Чкаловська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Прості відповіді на складні питання або як зробити щасливими дитячі душі.

Дата: 12.04.2021 16:44
Кількість переглядів: 1127

Фото без опису

«Я хочу мати маму і тата!» - говорять тисячі дітей, які не мають родину і чекають саме Вашої допомоги, шановний читач. Можна прийняти дитину до своєї сім’ї, надати їй любов та затишок, разом розвиватися, рости, любити. Багато є способів подарувати дитині щастя сімейного життя, ось вони перед вами в запитаннях та відповідях. Роблячи крок на зустріч дитині, ми робимо кращим і добрішим наше життя.

Кожній дитині, яка має правовий статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування потрібне сімейне тепло та підтримка дорослих, і це можна зробити через різні форми сімейного виховання. Пропонуємо Вам прості відповіді на складні питання!

 

Опіка і піклування

 

Рідна домівка чи інтернат?

Батьки поїхали на заробітки і залишили дитину на стару бабусю, яка не справляється зі своїми обов’язками… У хлопчика, який вчиться з вашим сином у школі, почала пити мати, а батька в нього ніколи не було… В автокатастрофі загинула далека родичка, а тепер її дітей відправлять до інтернату… Буває серце крається, коли бачиш ці нещасливі дитячі долі. Що ж робити?

Відправити дитину в інтернат? У жодному разі! Дитина і так тяжко переживає втрату батьків, а в інтернаті її позбавлять рідної домівки та знайомого світу – однокласників, друзів, родичів, товаришів.

Інтернат не може замінити сім’ю. Він руйнує особистість, поселяє в дитині невпевненість, острах перед дорослим життям, почуття глибокої самотності.

Вихід є! Ви можете зберегти дитину у звичному їй середовищі й допоможете пережити кризові часи, якщо оформите над нею опіку. Зробіть крок назустріч змученій душі і незабаром ваш дім наповниться щасливим сміхом веселої малечі.

 

Що таке опіка і піклування?

Опіка і піклування встановлюється над дітьми, які за різних життєвих обставин залишились без батьківського піклування.

Над дитиною до 14 років встановлюється опіка, а над дитиною у віці від 14 до 18 років – піклування.

Опікуни та піклувальники отримують матеріальну допомогу від держави, а також підтримку від центрів надання соціальних послуг.

 

Хто може стати опікуном чи піклувальником?

Переважне право стати опікуном чи піклувальником надається передусім родичам дитини, або особам, у яких ця дитина мешкала. Опікунами можуть стати повнолітні дієздатні особи, які:

- не мають психічних хвороб або інших розладів, алкогольної та наркотичної залежності;

- раніше не позбавлялися опікунських прав через неналежне їх виконання;

- ніколи не позбавлялися батьківських прав;

- не були засуджені за скоєння тяжкого злочину.

 

Зв’язки дитини з біологічними батьками?

Дитина під опікою може підтримувати зв’язки з родиною, якщо це не суперечить її інтересам.

 

Нормативно-правова база, що регулює питання опіки і піклування?

Сімейний кодекс України, Цивільний кодекс України, Закон України «Про охорону дитинства», Закон України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», Порядок провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини».

 

Усиновлення

 

Діти, яких ми всиновлюємо.

В Україні сьогодні тисячі хлопчиків і дівчаток, які можуть бути усиновлені. Це діти, батьки яких, померли чи не можуть про них піклуватись. Доля цих дітей залежить від того, чи знайдеться родина, яка стане для неї рідною. Адже щасливою дитина може бути лише в сім’ї.

Усиновленими можуть бути діти:

- батьки яких, загинули;

- батьки яких, позбавлені батьківських прав;

- батьки яких, оголошені рішеннями судів безвісно відсутніми, померлими, визнані недієздатними;

- підкинуті діти;

- діти, від яких відмовилися батьки.

Не бійтеся відкрити свої обійми маленькому хлопчику чи дівчинці, які хочуть знати, що таке щаслива сім’я.

 

Батьки, які всиновлюють дитину.

Ви можете усиновити дитину якщо:

- щиро хочете допомогти дитині, яка потребує вашої підтримки;

- бажаєте мати дітей;

- досягли повноліття;

- стан вашого здоров’я не завадить виховувати дитину;

- не маєте психічних захворювань, наркотичної чи алкогольної залежності;

- не були позбавлені батьківських прав;

- маєте постійне місце проживання та заробіток;

- старші за дитину, яку ви хочете всиновити, не менш як на 15 років.

Усиновити може подружжя чи одинока людина. Можете усиновити, навіть, якщо не маєте власних дітей. Ви можете надати усиновленій дитині своє прізвище і по-батькові.

 

По секрету…

Таємниця усиновлення охороняється законом. Усиновлювач має право приховувати від дитини факт її усиновлення, якщо розкриття таємниці усиновлення може завдати їй шкоди.

Разом з тим, дитина, яка досягла 14 років має право на одержання інформації щодо свого усиновлення.

 

Яке законодавство регулює процес усиновлення?

Закон України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», Порядок провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 08.10.2008 № 905.

Покинутим дітям часто розповідають таку казку: летів лелека, ніс батькам немовля, аж раптом випустив папірця з адресою і загубив дорогу! Тоді він полетів до найближчого дитячого притулку і залишив дитину там, щоб батьки прийшли і самі забрали її додому. Ці діти щодня сподіваються, що загублені тато і мама прийдуть за ними саме сьогодні.

 

Прийомна сім’я, дитячий будинок сімейного типу

 

Чому дитині погано в інтернаті?

У світі інтернати називають «складами нещасливих дітей». Діти, які там виховуються, позбавлені батьківського тепла та любові. Вони не мають уявлення про відносини в сім’ї, довготривалі стосунки, не звикли прив’язуватись до когось. Вони не мають своїх речей, у них все гуртове й загальне.

Діти, які виховуються в інтернаті ніколи не бувають на самоті, не пристосовані до домашнього побуту, не вміють розпоряджатися грошима, прати речі і т.д. Вони не вміють спілкуватися, вирішувати конфлікти. Їм важко знайти себе у дорослому житті, тому не рідко випускники інтернатів стають на «криву стежку», вчиняють протиправні дії тощо.

Словом, діти, які виховуються в інтернатах отримують викривлене уявлення про світ за межами закладу. Саме тому чимало країн відмовляються від такої форми виховання.

 

Що таке прийомна сім’я та дитячий будинок сімейного типу?

Це подружжя чи одна особа, що прийняла до себе на виховання та спільне проживання від 1 до 4 дітей-сиріт чи дітей, позбавлених батьківського піклування (прийомна сім’я), або виховує від 5 до 10 дітей-сиріт чи дітей, позбавлених батьківського піклування (дитячий будинок сімейного типу).

Прийомні батьки віддають їм свою любов, ласку, огортають турботою та гарантують підтримку. Прийомні діти виховуються в родині до 18 або 23 років (якщо вступають на денне (стаціонарне) навчання до ВНЗ).

 

Хто може створити прийомну сім’ю?

- якщо ви любите дітей;

- у вас немає серйозних хвороб і ви можете працювати;

- ви маєте роботу і на кожного члена родини маєте не менше одного прожиткового мінімуми;

- ви маєте власне житло.

Остаточні висновки та рекомендації нададуть соціальні працівники після проведення навчання, яке є обов’язковим та безкоштовним.

 

Хто така прийомна дитина?

Прийомна дитина зберігає юридичний статус дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування, і всі пільги, що з цим пов’язані. Ця дитина має право спілкуватися з біологічними батьками та родичами. Дитина не набуває юридичного права на рухоме та нерухоме майно прийомних батьків. Прийомна родина отримує державні виплати на утримання дитини у розмірі 2 прожиткових мінімумів на дитину та грошове забезпечення батькам у розмірі 35% від виплат на дітей.

Прийомні батьки мають право усиновити дитину у будь-який період її життя, якщо дитина має право та підстави на усиновлення.

 

Яке законодавство регулює питання прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу?

Закон України «Про охорону дитинства», Положення про прийомну сім’ю та Положення про дитячий будинок сімейного типу.

 

Навіщо потрібні прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу?

Як часто нам доводилось чути фразу: «Яка б не була мама, але вона мама». Навіть найкращий інтернат не може дати дитині того, що вона отримує в сім’ї. Зараз тисячі українських дітей не виховуються в сімейних умовах. Якщо в них немає батьків або родичів, держава може передати таких дітей на виховання добрим людям, які стають прийомними батьками або батьками-вихователями. Можливо незабаром серед них будете і Ви.

Якщо Ви готові прийняти дитину на виховання, за будь-якою інформацією звертайтеся до нашої служби.

Чекаємо за адресою: вул. Чкалова, 27, с. Чкалове,

Чкаловська сільська рада, Тел. 096-971-46-39

Діти чекають Вашої підтримки і допомоги.

Чекаємо на Вас!

 

Начальник Служби у справах дітей

Чкаловської сільської ради

Д.А. ОВЧАРЧИН


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора