Чкаловська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Звернення сільського голови Станіслава Калиновського до аграріїв щодо дотримання законодавства про бджільництво

Дата: 07.04.2021 09:06
Кількість переглядів: 938

          Шановні аграрії! На календарі весна, невдовзі розпочнеться проведення обробітку сільськогосподарських посівів агрохімікатами. Варто пам´ятати, що ця пора збігається із масовим льотом бджіл та збором ними пилку.

         Повідомляємо Вас, що наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19.02.2021 року № 338, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 04.03.2021 року за № 283/35905 затверджено Інструкцію з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин, якою визначено, що дозволяється застосування засобів захисту рослин, які пройшли державну реєстрацію та включені до Державного реєстру пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні, відповідно до Закону України "Про пестициди і агрохімікати", застосування засобів захисту рослин повинно здійснюватися згідно з переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні, і доповненнями до нього, які містять науково обґрунтовані регламенти застосування препаратів (норми витрат, кратності обробок, обмеження щодо способу, періоду обробок, строків останньої обробки до збирання врожаю тощо) та є обов'язковими для дотримання всіма фізичними особами та суб'єктами господарювання. Фізичні особи та суб'єкти господарювання, які застосовують засоби захисту рослин, повинні вживати всіх заходів з метою попередження отруєння бджіл та зобов'язані завчасно повідомляти органи місцевого самоврядування про заплановане застосування засобів захисту рослин шляхом надання повідомлення за три доби до запланованого їх застосування.

 Завчасне повідомлення повинно містити таку інформацію:

  • дата і час початку робіт із застосування засобів захисту рослин;
  • територія майбутнього застосування засобів захисту рослин (площа (га), кадастровий номер (за наявності), місце знаходження ділянки тощо);
  • назва препарату, діючі речовини та клас небезпеки запланованих до застосування засобів захисту рослин;
  • спосіб (метод) застосування засобів захисту рослин;
  • терміни ізоляції бджолиних сімей відповідно до класу небезпеки засобів захисту рослин;
  • прізвище, ім'я та по батькові (за наявності) для фізичних осіб або повне найменування для суб'єктів господарювання;
  • дані для зв'язку з фізичними особами та суб'єктами господарювання (номер телефону та адреса електронної пошти);
  • відомості про сільськогосподарську культуру, що обробляється засобами захисту рослин.

Повідомлення необхідно надсилати на електронну адресу ради chkalovoss@ukr.net, вони будуть розміщуватися на офіційному web.сайті сільської ради та доводитися до відома пасічників громади через Viber у групі «Бджолярі Веселівського краю».

Усі роботи із засобами захисту рослин слід проводити у вечірні та ранкові години в період відсутності льоту бджіл при мінімальних висхідних повітряних потоках за швидкості вітру до 4 м/с. Як виняток, допускається проведення обробок удень у похмурі та прохолодні денні години з температурою навколишнього повітря нижче +10° C. Заборонено обробку квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл.

З метою проведення профілактичних робіт, оперативного реагування на випадки отруєння бджіл та на виконання Інструкції з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин виконкомом Чкаловської сільської ради 26.03.2021 року прийнято рішення № 24, яким створено постійно діючу комісію із встановлення факту отруєння бджіл на території Чкаловської територіальної громади та затверджено її склад. До складу комісії включено представників сільської ради, Держпродспоживслужби та поліції. До роботи комісії можуть залучатися власники пасік та інші особи, що визначені Інструкцією.

Чкаловська сільська рада закликає Вас, шановні аграрії, дотримуйтесь вимог Закону України «Про бджільництво», Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл, Інструкції з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин та основних правил поводження з пестицидами та агрохімікатами, що регламентуються ДСП 8.8.1.2.001-98 від 03.08.98 року «Державні санітарні правила. Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».

 Не допустіть повторення сумних подій минулого року та загибелі бджіл на території нашої громади!

 

З повагою!

Сільський голова                                                  Станіслав КАЛИНОВСЬКИЙ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора