Чкаловська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Зустріч із остарбайтером

Дата: 08.05.2018 15:52
Кількість переглядів: 764

Фото без опису

Великою бідою для нашої країни в роки Другої світової війни було вивезення людей, у першу чергу молоді, на примусові роботи до Німеччини. Майже кожна українська родина зазнала лиха трудових депортацій. За два роки окупації, з 1941 по 1943 рр., з Веселівського району було вивезено 1286 юнаків і дівчат, із них 87 – з нашого рідного села Чкалове. 87 скалічених доль, чия юність пройшла у чужому краї.

Прикладом стійкості і героїзму є життя звичайної жінки, нашої землячки, колишньої остарбайтерки Бригиди Ольги Харитонівни. Про жахливі часи нацистської неволі і дотепер згадує із сльозами на очах і тугою в серці. Вижити допомогла молодість та далека духовна підтримка рідних, які залишилися чекати свою доньку на Батьківщині.

Напередодні Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні учні 5-го класу КЗ «Чкаловська ЗОШ І-ІІІ ступенів» разом із вчителем історії Адамян Л.І. відвідали  Бригиду О.Х., привітали її із святом, подарували малюнки, квіти, солодощі.

Ольга Харитонівна розповіла учням про нелюдські випробування, голод та знущання, які довелося їй пережити на чужині та у повоєнні роки, вже вдома, бо таких, як вона, колишніх остарбайтерів, влада переслідувала, відправляла на важку працю.

Бригида О.Х.  побажала дітям пам'ятати про великий подвиг нашого народу, і, саме головне - берегти мир на рідній землі, бути дружніми, товариськими.

Біль у серці цієї доброї і дбайливої жінки живе і сьогодні. Часто згадує колишніх подруг, з якими довелося працювати у різних містах Третього Рейху, переглядає старі фото, листи з неволі. Тільки біль і пам'ять дали сили цій жінці створити своє життя таким, яким воно є зараз – довгим і щасливим.

Адамян Л., вчитель історії КЗ «Чкаловська ЗОШ І-ІІІ ступенів»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора