Чкаловська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Земельний податок: фізична особа передає земельну ділянку в оренду платнику єдиного податку 4-ї групи. Особливості оподаткування.

Дата: 16.10.2019 17:06
Кількість переглядів: 404

Фізичні особи - власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі звільняються від сплати земельного податку за умови передачі таких ділянок в оренду платнику єдиного податку четвертої групи, але тільки земель сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду.

Як визначено п.п. 14.1.72 ст. 14 Податкового кодексу, земельний податок – це обов'язковий платіж, що справляється з власників земельних ділянок та земельних часток (паїв), а також постійних землекористувачів.

Платниками податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв), землекористувачі. Об'єктами оподаткування є земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні, земельні частки (паї), які перебувають у власності.

Водночас статтею 281 ПКУ передбачені пільги щодо сплати земельного податку для фізичних осіб.

Так, від сплати податку звільняються на період дії єдиного податку четвертої групи власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платнику єдиного податку четвертої групи (пункт 281.3 статті 283 ПКУ).

Об'єктом оподаткування для платників єдиного податку четвертої групи є площа сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), що перебуває у власності сільськогосподарського товаровиробника або надана йому у користування, у тому числі на умовах оренди (п. 292 1.1 ст. 292 ПКУ).

Отже, громадяни - власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі звільняються від сплати земельного податку тільки за землі сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду, які передані в оренду платнику єдиного податку 4-ї групи.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора