Чкаловська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Підприємство безоплатно передає працівнику товари. Особливості оподаткування податком на доходи фізичних осіб і військовим збором

Дата: 11.04.2019 08:04
Кількість переглядів: 478

Фото без опису

Об'єктом оподаткування фізичноїособи - резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до якоговключається дохід, отриманий платником податку як додаткове благо (крімвипадків, передбачених ст. 165 Кодексу) у вигляді вартості безоплатно отриманихтоварів (робіт, послуг), визначеної за правилами звичайної ціни, а також сумизнижки звичайної ціни (вартості) товарів (робіт, послуг), індивідуальнопризначеної для такого платника податку.

Під час нарахування (надання)доходів у будь-якій негрошовій формі базою оподаткування є вартість такогодоходу, розрахована за звичайними цінами, правила визначення яких встановленізгідно з цим Кодексом, помножена на коефіцієнт, який обчислюється за такоюформулою: К = 100 : (100 - Сп), де К - коефіцієнт; Сп - ставка податку,встановлена для таких доходів на момент їх нарахування.

Крім того, дохід, отриманийплатником у вигляді додаткового блага, є об'єктом оподаткування військовимзбором за ставкою 1,5%.

Податковий агент, який нараховує(виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку,зобов'язаний утримувати податок на доходи фізичних осіб та військовий збір ізсуми такого доходу за його рахунок, використовуючи відповідні ставки податку ізбору.

Отже, у разі якщо підприємствомбезоплатно передаються працівнику товари, то їх вартість включається дозагального місячного (річного) оподатковуваного доходу працівника як додатковеблаго та оподатковується податком на доходи фізичних осіб та військовим зборомна загальних підставах за ставками 18% та 1,5%.

При цьому для військового зборуне передбачено застосування коефіцієнта, визначеного п. 164.5 ст. 164 Кодексу.

Зазначена норма передбачена пп.163.1.1 ст. 163, пп. 164.2.17 "е", п. 164.5 ст. 164, пп. 168.1.1 ст.168, пп. 1.2 п. 16 1 підрозд. 10 розд. XX Податкового кодексу України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора