Чкаловська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Декларування 2019 Податковазнижка за навчання. Що необхідно знати

Дата: 15.03.2019 07:55
Кількість переглядів: 503

Фото без опису

З 1 січня 2019року розпочалася кампанія декларування доходів фізичних осіб.

Під час кампаніїдекларування податкові декларації про майновий стан і доходи подають громадяни,які зобов’язані декларувати свої доходи, а також особи, які мають праводобровільно подати декларацію для застосування права на податкову знижку.

Так, протягом2019 року подати декларацію з метою отримання податкової знижки мають правогромадяни, які понесли витрати на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної,загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти длякомпенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/абочлена його сім'ї першого ступеня споріднення.

Тобто, право на отримання податкової знижки мають платник податку та/або члени сім’ї першогоступеня спорідненості(батьки, чоловік,дружина, діти, у томучислі усиновлені).

Якщо за навчаннястудента сплатили особи, які не є членами його сім’ї першого ступеняспоріднення (дід, баба та інші особи), вони не мають права на податкову знижку.

Отже, якщо платник сплачувавза своє навчання, навчання дітей або батьків, він може до 31 грудня наступного за звітним податковогороку (до 31 грудня 2019 року) подати декларацію, в якій зазначити суму отриманих доходів та сумукоштів, які були сплачені на освітні послуги, для отримання податкової знижки.

Податковадекларація про майновий стан і доходи подається за формою, затвердженою наказомМФУ від 02.10.2015 № 859 (у редакції від 06.06.2017 № 556).

Після проведеннявідповідних перерахунків кошти будуть повернуті платнику протягом 60 днів успосіб, зазначений ним у декларації.

Для прискоренняпроцедури перерахування коштів у рядку 29 Декларації про майновий стан і доходинеобхідно вказувати реквізити банківського рахунку.

До податковоїзнижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового рокувитрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами,зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами,договорами з навчальним закладом, довідкою про отримані у звітному році доходи;документами, які підтверджують ступінь споріднення тощо.

Звертаємо увагуна те, що податкова знижка нараховується на доходи, які отримані у виглядізаробітної плати, при цьому сума податкової знижки не повинна перевищуватирозмір заробітної плати, яку платник отримав протягом року.

Якщо платникподатку до кінця податкового року, наступного за звітним не скористався правомна нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, такеправо на наступні податкові роки не переноситься.

Порядок та умовинадання податкової знижки визначено ст. 166 Податкового кодексу.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора