Чкаловська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Депутати Чкаловської сільської ради прийняли звернення до Голови Верховної Ради України та Прем'єр-міністра України, щодо фінансового забезпечення потреб мешканців громади

Дата: 24.11.2019 16:13
Кількість переглядів: 725

У процесі децентралізації держава передала місцевим громадам повноваження управління загальною середньою освітою, а натомість перераховує субвенцію на виплату заробітної плати педагогічним працівникам. З 1 січня 2020 року заробітна плата педагогів зростає в рази, однак  це не враховано у розмірі субвенції, яка запланована у державному бюджеті на наступний рік. Логічним було б збільшити видатки, якщо збільшується заробітна плата, однак цього не сталося. Внаслідок недофінансування місцеві громади будуть змушені оптимізувати сільські школи.

         Кожен автовласник знає, що купуючи пальне він сплачує акцизний збір, який надходить до дорожнього фонду та використовується на ремонт доріг. Однак на дороги комунальної власності у 2019 році не було виділено із дорожнього фонду жодної гривні. Автошляхи обласного значення ремонтували частково, більшість із них, особливо ділянка Веселе-Чкалове знаходиться у аварійному стані. То чому ж обділені сільські власники автомобілів, які через стан доріг змушені нести додаткові видатки на ремонти власних транспортних засобів?

         Встановлюючи пільги для учасників бойових дій, членів багатодітних сімей на проїзд автобусним та залізничним транспортом держава повинна передбачувати кошти у державному бюджеті на їх компенсацію. Однак перевізники змушені, виконуючи закон, здійснювати перевезення пільговиків за власний кошт. Управління соціального захисту населення звертається до сільських рад, щоб ті компенсували витрати на пільговий проїзд своїх мешканців, однак ці суми для сільських бюджетів надто велике навантаження.

         Ще у 2017 році сільські ради нашої об'єднаної громади жили окремо кожен сам по собі, з невеликими бюджетами намагалися виконувати надані законом повноваження. Однак нестача коштів  призвела до того, що об'єкти соціально-культурної сфери опинилися у скрутному стані, рівень їх благоустрою можна оцінити як незадовільний. Одним із головних важелів для прийняття рішення про об'єднання громад стало отримання гарантованої державою субвенції на розвиток інфраструктури.        Це був шанс відремонтувати школи, дитячі садочки, будинки культури, тощо. Однак держава знову недотримала своєї обіцянки і надала субвенцію на розвиток інфраструктури у значно меншому розмірі, і цей розмір з кожним роком тільки зменшується.

 Обговоривши проблему зменшення державної участі в утриманні галузі освіти, соціального захисту населення та соціально-економічному розвитку територій депутати Чкаловської сільської ради прийняли звернення до Голови Верховної Ради України та Прем'єр-міністра України, щодо фінансового забезпечення потреб мешканців громади.

(Текст звернення додається)

Звернення до Голови Верховної Ради України та Прем'єр-міністра України, щодо фінансового забезпечення потреб мешканців громади


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора