Чкаловська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

В ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ РОЗПОВІЛИ ПРО ОСОБЛИВОСТІ ВАКЦИНАЦІЇ ВІД COVID-19 ТА ГРИПУ

Дата: 18.02.2022 11:30
Кількість переглядів: 221

 


Сьогодні ранковий брифінг щодо ситуації з поширенням коронавірусної інфекції традиційно провів директор Департаменту охорони здоров’я Олексій Кулинич. Він нагадав, що єдиним та дієвим способом, що може зупинити пандемію і захистити людей від вірусу, залишається вакцинація.  

  • Центри масової вакцинації та пункти щеплення працюють у звичному режимі, вакцини достатньо. Кожен охочий може пройти первинний курс вакцинації від COVID-19 або, якщо вже термін, - зробити бустерну дозу. В Україні двома дозами щеплення себе захистили 15,6 мільйонів людей. В тому числі, в Запорізькій області двома дозами щеплено майже 600 тисяч мешканців. Не зволікайте, і вакцинуйтеся!,- закликав фахівець.

 На брифінзі директор профільного департаменту розповів про особливості поєднання вакцинації від COVID-19 та грипу.  Він зазначив, що грип та COVID-19 – респіраторні захворювання, які викликаються різними вірусами. Причиною першого є віруси грипу, другого – коронавірус, вперше виявлений у 2019 році. Як грип, так і COVID-19 можуть передаватись від людини до людини, які перебувають поруч, не дотримуючись дистанції. У порівнянні із грипом, COVID-19 може викликати більш серйозні наслідки для здоров’я. Проте, обидва захворювання можуть мати важкий перебіг та летальні наслідки. 

  • Важливо, що людина може бути інфікована двома вірусами одночасно і мати симптоми як грипу, так і COVID-19. Також обидва захворювання можуть проходити безсимптомно. Дуже важливо вакцинуватися і від грипу, і від COVID-19, тим більше, що це можна зробити одночасно, під час однієї сесії, але в різні руки. Наразі щеплення від грипу не включено до обов'язкових профілактичних щеплень Національного календаря профілактичних щеплень, воно є рекомендованим. Проте, вакцину можна придбати в аптеках, а щеплення безоплатно зробити в медзакладі, де укладена декларація із сімейним лікарем. Всі доступні в Україні вакцини проти грипу є безпечними та ефективними проти штамів вірусу грипу, які за прогнозом ВООЗ будуть циркулювати на території Північної півкулі у сезоні 2021-2022 років. Всі вакцини від COVID-19 є безкоштовними, перевіреними та придатними до використання, - поінформував Олексій Кулинич. 

Очільник Департаменту охорони здоров’я наголосив, що щеплення від COVID-19 не захищає від грипу, як і щеплення від грипу не захищає від коронавірусної хвороби. Проте і та, і інша вакцина значно зменшує ризик важкого перебігу та смерті внаслідок хвороби. 

Нагадуємо, що вакцинація від грипу для груп ризику (медичних працівників, віи?ськовослужбовців, людей старше 60 років, освітян, жінок, які планують вагітність, вагітних тощо) є безоплатною. Отримати вакцину можна в закладах охорони здоров’я, до яких було розподілено вакцину проти грипу. Станом на кінець грудня було поставлено понад 210 тисяч доз вакцини проти грипу для безоплатної вакцинації. 

Олексій Кулинич закликав жителів області берегти себе, вакцинуватися та дотримуватися протиепідемічних правил.

Департамент культури та інформаційної політики


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора