Чкаловська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Ні, булінгу!!!!

Дата: 28.08.2020 14:48
Кількість переглядів: 479

Фото без опису

 

Ні, булінгу!!!!

Практично в кожному класі є учні, які стають об’єктами глузувань та знущань. Булінг – достатньо нове поняття в нашому житті, але явище, яке воно визначає, на жаль, у нас добре і давно відоме. У художній формі ця проблема була розкрита в радянському фільмі „Опудало”. Що ж це за явище таке , де дитина стає „білою вороною” та „цапом – відбувайлом”, а сьогодні – жертвою булінгу?

Булінг (від англ. bully – хуліган, задирака, насильник) визначається як утиск, дискримінація, цькування. Вчені визначають шкільний булінг як тривалий процес свідомо жорсткого ставлення з боку однієї дитини або групи дітей до іншої дитини або групи інших дітей.

Варто пам’ятати, що важливим аспектом для дитини, яка страждає від цькування у школі, є достатня любов, підтримка, здорові відносини у сім’ї, а також наявність активного соціального життя поза школою – участь у гуртках, наявність друзів із схожими інтересами тощо.

Що необхідно робити, якщо дитина страждає?

  1. Не треба чекати!
  2. Зверніться до адміністрації школи чи класного керівника.
  3. Не намагайтеся самі з’ясувати стосунки з кривдником.
  4. Зверніться до служби у справах дітей.

Для взаємодії із кривдником можна порадити дитині скористатися трьома простими питаннями:

  1. „Для чого ти це сказав (зробив і т.д.)?” Якщо агресору спокійно задати це питання, то він розгубиться і швидко припинить свої напади. Головне-продовжувати ставити це питання, не піддаватися на нові провокації. Як правило, жоден кривдник не зможе чітко відповісти, для чого він це робить.
  2. „Як ти це визнав?” (Якщо, наприклад, дитину називають недотепою, та поставити таке питання „Як ти визначив, що я не вмію цього робити?”)
  3. „Що тобі заважає?”, наприклад, „Що тобі заважає відійти та зайнятися своїми справами?”, „Що тобі заважає вчитися так само гарно, як і я?”, „Що тобі заважає звернутися до мене по допомогу замість того, щоб заздрити?” і т.д.

Зберігайте оптимізм, будьте пильними та уважними, але не драматизуйте ситуацію

Окрім того, батьки можуть допомогти дитині не стати жертвою булінгу, тобто здійснити первинну профілактику. Для цого:

  1. Налагодьте стосунки із вчителями та однокласниками, беріть участь в заходах, до яких залучають і батьків. Якщо у вас є незвичне хобі, яке є цікавим дітям, розкажіть про це однокласникам дитини, викликавши тим самим повагу до нього.
  2. Допоможіть дитині стати упевненою у собі і знайти друзів. Запрошуйте однокласників дитини, а особливо тих, кому вона симпатизує, якомога частіше до себе у гості. Дитині потрібні люди, які не дадуть її образити.
  3. Допоможіть дитині стати членом класного колективу, а не просто ходити на навчання; не налаштовуйте дитину проти шкільних заходів, навіть якщо вони можуть здатися вам непотрібними.
  4. У випадку завищеної самооцінки поясніть дитині, що цього не потрібно показувати оточуючим, що у будь-якої дитини є свої недоліки та переваги; і якщо вона досягає успіху в математиці, наприклад, то необов’язково у неї будуть успіхи у фізкультурі або чомусь іншому.
  5. Будьте прикладом спокійного ввічливого ставлення до оточуючих, зберігаючи при цьому особисту автономність та самодостатність.
  6. Розкажіть дитині, що не потрібно боятися постояти за себе чи когось іншого. Важливо діяти!

 

Відділ із соціальної роботи

 Чкаловської сільської ради

                       

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора