Як зменшити ризик захворіти на рак? Чинники виникнення злоякісних новоутворень
Як зменшити ризик захворіти на рак? Розберемося з основними чинниками виникнення злоякісних новоутворень, а це цілий список причин, які несуть потенційний ризик для здоров’я.
Перетворення нормальних клітин на пухлинні може статися з будь-якою людиною. З віком ризик підвищується, але спочатку впливають біологічні, фізичні та хімічні канцерогени.
Чинниками ризику розвитку новоутворень, здатними призвести до онкології є:
– неякісне харчування;
– спадкова схильність;
– вірусні захворювання;
– паразити, грибки та бактерії, хронічні запалення;
– куріння;
– алкоголізм;
– погана екологія, радіація;
– ультрафіолетове опромінення;
– поганий імунітет (у т.ч. як наслідок стресів та депресивних станів);
– гіподинамія, зайва вага;
– частий контакт із канцерогенами.
Ознаки виявлення новоутворень
У кожної людини ці ознаки виявляються індивідуально, але загальна картина така: спочатку з’являється швидка стомлюваність, слабкість. Вага людини різко знижується без видимих причин. З’являються потовщення та пухлини, підшкірні вузлики. Особливо це стосується області молочних залоз, пахових областей і пахвових западин. У сечі та стільці можуть з’явитися кров чи гній, іноді слиз. Рани довго не гоються, може довго не проходити кашель, змінюється тембр голосу. Температура тіла коливається від 37 градусів і до 38 градусів за Цельсієм, таке коливання температури триває від двох тижнів до кількох місяців, іноді і до кількох років. Онкологічні захворювання дуже підступні, тож перші стадії хвороби можуть проходити безсимптомно.
Профілактика злоякісних новоутворень може запобігти 75% смертей.
Ось декілька правил:
- Уникайте тютюну. Це не лише профілактика раку легенів, та профілактика раку язика, а й симптомів інших хвороб. Куріння ще більше посилює ризик злоякісних новоутворень.
- Їжте правильно. Використовуйте мінімум насичених жирів і червоного м’яса, вони збільшують ризик карциноми товстої кишки і більш агресивної форми раку простати. Збільшить споживання фруктів, овочів та цільнозернових продуктів.
- Регулярно займайтеся спортом. Фізичні вправи також знижують ризик раку грудей і раку товстої кишки.
- Залишайтеся стрункими. Ожиріння збільшує ризик багатьох форм раку, особливо раку печінки, який починається з жирової дистрофії цього органу.
- Обмежте алкоголь – надлишок спирту провокує рак язика, ротової порожнини, гортані, стравоходу, печінки та товстої кишки.
- Уникайте впливу радіації. Проходьте рентген, КТ, радіотерапію лише у разі потреби. Захистіть себе від прямого УФ-випромінювання, не загоряйте на пляжі і в солярії – лікування меланоми та інших видів раку шкіри – не завжди успішне.
- Уникайте інфекцій, що викликають онкологію: віруси гепатиту, ВІЛ. та ВПЛ.
- Якісно спіть. Погана та недостатня кількість сну пов’язана зі збільшенням ваги, а це онкофактор.
- Отримуйте достатню кількість вітаміну D, до 25 мкг на день, щоб знизити ризик карциноми яєчників, стравоходу та нирок.
Відповідей на запитання: як жити, щоб не захворіти на рак або як ніколи не захворіти на рак – не існує, але можна постаратися зробити все, що залежить безпосередньо від вас.
Кожен для себе може зробити правильний висновок, щоб попередити хворобу, звести її нанівець набагато простіше, ніж потім лікувати вже запущену форму онкології. Для попередження онкологічних захворювань на ранній стадії розвитку потрібно звернутися до лікаря, де своєчасно буде поставлено правильний діагноз ,та розпочнеться лікування цієї непростої хвороби.
Діагностика та лікування на ранній стадії значно підвищить шанси людини на повне одужання.
Матеріал підготовлено відділом епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань