Чкаловська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Реформа харчування в закладах освіти громади. Впровадження нового меню.

Дата: 28.01.2022 15:00
Кількість переглядів: 282

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 


З січня 2022 року в Україні почали діяти нові вимоги щодо організації харчування в закладах освіти. Упродовж вересня-грудня 2021 року в закладах освіти громади було опрацьовано нормативно-правові акти (постанова КМУ від 24.03.2021 року №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти), проведено роботу по розробці нового чотирьох тижневого меню з включенням страв зі збірника кулінара Євгена Клопотенка та застосовано технологічні картки приготування нових страв.
З метою дотримання оновленої нормативно-правової бази у сфері організації якісного і безпечного харчування в закладах освіти громади, відділ освіти, молоді, спорту, культури та соціального захисту населення Чкаловської сільської ради спільно із керівниками закладів освіти  27  січня 2022 року провели чергову нараду з питань дотримання оновленої нормативно-правової бази у сфері організації якісного і безпечного харчування в закладах освіти громади.
Особливу увагу представників закладів освіти було звернуто на дотримання вимог при складанні меню, Порядку організації харчування дітей в закладах освіти, згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».
Основні зміни в меню закладів освіти з 1 січня 2022 року – це:
– збільшення вживання овочів (кожний прийом їжі повинен включати вживання овочів згідно з віковою нормою);
– збільшення вживання фруктів;
– зменшення вживання хліба;
– зменшення вживання картоплі (одна страва з картоплі чергується з 4-5 стравами зі злакових);
– збільшується споживання м’яса птиці;
– зменшується споживання насичених жирів (масла);
– обмежується вміст цукру, солі та жиру в стравах, які готуються в закладах освіти.
Учасники наради в процесі спілкування обговорювали питання, які сприятимуть покращенню організації харчування в закладах освіти, поділились думками та висловили пропозиції щодо покращення організації й забезпечення якісного харчування дітей, формування навичок здорового харчування в учнів шкіл та вихованців закладів дошкільної освіти.
Начальник відділу освіти, молоді, спорту, культури, туризму та соціального захисту населення Вікторія КАЛИНОВСЬКА наголосила на проблемні питання щодо дотримання норм харчування, вимог санітарного законодавства та законодавства з питань безпечності та якості харчових продуктів згідно з постановою КМУ № 305.
За результатами наради керівникам закладів освіти рекомендовано:
• посилити щоденний контроль за організацією харчування в закладах;
• забезпечити контроль за проведенням аналізу виконання норм харчування, складанням меню та картотеки страв;
• постійно забезпечувати протиепідемічні заходи у закладах освіти.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора