Чкаловська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

9 березня 2024 року – 210 річниця від дня народження Тараса Шевченка

Дата: 07.03.2024 14:11
Кількість переглядів: 138

Фото без опису

9 березня 2024 року, виповнюється 210 років від дня народження національного і світового генія, поета, художника, громадського діяча Тараса Григоровича Шевченка.

     Він став символом боротьби багатьох поколінь українців за свободу та незалежність. І сьогодні захищає, надає сили і надихає українців на боротьбу за свободу у ці дні війни з Росією.

    За нами перемога! Пам’ятаймо слова нашого українського пророка:

І на оновленій землі

Врага не буде, супостата,

А буде син, і буде мати,

І будуть люде на землі.

 

Ім'я Тараса Григоровича Шевченка увібрало в себе душу народу, стало часткою його життя.

Тарас став символом боротьби багатьох поколінь українців за свободу та незалежність. І сьогодні захищає, надає сили і надихає українців на боротьбу за свободу у війні з росією. «Борітеся – поборите! Вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава і воля святая!», – пророчі слова стали символом протистояння загарбницькій навалі.

Шевченко залишив по собі величезну творчу спадщину. З-під пера поета вийшли чудові твори і, звісно ж, знаменита збірка поезій “Кобзар”- настанова від великого мислителя, повчання від Батька нації, біль та крик душі українця з чистою та щирою душею. Його творчість мала вирішальне значення у становленні й розвитку нової української літератури та стала джерелом натхнення для багатьох сучасних митців.

Його думи, пісні, його полум’яний гнів, його боротьба за світлу долю народу були і залишаються думами, піснями, гнівом і боротьбою мільйонів. Він буде жити вічно.

Тарас Григорович Шевченко народився 9 березня 1814 року, в селі Моринці, що на Черкащині в сім'ї кріпосних у багатодітній родині. Дитинство майбутній поет провів у рідному селі та селі Кирилівка, яким володів генерал-лейтенант Василь Енгельгардт. Грамоти Тарас навчився, коли вступив на службу до місцевого дяка – вчителя Павла Рубана. Потім його забирають в прислугу до поміщика Енгельгардта спочатку кухарчуком, а згодом козачком. Енгельгардт помітив його пристрасть до живопису. Бажаючи мати придворного художника, поміщик відправив юного Шевченка на навчання.

У 1831 році Енгельгардт переїхав до Санкт-Петербурга, де Шевченко зміг продовжити навчатись малювати та почав писати перші твори. В Петербурзі Тарас познайомився з художниками Карлом Брюлловим та Василем Жуковським, які помітили неабиякий хист молодого хлопця. Художники провели благодійний аукціон, завдяки якому Тараса Шевченка було викуплено з кріпацтва у віці 24 роки. У 1838-1843 роках Шевченко навчався в Петербурзькій академії мистецтв, багато малював, створив рукопис своєї майбутньої збірки "Кобзар".

Після закінченні Академії у 1844 році майбутній письменник повернувся до України. Приїхавши до Києва, він влаштувався на роботу в тимчасову комісію з питань розгляду старих актів. Саме в цей час Шевченко познайомився з Костомаровим, що вплинуло на формування його політичних поглядів.
У 1846 році Шевченко вступив до Кирило-Мефодіївського братства. За вірші збірки «3 літа» Тарас Шевченко був заарештований та відправлений на заслання служити солдатом. Під арештами та на засланнях Тарас Шевченко провів 10 років, продовжуючи писати та малювати попри сувору заборону.
Після звільнення поетові було заборонено їхати до України. Лише у 1859 році він зміг нарешті приїхати на Батьківщину, де його знову заарештували. У 1860 році вийшла остання збірка Шевченка «І виріс я на чужині...».
10 березня 1861 року Тарас Шевченко помер у Петербурзі, далеко від рідної Землі. Похований був на смоленському кладовищі, згодом, як і було вказано в його заповіті, прах поета був перевезений в Україну та перепохований на Чернечій горі біля Канева на Черкащині.

Слова Тараса Шевченка, що надихають та допомагають боротися за Україну:

  • Боріться – поборете, Вам Бог допомагає! За вас правда, за вас слава і воля святая!
  • Вогонь запеклих не палить.
  • І на оновленій землі врага не буде, супостата, а буде син і буде мати, і будуть люди на землі.
  • Свою Україну любіть. Любіть її… во врем’я люте, в останню тяжкую минуту За неї Господа моліть.
  • Наша дума, наша пісня не помре, не загине. Ось де, люди, наша слава, слава України!
  • Не вмирає душа наша, не вмирає воля, й неситий не виоре на дні моря поле.
  • Любіться, чорнобриві, та не з москалями, бо москалі – чужі люди, роблять лихо з вами.
  • В своїй хаті своя й правда і сила, і воля.
  • І возвеличимо на диво і розум наш, і наш язик!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора