Чкаловська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Податок на доходи фізичних осіб: як оподатковувати премію працівнику, нараховану за попередній період?

Дата: 16.10.2019 17:05
Кількість переглядів: 416

Премії, які нараховуються працівнику у зв’язку з відносинами трудового найму, включаються до складу заробітної плати і підлягають оподаткуванню за ставкою 18% у тому місяці, в якому здійснено нарахування.

Як визначено п.п. 14.1.48  ст. 14 Податкового кодексу, заробітна плата це - основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму згідно із законом.

Податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену в ст.167 ПКУ (п.п. 168.1.1 ст. 168 ПКУ).

Доплати, надбавки, гарантійні і компенсаційні виплати, передбачені чинним законодавством, премії, пов’язані з виконанням виробничих завдань і функцій відносяться до фонду додаткової заробітної плати (п. 2.2 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 № 5).

Якщо нарахування фонду оплати праці здійснюються за попередній період, зокрема у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, вони відображаються у фонді оплати праці того місяця, у якому були здійснені нарахування (п.п. 1.6.2 Інструкції №5).

Отже, премії, які нараховуються у зв’язку з відносинами трудового найму, включаються до складу заробітної плати і підлягають оподаткуванню у тому місяці, в якому здійснені нарахування.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора