Чкаловська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

37 років від Чорнобильської катастрофи: Україна пам’ятає

Дата: 27.04.2023 11:43
Кількість переглядів: 99

Фото без опису

26 квітня кожного року Україна та весь світ вшановують пам’ять жертв катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції. Цього року вже 37 роковини найбільшої в історії техногенної катастрофи.

Що трапилося на ЧАЕС 26 квітня 1986 року

У ніч проти 26 квітня 1986 року на Чорнобильській АЕС відбувалась планова зупинка реактора 4 енергоблоку. Перевірка електрообладнання мала тривати 20 секунд. Але майже одразу після її початку потужність впала сильно нижче планового рівня і почалось отруєння активної зони реактора ізотопом ксенону-135. Це порушило штатний хід експерименту і в результаті близько 01:23:47 ночі за київським часом з різницею всього в пару секнуд сталися два теплових вибухи.

Четвертий енергоблок ЧАЕС зазнав значних руйнувань, реактор був знищений повністю і почалась пожежа. При цьому стався викид у повітря величезної кількості радіоактивних речовин. Згодом хмара викидів поширилась на значні території України, Білорусі (близько 60% забруднення), Росії, накрила більшу частину Європи і навіть досягла східної частини США.

Пожежа, яка виникла на ЧАЕС тривала не один день. Перші пожежники, які прибули її гасити, не знали про радіаційну небезпеку, тому зазнали тяжкої променевої хвороби.

Радянська влада до останнього замовчувала факт катастрофи, але 27 квітня все ж змушена була розпочати евакуацію цивільного населення з міста Прип’ять та прилеглих населених пунктів. Людям казали, що вони покидають свої домівки лише на три дні. В результаті евакуйовано було близько 300 тисяч осіб, більшість з яких так ніколи і не повернулись додому, адже згодом навколо електростанції створили 30-кілометрову зону відчуження.

Подальші події на ЧАЕС

Того ж 1986 року над зруйнованим енергоблоком збудували бетонний саркофаг, після чого Чорнобильська АЕС продовжила працювати та виробляти електроенергію. Але 17 лютого 1990 року Верховна Рада УРСР ухвалила рішення вивести станцію з експлуатації та визначила строки всіх необхідних процесів. Остаточна зупинка ЧАЕС відбулась під час спеціальної церемонії 15 грудня 2000 року. З тих пір станція працює як дослідний об’єкт, а у зоні відчуження вивчають вплив радіації на довкілля.

Разом з тим необхідно було вирішувати питання про безпечне накриття четвертого енергоблоку, адже зведена після аварії захисна споруда була тимчасовою. 17 вересня 2007 року стало відомо, що над старим накриттям збудують аркоподібний сталевий конфайнмент. Проєкт був міжнародним, будівництво розпочалось у 2012 році і завершився 29 листопада 2016 року. Арку насунули на зруйнований енергоблок і вже за рік рівень радіації біля нього знизився у 10 разів. Конфайнмент повністю ввели в експлуатацію 10 липня 2019 року. Строк його служби, згідно з проєктом, становить 100 років.

Світ знову заговорив про ЧАЕС на початку 2022 року, коли Росія почала повномасштабне воєнне вторгнення в Україну. Під час спроби прорватись до Києва окупанти захопили Чорнобильську АЕС разом із працівниками та нацгвардією, що охороняла об’єкт. Сталося це у перший же день війни – 24 лютого. Росіяни кілька разів вимикали зовнішнє живлення станції, необхідне для безпечного зберігання відпрацьованого палива, що загрожувало світові новою ядерною катастрофою. Загарбники також рили окопи у забрудненій землі, дістаючи на поверхню поховані радіоактивні речовини. При цьому вони самі піддавались опроміненню.

«Чорнобиль — це не лише техногенна катастрофа та велика трагедія для всього світу, а й символ безмежної мужності та відваги нашого народу. У 2022 році, коли окупанти захопили Чорнобильську АЕС, наші військові та працівники станції змогли запобігти новій масштабній атомній катастрофі. На жаль, енергетика досі залишається об'єктом маніпуляцій російських загарбників. Із великою шаною та вдячністю схиляємо голову не тільки перед минулим, але й перед теперішнім героїзмом персоналу ЧАЕС, енергетиків та рятувальників, які нині працюють усупереч російському терору»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора