Чкаловська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Як діє «Армія відновлення» в Запорізькому краї

Дата: 10.03.2023 09:22
Кількість переглядів: 86

Фото без опису

Проєкт “Армія відновлення” був запроваджений урядом восени 2022 року з метою залучення людей, які тимчасово втратили роботу, до відбудови країни через виконання ними суспільно корисних робіт.

Запорізька область долучилася до цього проєкту у грудні минулого року [відповідне рішення будо прийняте Запорізькою обласною військовою адміністрацією 05.12.2022 р..

 Першими відгукнулися и підтримали цю ініціативу наші сільські громади, – розповіла начальник відділу Запорізького обласного центру зайнятості (ОЦЗ) Юлія Сярова. – Це Біленьківська, Вільнянська, Петро-Михайлівська та Михайло-Лукашівська сільради. Там були організовані такі роботи, як заготівля дров для опалювального сезону, розвантаження гуманітарної допомоги та забезпечення життєдіяльності населення, яке постраждало від наслідків війни. За участь у суспільно корисних роботах законодавством передбачено отримання заробітної плати у розмірі не менше мінімальної. На сьогодні це 6700 гривень на місяць. Також передбачено використання всіх соціальних гарантій трудового законодавства. Тобто укладається строковий трудовий договір з робітником, за нього виплачується ЄСВ, нараховується трудовий стаж тощо. Фінансування робіт, у яких беруть участь ВПО, у повному обсязі здійснюється за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Перші 65 осіб із числа офіційно зареєстрованих у Запорізькому ЦЗ безробітних (зокрема, і ВПО) почали працювати ще в грудні минулого року. Цього року програма була продовжена.

 Уже на початку січня ми уклали два договори на виконання суспільно корисних робіт на суму 321 тисяча гривень. Роботодавці – Біленьківська та Петро-Михайлівська сільради. Пізніше до програми долучилися також інші громади області. Станом на 14 лютого вже 112 безробітних, які перебувають на обліку в Запорізькій обласній службі зайнятості, залучено до виконання таких робіт, – зазначає Юлія Сявова.

Зокрема, з 1 лютого група «Армії відновлення» з 50 безробітних почала працювати на території Широківської громади Запорізького району.

– До нас прибули переважно жінки. Вони виконують різноманітні завдання. Працюють із документами, займаються прибиранням території, розчищенням доріг. Чоловіки також працюють на розвантаженні гуманітарної допомоги. Поки що договір підписаний до 24 березня. Далі подивимось, – каже голова Широківської громади Денис Коротенко.

Треба зазначити, що наразі переважна більшість таких тимчасових робітників, які втратили роботу під час війни [є серед них і люди з вищою освітою], працює, звісно, не за своїм фахом. Але, як підкреслив Денис Коротенко, вони сумлінно виконують ті завдання, які є найбільш актуальними для громади під час дії воєнного стану.

Хто може бути залучений до суспільно корисних робіт?

До суспільно корисних робіт залучаються працездатні особи, у тому числі особи, що не підлягають призову на військову службу, які за віком і станом здоров’я не мають обмежень до роботи в умовах воєнного стану. Тому разом з офіційно зареєстрованими безробітними на таких роботах можуть працювати:

• незайняті особи, зокрема внутрішньо переміщені;

• працівники функціонуючих в умовах воєнного стану підприємств (за погодженням із їх керівниками), що не залучені до виконання мобілізаційних завдань (замовлень) та не зараховані до складу об’єктових формувань цивільного захисту, – у порядку переведення;

• особи, зайняті в особистому селянському господарстві;

• студенти вищих, учні та слухачі професійно-технічних навчальних закладів;

• особи, які забезпечують себе роботою самостійно.

 

На які роботи можуть залучати безробітних?

Безробітні можуть бути залучені до виконання суспільно корисних робіт, які мають оборонний характер, робіт із ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру. Це можуть бути як роботи, спрямовані на задоволення потреб ЗСУ, інших військових формувань та сил цивільного захисту, так і на забезпечення загальних потреб функціонування економіки та життєдіяльності населення.

Зокрема, це може бути:

• облаштування та укріплення блок-постів, вирубка дерев для формування окопів;

• заготівля дров для військових та населення;

• розбір завалів та відновлення житлових будинків, інших приміщень, пошкоджених у результаті бойових дій;

• укріплення дамб;

• розчищення автомобільних доріг від завалів;

• розвантаження гуманітарної допомоги;

• облаштування підвальних приміщень у багатоповерхових будинках, школах під укриття;

• ремонтно-відновлювальні роботи у приміщеннях соціальної сфери;

• надання допомоги внутрішньо переміщеним особам, людям з інвалідністю, людям літнього віку.

 

 

Підготувала Світлана ШКАРУПА
Матеріал підготовлено в рамках проєкту “Слово правди – наша зброя”


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора