, шановні аграрії, дотримуйтесь вимог Закону України «Про бджільництво», «Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл» та основних правил поводження з пестицидами та агрохімікатами, що регламентуються ДСП 8.8.1.2.001-98 від 03.08.98р. «Державні санітарні правила. Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».

       Окремо наголошуємо, що згідно з ст.37 Закону України «Про бджільництво», фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, забов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до десяти кілометрів від оброблюваних площ, використовувати тільки сертифіковані препарати. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату. Власників пасік оповіщають за три доби до хімобробок з зазначенням застосовуваного отрутохімікату, місця (у радіусі 7 км), часу і способу проведення обробки із вказанням часу ізоляції бджіл. Обробки проводять у період відсутності льоту бджіл у ранкові або вечірні години. Не допускають обробку квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл.

        Чкаловська сільська рада наполегливо просить Вас інформувати населення та власників пасік через оголошення у районній газеті «Колос», а також надсилати не пізніше ніж за три дні повідомлення на електронну адресу ради chkalovoss@ukr.net, яке буде оприлюднюватися на офіційному web.сайті сільської ради та за допомогою sms-повідомлень доводитись до  бджолярів громади.

 

З повагою!

Сільський голова                                                                 С.КАЛИНОВСЬКИЙ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора