Чкаловська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Афганістан: подвиг, біль, пам'ять…

Дата: 18.02.2019 15:23
Кількість переглядів: 789

Фото без опису

Чимало минуло відтоді, як вивели з Афганістану радянські війська, але рани цієї війни кровоточать і досі. Не можуть матері забути загиблих та покалічених синів, а дружини та діти – своїх чоловіків і батьків. Ми маємо знати про страшні події афганської війни і пам’ятати, що серед нас живуть люди, які в 20-30 років стали свідками, учасниками воєнних подій. І ми маємо пишатися їхньою мужністю, героїзмом, подвигом.

15 лютого минуло 30 років з дня виведення радянських військ з Афганістану. Цю дату в Україні відзначають як День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Ця війна тривала дев'ять років, один місяць і дев'ятнадцять днів. Через Афганістан пройшло більше півмільйона воїнів та загинуло понад 15 тисяч осіб.

Щорічно в нашому закладі проходять заходи, приурочені цій  пам’ятній та скорботній даті. Тож і цей рік не став винятком. З 11 по 15 лютого 2019 року в шкільному фойє працювала виставка «Афганістан: подвиг, біль, пам'ять…», яку підготувала бібліотекар Вініченко С.Л.  В середу вчителі початкових класів та класні керівники 5-11 класів провели виховні години «Сторінками Афганської війни», в ході яких учні нашої школи ознайомились з історією втягнення радянських військ у війну в Афганістані, усвідомили ціну цієї авантюри радянського керівництва, познайомилися з прикладами героїзму та самопожертви простих солдат, які з честю виконали свій військовий обов’язок. Цього ж дня учні  9,10 класів разом зі своїми класними керівниками Шепель Н.В., Адамян Л.І. побували на екскурсії біля пам'ятника воїнам-афганцям в смт. Веселе, прослухали розповідь про події в Афганістані та вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання. Наступного дня в бібліотеці нашого закладу було організоване літературне читання віршів Олександра Стовби за участю учнів 10 класу.

Підсумком заходів, присвячених річниці виведення військ з Афганістану стало привітання членами учнівської ради наших земляків, учасників бойових дій на території інших держав, Заногу Ю.А. та Бубнюка В.І.

Війна назавжди залишила слід у нашій пам’яті, тож давайте щиро шанувати і поважати подвиги наших хоробрих героїв, добрим і величним словом згадувати загиблих солдат, з вдячною і світлою посмішкою дивитися в очі воїнам-ветеранам. Хай не буде більше таких кровопролитних воєн, нехай у всьому світ буде мир, в серцях наших героїв нехай живе відрада, а в нашій пам’яті – гідне вшанування бравих солдат, які залишили в Афганістані своє життя.

Вічна слава нашим воїнам!

                            

 О.Овчар, заступник директора з ВР КЗ «Чкаловська ЗОШ І-ІІІ ступенів»



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора