Чкаловська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Як новоствореному платнику єдиного податку 3-ї групи зареєструватись платником ПДВ?

Дата: 11.04.2019 08:01
Кількість переглядів: 542

Фото без опису

Ставка єдиного податку, визначенадля третьої групи у розмірі 3% (у разі сплати ПДВ), може бути обрана:

- суб’єктом господарювання, якийзареєстрований платником ПДВ відповідно до розд. V Податкового кодексу, у разіпереходу ним на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви щодопереходу на спрощену систему оподаткування не пізніше ніж за 15 календарнихднів до початку наступного календарного кварталу;

- платником єдиного податкутретьої групи, який обрав ставку єдиного податку в розмірі 5%, у разідобровільної зміни ставки єдиного податку шляхом подання заяви щодо зміниставки єдиного податку не пізніше ніж за 15 календарних днів до початкукалендарного кварталу, в якому буде застосовуватися нова ставка та реєстраціїтакого платника платником ПДВ;

- суб’єктом господарювання, якийне зареєстрований платником ПДВ, у разі його переходу на спрощену системуоподаткування або зміни групи платників єдиного податку шляхом реєстраціїплатником ПДВ відповідно до розд. V ПКУ і подання заяви щодо переходу наспрощену систему оподаткування або зміни групи платників єдиного податку непізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу,в якому здійснено реєстрацію платником ПДВ.

Зареєстровані в установленомузаконом порядку суб’єкти господарювання (новостворені), які протягом 10 днів здня державної реєстрації подали заяву щодо обрання спрощеної системиоподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для третьої групи, яка непередбачає сплату ПДВ, вважаються платниками єдиного податку з дня їх державноїреєстрації.

У разі зміни ставки єдиногоподатку реєстраційна заява подається не пізніше ніж за 15 календарних днів допочатку календарного кварталу, в якому буде застосовуватися ставка єдиногоподатку, що передбачає сплату ПДВ.

Таким чином, новостворенаюридична особа може обрати ставку єдиного податку, що передбачає сплату ПДВ(третя група – 3%), лише після здійснення реєстрації платником податку надодану вартість.

Тобто новостворена юридична особаможе зареєструватися з дня державної реєстрації як платник єдиного податкутретьої групи зі ставкою 5 % та не пізніше ніж за 15 днів до початку наступногокварталу подати заяву про перехід на сплату єдиного податку за ставкою 3 % (длятретьої групи) та подати заяву на реєстрацію платником податку на доданувартість.

Зазначена норма передбачена абз.другим п. 183.4 ст. 183; п.п. 4 п. 293.8 ст. 293, абз. другим п.п. 298.1.2 ст.298 Податкового кодексу України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора