Чкаловська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Шанс на існування та розвиток

Дата: 18.11.2019 17:50
Кількість переглядів: 469

Фото без опису

Децентралізація це важливий процес передачі повноважень на місцеві громади. Однак повноваження без підкріплення коштами не зможуть змінити ситуацію на місцях на краще. Останні 4 роки по всій Україні сільські ради активно об'єднувалися у громади, більшість з яких успішно розвиваються.

Працівники органів місцевого самоврядування, які працювали тривалий час, можуть підтвердити, що останні десятиліття сільські ради Веселівського району вели злиденне існування і за свої напівпорожні бюджети намагалися зберегти соціальну сферу на селі. І хоча саме сільські ради були головними наповнювачами районного та обласного бюджетів (оскільки майже кожен податок автоматично розділявся між сільським, районним, обласним бюджетами) звідти кошти не поспішали витрачати на сільські Програми. Не секрет, що весь час кошти районного бюджету Веселівського району витрачалися на зміцнення соціальної сфери та комунального господарства районного центру в той час як сільські школи, ФАПи, дитячі садки, будинки культури поволі занепадали, а в деяких селах просто припинили своє існування.

         Кожне невелике село у нашій країні має право на своє існування, а його мешканці на достойне життя. Однак наразі більшість реформ направлені на покращення життя в містах та районних центрах, мешканці яких і так щоденно користуються усіма вигодами міського життя (розвинена соціальна сфера, медична галузь, комунальні блага). Міста поступово переманюють до себе сільську молодь, а села пустіють. На сьогодні виділення коштів із різних рівнів бюджетів на сільські проекти обумовлюється кількістю проживаючого в ньому населення. Влада бачить у нас тільки територію від якої можна отримати непогані податки, а за рахунок наших дітей зберегти свої навчальні заклади. Невже сільські мешканці так багато хочуть? Та ні! Ми хочемо, щоб наші села освітлювалися, були забезпечені чистою питною водою, людей лікував гарний лікар, було де купити ліки, дітки відвідували дитячі садки та школи, а в людей була робота.

Чкаловська об'єднана громада, яка утворена у 2017 році, сьогодні на повну використовує свій шанс на існування та розвиток. Ми маємо змогу значно покращити стан об'єктів соціально-культурної сфери. Це підтверджує реалізація проектів реконструкції та утеплення дитячих садків у селах Зелений Гай та Чкалове, ремонт Калинівського СБК, освітлення у селі Корніївка, будівництво нової амбулаторії у селі Чкалове, отримання нового екскаватора, ремонти шкіл, придбання для них нових комп'ютерів, меблів, телевізорів у класи, тощо, і це лише за неповних два роки. Невже хтось вірить у те, що мільйони на ці проекти були б виділені у разі варіанту «Один район – одна громада»? Нарешті у наших шкільних класах взимку було тепло, а директори шкіл перестали «побиратися» із простягнутою рукою перед спонсорами, просячи кошти на саме необхідне. Депутати районної ради від нашої території своїми голосами не могли вплинути на рішення районної ради, які приймалися більшістю голосів представників селища. Сьогодні депутати Чкаловської ОТГ, висуванці усіх сіл громади, самостійно вирішують земельні питання, спрямовують напрямки використання коштів бюджету, намагаються справедливо розподіляти їх між галузями освіти, культури, медицини та комунального господарства.  Жоден відповідальний та здравомислячий мешканець громади не має бажання сплачувати податки та розвивати територію на якій не проживає.

Проблем дуже багато, але сільська рада поступово їх вирішує. На майбутній рік намічені плани завершити ремонт водогону в с.Калинівка та провести заміну водогону в с.Гоголівка, відремонтувати пункти здоров'я, посилити матеріальну базу закладів культури, придбати нову комунальну техніку, щоб мати можливість власними силами викошувати узбіччя, розгортати сніг взимку, робити ямковий ремонт доріг. Більш за все цього хочуть не мешканці Матвіївки чи Веселого, а саме жителі Чкаловської громади.

Звісно не все так як того хотілося. З кожним роком зменшується народжуваність, збільшується смертність населення як і в цілому по всій країні. А це напряму впливає на наповнюваність груп у дитячих садках та класів у школах. Кількість шкіл залишається, кількість педагогів та обслуговуючого персоналу теж, а кількість учнів невпинно скорочується. Держава теж не бажає брати на себе лишні видатки на утримання педагогічних працівників, тому розраховує її таким чином, щоб у місцевої влади не було іншого варіанту як оптимізувати заклади.

Одним із важливих критеріїв об'єднання було наближення послуг до населення. Сільські мешканці звикли, що звернувшись до сільської ради чи старостату можна на місці негайно вирішити більшість своїх питань, отримати необхідні довідки, посвідчити заповіт чи довіреність, вирішити конфлікт із сусідами, тощо,  а якщо людина за станом здоров'я самостійно не може звернутися, то секретар сільської ради, староста чи інші посадові особи сільської ради із розумінням ставляться до цієї проблеми та навідують людину вдома, надаючи усі необхідні адміністративні послуги. А що ж чекає у разі укрупнення громад, районів, областей -  прийомні години, прийомні дні, місяці чекання спочатку під кабінетами, а потім на автобусних зупинках.

Отож, шановні мешканці Чкаловської об'єднаної громади! Ми з Вами  обрали правильний шлях. Приймаючи критику та зауваження, сподіваючись на взаємодопомогу та Вашу підтримку будемо працювати у напрямку розвитку. Нажаль ми не можемо зазирнути у майбутнє, вища влада, вирішуючи нашу долю, не погоджує з нами свої плани реформування території, однак громада повинна використати свої можливості на повну. А далі час покаже!

Секретар сільської ради Ірина БАБИЧ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора