Чкаловська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Про виконання заходів щодо реалізації ялинок та охорони шпилькових насаджень

Дата: 29.12.2021 16:10
Кількість переглядів: 412

З наближенням Новорічних і Різдвяних свят зростає турбота за збереження лісових красунь – ялинок. Адже кожного року в цей час спостерігаються непоодинокі факти їх самовільних порубок. Першими порушниками є ті, хто займається незаконною вирубкою. Варто відмітити, що поліція та інші контролюючі відомства завчасно розробили правила і умови заготівлі, перевезення та реалізації хвойних дерев, які дають можливість постачати на споживчий ринок новорічні ялинки на законних підставах. У передноворічний період, правоохоронці традиційно проводять заходи (рейди), метою яких є недопущення несанкціонованої вирубки хвойних дерев та їх реалізації.

Шановні мешканці громади!

 Для того, аби купити ялинку і не стати порушником, варто пам’ятати, що кожне дерево обов’язково має бути промарковане пластмасовою биркою-стяжкою або самоклейною етикеткою. На кожному з цих уніфікованих засобів має розміщуватися унікальний номер та відповідний йому штрих-код. Ці дані можна перевірити на сайті https://open.ukrforest.com/. Для цього потрібно ввести номер із уніфікованого засобу, який прикріплений до ялинки. У випадку, якщо в електронному обліку інформація за введеним номером відсутня, це може свідчити про підробку даних та незаконний поруб і продаж лісових насаджень.

Тож звертаємось до всіх мешканців громади, у передсвяткові дні проявити свідомість і порозуміння, аби спільно сприяти уникненню знищення вічнозелених насаджень та завдання збитків навколишньому природному середовищу.

Незаконні рубки Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23 липня 2008 року № 665 Так, за незаконну рубку або пошкодження дерев хвойних порід віком до 41 року в грудні - січні збільшуються в три разі, а саме:

Дiаметром до 10 см-544,85 грн;

до 14 см -959,97 грн;

до 18 см - 2464,80 грн;

до 22 см -5059,32 грн;

до 26 см -8886,25 грн.

«Чим більший діаметр пенька незаконно зрубаного дерева, тим буде більша сума завданої шкоди. 3 01 грудня 2021 року в разі, коли шкода задана навколишньому природному середовищу перевищить суму 23930 грн, порушнику загрожує кримінальна відповідальність яка передбачена ст. 246. КК України (Незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу). Отже, враховуючи мінімальні розмір штрафу і збитків, крадіжка навіть малесенького новорічного деревця з лісу цьогоріч обійдеться громадянам у 1054,82 грн. Якщо ж «зелений браконьєр» виявиться посадовою особою, то буде змушений викласти щонайменше 3094,82 грн.

Чкаловська сільська рада звертається до мешканців громади з проханням, бути обачними та розсудливими в питаннях придбання новорічних ялинок у передсвяткові дні. Проявіть свідомість і порозуміння, аби спільно сприяти уникненню знищення вічнозелених насаджень та завдання збитків навколишньому природному середовищу і в жодному разі не порушувати закон.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора