Чкаловська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Звітує відділ освіти, молоді, спорту, культури та туризму Чкаловської сільської ради про роботу закладів культури Чкаловської ОТГ за 2018 рік

Дата: 30.01.2019 13:45
Кількість переглядів: 2548

Фото без опису

            Звіт про роботу закладів культури Чкаловської ОТГ  за  2018 рік 

 

         Мережа закладів культури Чкаловської ОТГ складає 9 установ, а саме: 4 заклади культури клубного типу та 5 сільських бібліотек.

         Творчу діяльність забезпечують 6 працівників клубних закладів та 5 працівників сільських бібліотек.

         Загальний обсяг видатків на галузь  склав у 2018 році  1 532 516,18 грн., з них видатки на заробітну плату – 479 625,85 грн., нарахування на неї -  120 050,17 грн., придбання предметів та матеріалів – 259 559,40 грн., видатки на послуги – 10 608,64 грн., на водопостачання – 4 752,04 грн., на електроенергію – 42 000 грн. Крім того, зі спеціального фонду виділено 299 000 грн. на ремонт покрівлі Калинівського сільського будинку культури, а також придбано музичну апаратуру для цієї установи.

         Фактичні витрати по галузі «Культура» на одного мешканця територіальної громади складають 455, 84 грн.

         Закладами культури громади надано платних послуг на суму 1850 грн. (від концертної та організаційно – масової діяльності).

         В клубних закладах громади протягом минулого року функціонувало 53 клубних формування, в яких було задіяні 168 учасників, з них: для  дітей - 6, в яких приймали участь 32 дитини.

         Клубними закладами проведено  319 різноманітних заходи, з них: 58 для дітей. Кількість відвідувачів заходів склала  20 534 осіб.

         Працівниками бібліотек проведено 390 масових заходів (огляди літератури, бібліотечні уроки, конкурси та вікторини).

         Кількість користувачів бібліотек у минулому році склала -1546 осіб, кількість відвідувань – 8642.

         Бібліотечні фонди громади  на кінець року склали 23004 документи, з них: українською мовою -9239, російською мовою -11656.

         Відсоток населення, охопленого послугами культури, від загальної кількості населення ОТГ – 21,17 %.

         Закладами культури проводились заходи до державних , релігійних свят, свят місцевого значення, а також різноманітні культурно – освітні заходи.

 

            Так, у 2018 році в Чкаловському Будинку культури працювали колективи художньої самодіяльності:

 

 

1. Жіночий вокальний ансамбль «Веселі дівчата»

 2. Дитячий вокальний ансамбль «Козачата»

 3.Театральний колектив «Умора»

 4. Дитячий вокальний ансамбль «Мальви»

 5.Солісти

 6.Дуети

                 7.Читці.

 

          Протягом 2018 року працівниками та аматорами Чкаловського будинку культури були проведені різні за формою та тематикою культурно-дозвілеві заходи в яких висвітлювали події місцевого, загальнонародного та державного значення.

           Розпочався наш культурний рік зі святкування Різдва Христового та різдвяних свят. Різдво Христове є одним з найбільших християнських свят, котре має свої традиції відзначення. Тому творчий колектив вітав односельців, заходячи до помешкань жителів села, в магазини несучи радісну звістку : «Христос народився! Славимо його!» Лунали привітання господарям, коза била і рогами і ногами, аби були добрі врожаї та велося господарство і її добре віддячували цукерками та пиріжками.

         Друге народне свято Масляна. Масляна - це перехід від Зими до Весни. Вона розпочинає весняний цикл традиційних свят українців. Це неповторне, веселе, колоритне свято, сповнене народних ритуалів та обрядів. Наші предки вірили: рядженими, піснями, танцями та різними заклинаннями можна прогнати Зиму та закликати Весну. Ось і ми теж відмітили цю зустріч Зими та Весни піснями, танцями, розвагами. Змайстрували опудало Масляної, водили кругом нього хороводи і з вигуками: «Прощавай Масляна і приходь до нас на наступний рік!» підпалили. Закликали Весну-красну з привітаннями, а далі пригощалися млинцями, варениками та пиріжками.

          З нагоди відзначення Міжнародного жіночого дня 8 Березня відбувся святковий концерт, який підготували учасники художньої самодіяльності. Концертна програма була різножанровою і включала в себе пісні, танці, естрадні мініатюри. Особливо сподобалися усім сценки «Подарунок на 8 Березня» та «У гаремі арабського шейха». Та й усі виступи тепло приймалися глядачами і це не дивно, адже вони адресовані близьким і рідним людям: мамам, бабусям, дружинам, донечкам, коханим.

         Будинок культури приділяє увагу і військово-патріотичному вихованню дітей та молоді. Так до Дня Перемоги було проведено мітинг - реквієм на братньому кладовищі: «Вони у бронзі й камені звелись…» та літературно -музичну театралізовану композицію: «Тим, чиє дитинство опалене війною…» Не було жодної людини, у якої не виступили сльози. Ось на сцені випускний бал, молодь мріє про те, хто ким стане, але… війна. Проводжають хлопців, проводжає і мати єдиного сина, її надію… Проводжає його і дівчина даруючи на згадку гілочку полину і співаючи про свою «полинову долю». А ось і листоноша з довгожданими звісточками. Радіють матері, сестри, дівчата та лише одній немає так довго звістки від коханого. « Мамо, прощайте. Благословіть на щасливу дорогу,може, знайду свого коханого Сергія.» І знову міняється кадр… Потяг. Метушня. Поранені. «Сестричко, допоможи!» «Андрію, це ти?» Зустрілися однокласники, нашвидку розповіли страшні звістки про своїх друзів. Літаки… Бомбування… І пісня «Милосердя». Горталися сторінки війни і нарешті Перемога. Та не всім судилося повернутися додому. «Неначе чорна квітка польова, обпалена жорстокими руками, звикає жити молода вдова, самотня жінка і самотня мама.» А ось онучка розповідає про те, як її бабуся втратила на війні чоловіка та п’ятеро дітей. Портрет солдата в пілотцідо цих пір висить у бабусі на стіні. Бабуся розповідає, а на сцені відображається її розповідь: як її син любив грати на гармошці, як танцював зі своєю Марічкою та обоє загинули. І ось вони молоді красиві розповідають, як мріяли створити сім′ю, збудувати дім, посадити сад, але не судилося… «І обох нас убито…». І ось на сцену виходять учасники композиції зі свічками в руках. «Пам’ятайте…» Хвилина мовчання і пісня «Поверніть пам'ять». А як не згадати про дітей війни? Це вони допомагали і на фронті і в тилу, це вони так рано подорослішали, це вони пережили блокаду та знущання німців. «Дитячі очі сивіли від бід…» і на сцені дітки 8-9 років з танцювальною композицією «Діти війни» під пісню Т. Гварцетелі. В залі стояла така тиша, що здавалося буде чути, як капають сльози глядачів.Друга частина концертної програми пройшла під гаслом «Ми за мир в Україні». Тут лунали пісні про Україну, про мир, діти затанцювали три чудових танці - «Україна», «Зірочки» та «Райдуга бажань». Звісно не обійшовся концерт без улюбленого всіх ансамблю «Веселі дівчата». Їх веселі пісні так підняли настрій присутніх, що зі сцени йшли дівчата під гучні оплески. І ось фінал, прекрасна пісня «Перемога, свята Перемога…». Глядачі стоячи аплодували і підспівували пісню, а на сцену виходили всі учасники пречудового вечора. Із залу лунали вигуки «Браво!», «Дякуємо!». І ще довго жителі села ділилися враженнями від концерту.

         Щорічно в третій четвер травня в Україні відзначають День вишиванки. Цей День не є офіційним, але відзначають його не тільки в Україні, але й за її межами., його головна мета - популяризувати українську культуру і традиції. У цей день багато жителів країни з задоволенням одягають вишиванки на роботу або навчання, виходять гуляти по вулиці в національних вбраннях, беруть участь в конкурсах і масових заходах. І в цьому році вперше ми провели  День вишиванки у великому масштабі. Розпочалося дійство святковою ходою від Чкаловської ЗОШ по вулицях села. Очолювали ходу хлопці – козачата, які несли величезний синьо-жовтий прапор України. За ними з прапором ішли хлопці учасники АТО, слідом настоятель храму Святого Апостола Івана Богослова с. Менчикури Протоієрей Мар’ян Нестер, дівчата з вишитими рушниками, адміністрація громади, ДНЗ «Вербиченька», діти та вчителі Чкаловської ЗОШ, жителі села. Такої різнобарвної ходи у нас ще не було. Колона переливалася різними кольорами, неначе вишитий рушник: діти в вишиванках, віночках, з кольоровими кульками і прапорцями-вишиванками; дорослі в вишиваних сорочках та сукнях. Увесь пройдений шлях співали українські пісні та було чути вигуки учасників АТО і козачат «Слава Україні!», а у відповідь вся колона вторила «Героям слава!» Під музику колона зайшла на площу біля будинку культури, де продовжилося свято. Дітки дитячого садочка затанцювали танок зі стрічками та інсценували пісню «Два веселих гуся», дівчатка учасниці ансамблю «Мальви»   Чкаловського БК затанцювали танець «Буде мир над Україною» та заспівали пісні, вокальний ансамбль «Веселі дівчата» також співали свої запальні пісні. Діти водили хороводи, танцювали, веселилися. І цей заряд емоцій кожен зберіг в своїй душі.

           Липень місяць напружений, як у випускників, так і їх батьків з працівниками клубного закладу, адже ось скоро «Випускник 2018». І всі знають, що на це свято прийде половина жителів села, приїдуть родичі, друзі та товариші із інших сел. Тому завжди хочеться, щоб все пройшло якнайкраще, щоб запам’яталося на все життя і дітям і батькам. Роботи було, як кажуть, «не початий край». Репетиції, репетиції та ще раз репепетиції… У вільний час треба підготувати прикрашення сцени та входу до будинку культури, привітальні гумористичні вірші та медалі для випускників, продумати всі нюанси. І ось – випускний… До будинку культури під’їхав лімузин з якого по черзі виходили випускники. Чи можна було впізнати вчорашніх дівчаток і хлопчиків сьогодні? Неначе за один день вони стали дорослими – дівчатка, як вишукані леді, а хлопці справжні джентльмени. Від цієї краси неможливо було відірвати очей.  Їх всі зустрічали гучними оплесками, а батьки, зробивши «живий коридор», обсипали  пелюстками троянд вигукуючи побажання. А далі святково прикрашена сцена… Вручення атестатів і нарешті концерт. Привітання віршами і піснями вчителів, танець випускників для першої вчительки, яка, у відповідь на згадку,подарувала своїм діточкам (бо вона пам’ятає, якими маленькими їх привели батьки в 1 клас) освячені іконки, аби матір божа завжди їх оберігала. А як залишить без привітання і подарунка класного керівника, з яким 7 років ділили радощі і горе? На сцену винесли велике червоне серце, до якого кожен випускник прикріпив, з побажаннями, своє маленьке.А на екрані- фотокарточки з їх класного життя. Та найголовніше привітання було батькам, бо це вони вклали всю душу, аби свято пройшло чудово і їх діти були найгарнішими. Мініатюра «Пологовий будинок», а на екрані кадри: ось був зовсім маленький, а зараз випускник, а вона така малесенька, коли успіла вирости… Іпісня «Батькам»… Плакали батьки, плакали і діти даруючи батькам букети квітів. Та не встигли сльози висохнути, несподіваний сюрприз! На екрані гумористичне відео, як батьки збираються на випускний (та ще й прискорений варіант) . Сміявся весь зал, знову до сліз. І на сцені з’являються мами випускників з танцем та привітальною піснею. Ось і кінець, випускники прощаються з дитинством і їх випускний чарівний танець вальс…

          Липнева відпустка і в серпні з новими силами до праці. Відкриття нового дитячого майданчика, вручення громаді для комунального господарства нового трактора і найулюбленіше свято жителів День села. Так склалося, що День Незалежності і День села ми відзначаємо в один день і свято ділиться на три частини: концерт до Дня Незалежності України, театралізоване дійство і концерт з купою привітань та подарунків до Дня села( вітання найменшого жителя села, старожилів, новонароджену сім′ю, сімейні пари що найдовше прожили у шлюбі, сімейні пари які в цьому році святкують ювілей – 10, 20, 25, 30 років спільного життя) та масове гуляння з торгівлею та атракціонами для дітей.

         Другий місяць осені починається з особливої дати. 1 жовтня у всьому світі відзначається Міжнародний день людей похилого вікуі День ветерана.Цей день – не лише можливість нагадати всім про людський обов’язок бути турботливими і милосердними до найповажнішої частини суспільства. Це і привід до роздумів щодо подальшої долі людства, його культури, взаємозв’язку поколінь.Турбота про громадян похилого віку, ветеранів та інвалідів необхідна кожної хвилини не як відзначення святкової дати, а як повага до людей, які своєю багаторічною працею заслуговують на глибоку пошану нащадків. Так стало традицією в нашому будинку культури 1 жовтня проводити вогник для людей похилого віку. За святковими столами зібралися поважні люди, яких запросили до будинку культури. Учасники художньої самодіяльності приготували для них невеликий концерт, де пролунали на їх честь привітання з побажаннями, пісні їх молодості, які з радістю підспівували і вони та жартівливі пісні. А далі спогади… «А пам’ятаєте, як було?..», «А ось який кумедний випадок був зі мною…», «А я вам ще ось що розповім…»  І так і не помітили, як промайнув час, засиділися до вечора, але кожен пішов із зігрітим серцем, із радістю на душі та у веселому настрої.  Тож пам’ятаймо і надалі про свій невідплатний борг перед ветеранами та громадянами поважного віку. Робитимемо все, щоб вони щоденно відчували повагу і турботу, мали гідний рівень життя, не втрачали суспільної активності.

         14 жовтня… Саме цього дня, на свято Покрови Пречистої Богородиці та свято козацтва, Україна вшановує тих,  хто ціною власного життя оберігає наше мирне сьогодення і наше щасливе майбутнє, хто мужньо і героїчно захищає незалежність й територіальну цілісність своєї держави. Свято Дня захисника України. В цей день Чкаловський будинок культури другий рік поспіль проводить вогник для учасників АТО. В тому році вогник був для учасників нашого села, а цьому – для атовців всієї громади. Дружньо, весело, з привітаннями, піснями, танцями та іграми промайнув вечір. Всі залишилися дуже задоволені і домовилися, що такі зустрічі стануть традиційними.

         Театралізований, тематичний концерт до дня визволення села від німецько-фашистських загарбників у нашому Чкаловському будинку культури пройшов 29 жовтня. І знову це була театралізована літературно музична композиція «Сторінками війни», що перейшла в мирне сьогодення з піснями, танцями та сценками.

           В листопаді ми зустрічали своїх друзів – учасників Всеукраїнських змагань собак хортових порід. Четвертий рік підряд вони приїжджають до нас на Веселівщину з різних куточків України (Одеса, Миколаїв, Херсон, Полтава, Київ, Харків, Чернівці, Тернопіль), щоб провести змагання. І за ці роки ми так здружилися, що зустрічаємося як рідня. Тож з самого ранку біля будинку культури людно, всі з нетерпінням чекають на відкриття змагань. Голова правління ЗОВП ФМСУ дає команду на шикування, лунає гімн і піднімаються прапори:  прапор України, прапор федерації мисливців та рибалок і прапор осередку собаківництва.Змагання оголошуються відкритими. А далі виставка собак, фотографування бажаючих з ними ( бо обов’язково приводять дітей зі школи та дитячого садка, та і жителям села цікаво подивитися та сфотографуватися) і змагання в полях. А на другий день, по традиції, концерт. Які б не заморені за цілий день були учасники (бо не один кілометр за день проходять полями) всі приходять на концерт. Кожного року хочеться їх чимось здивувати, щоб пам’ятали нас до наступної зустрічі. І ось гості зібралися та і артисти готові. Зазвучав «Запорізький марш» - це танець привітальний. Два козака (один з прапором, а другий з булавою) та дівчатка україночки з рушниками розпочали концертну програму. Своєю композицією вони показали, як радо ми вітаємо дорогих гостей. Ще з давніх-давен із хлібом-сіллю зустрічали дорогих гостей. Усім, хто приходив із чистими помислами, підносили цю давню слов’янську святиню. Прийняти рушник, поцілувати хліб – символізувало злагоду, пошану до тих, хто їх подавав. Тож і ми піднесли хліб та сіль голові правління ЗОВП ФМСУ.

           Підходить кінець року і всі з нетерпінням чекають Діда Мороза та Снігуроньку. Вечір 31 грудня… Як би не було холодно в залі (бо будинок культури не опалюється) та люди зібралися. Почалася невеличка вистава «Бабки Йожки не проти». Пенелопа, Офігенівна та Дімідролівна, що тільки не витворяли, щоб посварити Діда Мороза та Снігурочку: і чаклували, і посох крали, і кастинг на кращу Снігурочку влаштовували. Та Діда не проведеш, тим більше з його помічником поросятком Фунтиком. Як завжди Дід Мороз добрий і звісно ж вибачив Бабів та дозволив їм святкувати разом Новий рік. Далі учасники художньої самодіяльності співали, Дід Мороз з Снігурочкою проводили цікаві ігри, розігрували лотерею. І звісно святкова дискотека.

         Протягом 2018 року, працівниками Чкаловського БК, було проведено різні за формою та тематикою форми роботи. Дні іменинника, привітання старожила з 90 річчям, бесіда до дня Соборності, вечір відпочинку до дня закоханих, привітання вдома учасників бойових дій, вечори відпочинку, урочисті вітання вчителів та день самоврядування, вшанування пам’яті жертв голодомору. Прийняли активну участь у фестивалі «Гуморина 2018», святкуванні дня села Корніївки та Калинівки, допомогли Чкаловській ЗОШ у проведенні першого та останнього дзвоника. Приймали і гостей в будинку культури: танцювальний колектив «Атмосфера» с.м.т. Веселе, цирковий колектив м. Полтава. Дуже сподобалася дітям виставка  екзотичних тварин «Подорож по Мадагаскару». Діти слухали цікаву розповідь про рептилій, павукоподібних та папуг, а самі сміливі могли навіть погладити тварин.

         У 2018 році в Калинівському будинку культури працювали колективи художньої самодіяльності:

1. Жіночийвокальний ансамбль «Калинка»

2. Дитячий вокальний ансамбль «Ромашки»

3. Солісти

4. Дуети

                5. Читці

                 У роботі клубного закладу приймають участь 58чоловіки.

За 2018 рік було проведено 129 заходів

  •  тематичних заходів ( мітинг-реквієм біля пам’ятника загиблим воїнам «Ніхто не забутий, ніщо не забуте», свято останнього дзвоника, свято першого дзвоника, День незалежності України, концерт до дня визволення села від німецько- фашистських загарбників)

театралізовані заходи (до 8 Березня та «Гуморина 2018»)

  • 12 концертів (до 9 Травня, випускного вечора, фестиваль до Дня захисту дітей, до Дня села, концерти в селах Корніївка, Чкалово, Зелений Гай, та ін..)
  • 6 вогників до професійних та календарних свят (День медичного працівника, день людей похилого віку, Дня Захисника України, для учасників художньої самодіяльності до дня культпрацівника та аматора)
  • 7 вечорів відпочинку та 30 дискотек
  • 19 заходів до яких входять спортивні, дні іменинників.

З вітальним словом до присутніх зверталися секретар Чкаловської об’єднаної територіальної громади сільської ради Концертні програми складалися з пісень,віршів,прози,сценок,за допомогою мультимедійної апаратури всі номери супроводжувались видеороликами.

         Робота веласязгідно  річного  плану  протягомзвітного року, а також доповнювалася незапланованими заходами, які виникали в процесі роботи (виїзні концерти)

         Пісенні традиції нашого краю мають давні та глибокі національні коріння. Вслухаючись у хвилюючі слова та мелодії українських пісень, ми відкриваємо багато поетичних таємниць, знаходимо золоті ключі мелодій, чуємо голоси творців, чиї імена зберегли історичні події і тих, які несправедливо загубились в життєвій круговерті. Наш народ відомий у всьомусвітіспівучістю і неповторниммелодичнимбагатством. Українська пісня здавна оспівувала любов до рідного краю, завжди кликала до боротьби і надихала на перемогу. Вона завжди змістовна, поетична і мелодійна, народжена неосяжними степами, зеленими гаями і дібровами, стрункою тополею і червоною калиною, високим явором і плакучою вербою. Пісня – є першоосновою розвитку вокально – хорового жанру, адже саме цей жанр є найбільш масовим і найулюбленішим видом мистецтва в нашому селі. Напевно тому в роботі Калинівському Будинку культури основним жанром є вокальний. Вокальні ансамблі «Калинка», «Ромашка» беруть найактивнішу участь у всіх концертних заходах. Активну участь у пропаганді пісенної творчості, вокального мистецтва вносять солісти нашого Будинку культури. Усіх наших співаків завжди радо глядачі вітають на сцені.

Улюбленцями наших глядачів є також і  читці художнього слова в репертуарі яких завжди гумористичні мініатюри, спектаклі, гуморески. Вони підкорили серця не лише глядачів нашого села, а і усіх хто бачив виступи наших артистів-аматорів. .

Організація дозвілля дітей та молоді є одним з основних напрямків роботи закладу культури , де діти та молодь мають можливість розвивати і  реалізувати свої творчі здібності. Молодь та діти  беруть  активну  участь  в  культурно – мистецьких заходах,  що  проводяться  в  селі. Діти приймають активну участь у змістовному та організованому відпочинку односельців. Велика вдячність працівникам сільських клубних установ за підготовку дітей до свята.

Спеціалісти Будинку культури працюють в тісному контакті з сільською радою, школою, дитячим садком. Знайомлять учасників, дітей дошкільного віку та школярів з історією рідного краю, з народними традиціями, звичаями.

         Протягом 2018 рокув Зеленогаївському сільському будинку культури були проведені різні за формою та тематикою   культурно-дозвіллєві заходи,  близько 20 з яких висвітлювали події місцевого, загальнонародного та державного значення.  

      Робота СБК ведеться згідно річного плану,який розробляється наприкінці поточного року на наступний, обговорюється на художньо-методичній нараді та затверджується керівником закладу.

Колектив сільського будинку культури співпрацює з відділом освіти, молоді, спорту, культури та туризму Чкаловської сільської ради, закладами освіти громади, громадськими організаціями,товариствами. Творчим  результатом такої співпраці є різні за формою та тематикою культурно-дозвіллєві заходи.

         Протягом  2018 року в сільському  будинку культури  було проведено такі культурно -  масові заходи:

06.01.2018 – Спартакіада для учнів в КЗ «Чкаловська ЗОШ І-ІІІ ступенів»

26.01.2018 – І етап чемпіонату «Найсильніший юнак» с. Зелений Гай

02.02.2018 – ІІ етап чемпіонату «Найсильніший юнак» с Чкалове

08.03.2018 –   Урочистості до Міжнародного жіночого дня.

01.04.2018 – «Гуморина» с. Піскошине (1 місце)

01.04.2018 – Розважальна програма «Хто зверху»

21.04.2018 – Чемпіонат Запорізької області з мас-рестлінгу с. Зелений Гай



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора