Чкаловська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Звітує начальник відділу із соціальної роботи Світлана Марінова про роботу за 2019 рік

Дата: 06.03.2020 09:00
Кількість переглядів: 583

Фото без опису

За звітний період відділом із соціальної роботи   проведено комплекс заходів направлених на підвищення рівня надання соціальних послуг  населенню Чкаловської ОТГ.

У відділі працюють 7 чоловік:

начальник відділу із соціальної роботи;

         1 фахівець із соціальної роботи;

         у кожному старостинському окрузі та адміністративному центрі працюють по 1 соціальному робітнику.

На обслуговуванні відділу із соціальної роботи знаходиться 34 особи похилого віку, яким надаються різні види соціально-побутових послуг,а саме:

  1. ведення домашнього господарства, закупівля та доставка продуктів харчування, ліків, промислових товарів, дрібний ремонт одягу;
  2. допомога в самообслуговуванні: вмивання, одягання, роздягання, зміна натільної білизни, зміна постільної білизни;
  3. допомога в пересуванні по оселі;
  4. допомога в організації взаємодії з комунальними службами;
  5.  виклики лікаря, в тому числі заключення договору з лікарем, допомога в госпіталізації;
  6. допомога в обробітку присадибної ділянки;
  7. допомога в забезпеченні технічними засобами реабілітації;
  8. психологічна підтримка (бесіди, мотивація до активності,обслуговування мобільних телефонів);
  9. вимірювання  кров’яного тиску.

Відділ із соціальної роботи працює над розширенням послуг для  обслуговування осіб похилого віку та створенню належних умов для роботи соціальних робітників. Для цього було придбано за кошти нашої громади два нових велосипеди (для соцробітників с.Гоголівка та с.Корніївка),проведено ТО існуючим велосипедам (заміна  цепового механізму, сидіння,заміна корзин для багажу,камер та покришок на колесах).Для всіх соцпрацівників придбані граблі віярні для полегшення прибирання присадибної території обслуговуваних осіб,рукавиці робочі, тонометри для виміру кров’яного тиску.

До Дня  працівників соціальної сфери України керівництво сільської ради привітали колектив соцпрацівників, підсумовуючи результати зробленого та обговоривши пріоритетні напрямки в роботі.

 Завдяки співпраці з благодійною релігійною організацією «Жива віра» отримана гуманітарна допомога у вигляді  засобів реабілітації (візки інвалідні для дорослих та дітей, механічні ходунці, стільці для купання). По наданим заявам від інвалідів та осіб з порушенням  опорно-рухового апарату було надано в оренду механічні ходунки  20шт, стільці для купання 16шт, інвалідні  візки в кількості 5 шт, в тому числі 1шт дитині, хворій на ДЦП, для тяжкохворої протипролежневий матрац.  Сподіваємось на розвиток взаємовідносин та  подальше співробітництво.

 З початку року працюємо над упорядкуванням бази даних обслуговуючих осіб та поновленням пакету документів.

Додатково хочу звернути увагу виконавчого комітету на об’єднанні зусиль (мед.персонал та старости) по створенню актуальної бази  інвалідів, які проживають на території ОТГ, для оперативного розподілу путівок для санаторно-курортного лікування, які пропонують з УСЗН.

У відділі з вересня 2019 р працює  фахівець із соціальної роботи Аракелової О.І.,яка проводить соціальну роботу на всій території ОТГ.

На сьогоднішній день відділом із соціальної роботи  охоплено 27 сімей в яких виховується 66 дітей. З них14 сімей знаходяться під соціальним супроводом та 13 на обліку.

 У зв’язку із закінченням навчального року розроблено План заходів щодо попередження бездоглядності, травматизму та нещасних випадків серед неповнолітніх на період літніх канікул на території Чкаловської сільської ради в 2019 році.

Відділом із соціальної роботи складено графік виїздів на територію старостинських округів ОТГ, під час яких здійснюються відвідування та обстеження сімей,які потрапили в складні життєві обставини, сім'ї де існують проблеми зв'язані зі вживанням алкоголю, неналежним виконанням батьківських обов'язків та низьким соціально-побутовим  рівнем життя.

Затверджується план роботи відділу на 2020 рік.

 Хочу зазначити та висловити подяку всім старостам: Лобач Л.В., Петрів Л.Я., Корвєгіну А.С. та Корж Г.В.,які активно співпрацюють з нашим відділом.

(Лобач Л.В. сприяла в працевлаштуванні та придбанні житла багатодітній сім'ї, Петрів Л.Я. допомогла в пошуках та поверненні багатодітної матері до  дітей. Корвегін А.С. допоміг у вирішенні ряду питань, пов’язаних з працевлаштуванням багатодітної матері, відновленню документів інваліду, виявленню «блукаючої мами» з немовлям.

Корж Г.М. сприяла у влаштуванні одинокої  хворої пенсіонерки до родичів, допомозі багатодітній сім’ї з відновленням документів.

Особливу подяку необхідно висловити депутатам сільської ради Бедюху І.І., Голоті О.Ю., Заторському В.В, які тісно співпрацюють з відділом із соц.роботи, розуміючи всю необхідність та невідкладність  нашої діяльності. Це і матеріальна допомога і транспортна, і допомога у працевлаштуванні /наших підопічних/.

Відділом із соціальної роботи заключений договір з Веселівським бюро правової допомоги, з яким налагоджена тісна співпраця: проведено ряд заходів направлених на сприяння правової обізнаності громадян, особливо молодим сім'ям, людям похилого віку у яких фінансовий стан не дозволяє замовити послуги юриста.

На базі КЗ «Чкаловська ЗОШ» проведені заходи, направлені на правову обізнаність учнів: «Я маю право!», «16 днів проти насилля», «Розірви коло»,за що окрема подяка адміністрації школи за надану аудиторію та організацію школярів. До кінця навчального року погоджено графік проведення заходів в даному напрямку з Корніївською та Калинівською ЗОШ.

На базі Зеленогаївської ЗОШ в лютому, фахівцем із соціальної роботи проведений захід  «Патронат-швидка сімейна допомога» та Попередження насилля в сім'ї «Розірви коло».

Проводиться  робота по спонуканню до відвідування дітьми дитячих садочків. До роботи в  трьох сім'ях  була залучена майор КМДМ Н.В. Лубяна в присутності депутатів та в.о. старости.

Здійснена допомога в отриманні документів підтверджуючих дієздатність, соцвиплат при народженні дитини неповнолітній мамі, сім’я, якої знаходиться під соціальним супроводом.

З багатодітними родинами проведена роз’яснювальна робота щодо оформлення  державної соціальної допомоги, відновлення документів що засвідчують багатодітну родину та посвідчень на дітей, а батькові військовий квиток, що надало можливості подальшого працевлаштування. Надана допомога від сільської ради у вигляді буд. матеріалів для проведення косметичного ремонт придбаного  житла. Заплановано придбання холодильника за власні кошти сім’ї.

Відділом використовуються всі можливості для збереження сімейного середовища. Завдяки проведеним бесідам в  багатодітній сім’ї попереджено  випадок соціального сирітства та організовані послуги логопеда для дитини з порушенням мови.

Регулярно проводиться профілактична бесіда з одинокою матір’ю стосовно належного виконання батьківських обов’язків по відношенню до малолітньої дитини та спонукання до працевлаштування.

Начальником відділу із соціальної роботи та ФСР здійснена перевірка багатодітних родин з метою належного виконання батьківських обов’язків та цільового використання коштів ДСД. З сім’ями проведена бесіда з метою покращення житлово-побутових умов для розвитку дітей, наведення ладу на подвір’ї. Надавалась  гуманітарна допомога у вигляді дитячого одягу.

При виконкомі Чкаловської сільської ради, прийнято рішення №33 від 26.04.2019 року про створення опікунської ради, та рішенням №34 від 26.04.2019 про утворення комісії з питань захисту прав дітей.

 Відповідно до чинного законодавства,  одна особа з числа дітей позбавлених батьківського піклування поставлена на квартирний облік, або компенсацію на придбання житла.

Продуктивна співпраця налагоджена з лікарем сімейної медицини Л.В. Єщенко. Завдяки оперативним діям було попереджено ускладнення хвороби дитини з сім’ї з СЖО на території села Мусіївка. Внаслідок обстеження території відділом із  соціальної роботи за участю мед.працівника  виявлена неповнолітня вагітна з сім'ї з СЖО с. Зелений Гай, та поставлена на облік у жіночу консультацію. В подальшому неповнолітню  підтримували працівники відділу допомогою в оформленні пакету документів для отримання соціальної допомоги по виплатам при народжені  дитини  та підтвердження дієздатності особи, надавали психологічну, медичну та гуманітарну допомогу. Неповнолітню матір після вдалих  пологів взято під супровід.     

 

За сприяння лікаря стало можливим тимчасове перебування жінки з малолітньою дитиною, яку виявили в с.Корніївка, в інфекційному відділенні та отримати медичне обстеження, а також  необхідну допомогу. Відділ із соціальної роботи організував щоденне забезпечення харчуванням, одягом, засобами гігієни, речами першої необхідності «горе-матері» до моменту влаштування її до Херсонського будинку матері та дитини.

Працівниками відділу із соціальної роботи відвідано ряд семінарів, на яких набули необхідних знань для покращення рівня соціальної роботи в ОТГ. Було забезпечено друкованою продукцією (листівки, буклети, плакати) в яких подано інформацію, щодо інформування населення про запобігання торгівлі людьми, пошук кандидатів патронатні вихователі та наставники а також попередження насильства в сім’ї.

Налагоджено  співпрацю з благодійним фондом «Посмішка дитини». Напередодні  Нового року  ми  отримали  гуманітарну допомогу у вигляді дитячого одягу, взуття та яскравих іграшок, ванночок для купання, які надали  нужденним. Сподіваємося на вирішення питання реабілітації дітей хворих на ДЦП за допомогою іппотерапії (лікування з допомогою коней).

До співпраці залучено благодійний фонд релігійної християнської  організації «Жива віра», яка  надала  гуманітарну допомогу у вигляді розвиваючих іграшок, які були надані Чкаловській ЗОШ, Зеленогаївському К ДНЗ, Чкаловському КДНЗ, Гоголівському КДНЗ. До Дня Інвалідів діткам з інвалідністю  подарували іграшки та інвалідний візок для дитини хворої на ДЦП. Благодійний фонд надав нам  монітори,які передані Корніївському старостинському округу для обладнання адміністративного приміщення та для завідувача КДНЗ.

Налагоджується співпраця з благодійним фондом КАРІТАС в напрямку  організації та проведення дитячих тематичних заходів та Міжнародним благодійним фондом «Сильні духом» з яким плануємо провести благодійну акцію «Назустріч мрії» для підтримки онкохворих дітей та дітей, які постраждали під час антитерористичної операції.

Всі структурні підрозділи ОТГ прийняли активну участь в щорічній акції «Від серця до серця», за що отримали подяку від організаторів.

Ведеться особистий прийом громадян за затвердженим графіком: вівторок – четвер з 08:00 до 17:00. Велику  частину робочого часу займає підготовка звітів та інформаційно-узагальнених даних.

Враховуючи вище викладене та незважаючи на те, що великий об’єм роботи виконано - є ряд питань над яким треба працювати, а саме:

- налагодити співпрацю зі ЗМІ та висвітлювати  інформацію на сайті сільської ради;

- налагодити соціальну підтримку учасників АТО;

- отримати актуальні списки інвалідів по території ОТГ.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора