Чкаловська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

За яких умов громадяни зобов’язаніподати декларацію у разі отримання спадщини

Дата: 17.01.2019 15:33
Кількість переглядів: 504

Фото без опису

З початку 2019 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів,одержаних протягом 2018 року.

Громадяни, які подають податкові декларації про майновий стан і доходирозподіляються на дві категорії:

- особи, які зобов’язані подати річну декларацію,

- особи, які мають право подати декларацію.

Оподаткування об’єктів спадщини залежить від  ступеня споріднення спадкодавця і спадкоємцята резидентського статусу.

За нульовою ставкою податку на доходи фізичних осібоподатковуються:

- об'єкти спадщини, що успадковуються членами сім'їспадкодавця першого та другого ступенів споріднення;

- вартість власності у вигляді об’єктів рухомого танерухомого майна, готівки або коштів,  щоуспадковуються особою, яка є інвалідом I групи або має статус дитини-сироти абодитини, позбавленої батьківського піклування, та вартість власності у виглядіоб’єктів рухомого та нерухомого майна, що успадковуються дитиною-інвалідом;

- грошові заощадження, поміщені до 02.01.92р. в установиОщадного банку СРСР та державного страхування СРСР, що діяли на територіїУкраїни, а також у державні цінні папери (облігації Державної цільовоїбезпроцентної позики 1990 року, облігації Державної внутрішньої виграшноїпозики 1982 року, державні казначейські зобов'язання СРСР, сертифікати Ощадногобанку СРСР) та грошові заощадження громадян України, поміщені в установиОщадного банку України та колишнього Укрдержстраху протягом 1992 - 1994 років,погашення яких не відбулося, що успадковуються будь-яким спадкоємцем.

За ставкою 5% оподатковується вартість будь-якого об’єктаспадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім’ї спадкодавцяпершого та другого ступенів споріднення.

Ставка 18% застосовується для будь-якого об’єктаспадщини, що успадковується спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента, табудь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом відспадкодавця-резидента.

Дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти,майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню,зазначається в річній податковій декларації, крім спадкоємців, які отримали успадщину об’єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходифізичних осіб,

Обов’язок платника податку щодо подання податковоїдекларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такийплатник податку отримував доходи, зокрема, у вигляді об’єктів спадщини, якіоподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податоквідповідно до п. 174.3 ст. 174 ПКУ.

Отже, фізичні особи, що одержали дохід у вигляді спадщини(подарунку), який оподатковується за нульовою ставкою податку, не зобов’язанівключати вартість такої спадщини (подарунку) до складу загального річногооподатковуваного доходу.

Такі фізичні особи можуть не подавати річну податковудекларацію про майновий стан і доходи, але за умови відсутності інших підставдля подання декларації.

Фізичні особи, які отримали спадщину, що оподатковуєтьсяза ставками 5% та 18%, зобов'язані включити суму таких доходів до загальногорічного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідкамизвітного податкового року, а також сплатити податок на доходи фізичних осіб тавійськовий збір з таких доходів.

Податкова декларація про майновий стан і доходи подаєтьсяза формою, затвердженою наказом МФУ від 02.10.2015 N 859 (у редакції від  06.06.2017 N 556) до 1 травня 2018 року.

Зазначена норма передбачена п.п. 164.2.10 ст. 164; п.174.2,  п. 174.3 ст. 174, п. 179.2 ст.179 Податкового кодексу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора