Чкаловська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Опалювальний сезон. Безпека понад усе.

Дата: 30.10.2019 07:53
Кількість переглядів: 497

Опалювальний сезон вже розпочався, тому керівники повинні були підготуватися заздалегідь, для забезпечення безперебійної подачі тепла в установи, організації та підприємства.

Під час опалювального сезону з’являється висока ймовірність виникнення нещасних випадків, аварій, пожеж, вибухів, причинами яких є недотримання вимог безпеки з питань охорони праці. Чому лише після аварій, нещасних випадків керівники звертають увагу на важливе питання охорони праці? Закликаємо відповідальних осіб забезпечити дотримання вимог безпеки під час експлуатації котелень з метою попередження виробничого травматизму. Необхідно пам’ятати, що при порушенні правил безпечної експлуатації котлів працівник може бути підданий термічним опікам, поразці електричним струмом, динамічним ударам при вибуху котла.

До обслуговування котлів допускаються особи віком від 18 років, що пройшли медичний огляд, навчання по відповідній програмі, перевірку знань і отримали посвідчення на право обслуговування котлів. Допуск оператора котельні до самостійного обслуговування котлів має оформлятися наказом. Схеми включення котлів повинні бути вивішені на робочих місцях. Працівники, що обслуговують котельні, повинні бути забезпечені спецодягом і спецвзуттям відповідно до діючих норм. Приміщення котельні повинні бути укомплектовані вогнегасниками.

Вимоги безпеки перед початком роботи: одягти передбачений нормами спецодяг; перевірити наявність первинних засобів пожежогасіння, ознайомитися з записами в змінному журналі і перевірити справність котлів, що обслуговуються, а також справність аварійного освітлення, телефонного зв’язку. Прийом і здача зміни оформляється в змінному журналі за підписами відповідальних по зміні осіб.

Перед розпалюванням або включенням котла варто перевірити: справність топки і газоходів,  запірних і регулюючих пристроїв;  справність контрольно-вимірювальних приладів, живильних пристроїв, вентиляторів, а також наявність природної тяги; справність устаткування для спалювання газоподібного палива; рівень води в котлі, герметичність фланців, запірної арматури, люків; відсутність заглушок на продувних, спускних і живильних паропроводах, мазутопроводах, газопроводах, а також до і після запобіжного клапана; відсутність у топці і газоходах сторонніх предметів. У разі користування пічним опаленням: перед початком, а також протягом усього опалювального сезону слід очищати димоходи та печі від сажі, щоб не сталось її займання. Очищення від сажі та різноманітного бруду необхідно проводити не рідше одного разу на три місяці; біля кожної печі перед топковим отвором на горючій підлозі слід прибити металевий лист розміром не менше 0,5 х 0,7 м; усі димові труби та стіни на горищі, через які прокладено димові канали, повинні бути заштукатурені й побілені; золу й шлак, що їх видаляють із топки, необхідно заливати водою та виносити в спеціально відведені місця. У разі використання електрокотла для опалення: перед початком опалювального сезону слід перевірити надійність заземлення електрокотла, електронасоса і електрощитів, надійність всіх з’єднань водяного контуру, справність органів керування котлом, справність індикації, освітленість робочого місця.

Вимоги безпеки під час роботи: пуск теплового устаткування з автоматичним керуванням прово­диться через пульт автоматичного керування згідно інструкції по експлу­атації даного агрегату; пуск котлів на газовому паливі, що не обладнані автоматикою проводять так: запалюють переносний пальник, підносять його через вічко до основного пальника і повільно відкривають кран пальника, запалюють газ. Якщо газ не загорівся, слід припинити подачу газу до пальника, провентилювати і почати розпал заново; пуск котлів на рідкому паливі не обладнаних автоматикою, прово­дять так: перевірити заповнення котла водою, перевірити температуру палива, провентилювати топку і газо­ходи котла, ввести в топку факел, трохи відкрити повітряний шибер, паливний вентиль і подати паливо в топку. Після загорання палива, змінюючи подачі повітря, відрегулювати горіння, щоб факел був короткий і чистий. При виконанні цієї роботи оператор котельні повинен знаходитись збоку отвору для форсунки. Якщо загорання не сталося, то повторний пуск проводити після венти­ляції газоходів і топки на протязі 10-15 хв. Під час чергування оператори котельні повинні стежити за справністю котла і всього устаткування котельні, строго дотримувати встановлений режим роботи котла.

  1. При експлуатації котлів на твердому паливі:

- забезпечити рівномірне горіння на всій площі колосникової решітки, подаючи паливо рівномірно невеликими порціями при ослабле­ному дутті;

- при збільшенні навантаження котла необхідно спершу збільшити тягу, потім збільшити дуття, а при зниженні навантаження — спочатку зменшити дуття, потім тягу; — регулярно через кожні 4-5 годин проводити чистку топки;

- у випадку зупинки дуттєвого вентилятора слід негайно відкрити дверцята піддувала для застереження згорання колосників.

Зупинку котла на твердому паливі проводити так: при зменшених дутті і тязі дати можливість догоріти залишкам палива в топці, потім припинити дуття і зменшити тягу; очистити топку і припинити тягу. Не можна гасити паливо в топці, заливаючи його водою.

  1. При експлуатації котла на газовому паливі:

- через кожну годину перевіряти тиск газу, повітря, води і пару. Температуру зовнішнього повітря, води в котлі і записувати ці дані в вахтовому журналі;

- підтримувати нормальне горіння газу, не допускаючи проскоку, відриву коптячого полум'я;

- при зниженні навантаження - спочатку зменшити подачу повітря, потім газу і тягу.

Зупинку котла на газовому паливі проводити так: поступово змен­шити подачу газу в пальники, зменшити дуття, закрити кран перед пальником та відключити дуття і тягу.

3) При експлуатації котла на рідкому паливі:

- стежити за станом форсунок, повним згоранням палива в топці і не допускати його розливання;

-  при підвищенні навантаження котла необхідно збільшити тягу і дуття, потім подачу палива.

У випадку, якщо вогонь згас, припинити подачу палива, зменшити дуття і тягу. Повторний розпал форсунки проводити після попередньої вентиляції топки і газоходів протягом 10-15 хв.

Зупинку котла на рідкому паливі проводити   так: припинити подачу палива, а потім повітря в форсунку; через 3-5 хв. відключити дуття.

4) При експлуатації електричних котлів опалення:

- управління роботою електокотлів опалення у заданому режимі відбувається автоматично;

- при огляді працюючого електричного котла забороняється виконувати любі роботи на електрокотлах, в системі автоматики і захисту, циркуляційних помпах, електронасосі і вимірювальних приборах котла;

- для проведення планових робіт електричного котла необхідно звертатися до спеціалізованих організацій, які мають ліцензію на проведення ремонтних робіт.

Після закінчення опалювального сезону і при необхідності виконання ремонтних робіт, вимкнути електроживлення в електрощиті, встановити заземлення і вивісити плакати безпеки «Не вмикати працюють люди», «Заземлено».

Статистика стверджує, що кожна друга пожежа виникає через людський фактор. Недотримання елементарних вимог пожежної безпеки може коштувати втрати майна, чи, що найстрашніше, спричинити загибель людини.

вул. Пушкіна, 9, смт. Веселе, Запорізької обл., 72202, тел. +38(06136) 2-18-92, 2-10-81

e-mail: vese.zp@fssu.gov.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора