Чкаловська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Заняття доброти «Гуманне та відповідальне ставлення до тварин» у дитячому садку «Рукавичка», села Корніївка

Дата: 03.03.2020 13:32
Кількість переглядів: 5871

Фото без опису

   Між ставленням людей до тварин і рівнем духовного розвитку суспільства існує певна залежність. Саме тому одним із важливих завдань педагогіки  сьогодні є здійснення просвітницько-виховної діяльності щодо формування в  молодого покоління гуманного та відповідального  ставлення до природи і, зокрема до тварин.

   Найближчими до дітей тваринами в усі часи були собаки та коти. Саме вони найчастіше стають домашніми улюбленцями в українських родинах. Проте, необізнаність дітей  щодо правил поведінки  з тваринами

(як домашніми, так і безпритульними) часто призводить до негативних наслідків (знущання над тваринами, зараження небезпечними хворобами, травмування та каліцтво дітей). Усе частіше трапляються випадки жорстокого ставлення до тварин не лише з боку дорослих, але і, що найгірше, з боку дітей.

   Саме  тому  одним  із  важливих  завдань  є  здійснення  просвітницько-виховної  діяльності  щодо  формування  у  дітей дошкільного віку   гуманного  та  відповідального  ставлення  до  природи  і,  зокрема  до  тварин. 

    1 березня (у Всесвітній день котів) БФ «Щаслива лапа» за підтримки Міністерства  освіти і науки України запропонував закладам дошкільної освіти долучитись до проведення  «Всеукраїнського  заняття доброти» на тему: «Гуманне та  відповідальне ставлення до тварин».

 1 Березня дитячий садок «Рукавичка»   долучився до проведення Всеукраїнського Дня доброти. Під дивізом  «Ми  відповідаємо  за  тих,  кого  приручили». 

Педагоги  ставили перед собою важливі завдання: закріпити  знання дітей про свійських і диких тварин, виробляти навички безпечної поведінки при зустрічі з безпритульними тваринами; виховувати гуманне та відповідальне ставлення до тварин, любов, чуйність, доброту, милосердя,  закріплювати поняття про те, що тварини вимагають до себе дбайливого та доброго ставлення;

сприяти налагодженню доброзичливості, сердечності, взаєморозуміння та взаємоповаги;  вчити усвідомлювати небезпеку, яка може виникнути при неправильній поведінці з тваринами; розвивати пізнавальний інтерес дітей до живої природи, зокрема, до котів,  уважність, пам’ять,   уяву, кмітливість, логічне мислення; розширити знання дітей про особливості догляду за домашніми собаками та котами;

ознайомити дітей з проявом емоцій у тварин та поняттям «волонтер».

    У  кожній третій українській родині є свої домашні улюбленці, спілкування з якими  дає  багато позитивних емоцій. Виявляється, що чотириногі друзі не тільки приносять радість, але і користь для здоров’я! Домашні тварини можуть полегшувати  перебіг будь-яких  хвороб, а деякі – виліковувати повністю.     Відомі приклади, коли домашні тварини стають по-справжньому відданими, вірними друзями і незамінними помічниками людини. А також великий  благотворний вплив домашніх вихованців на людину і, особливо на дітей.   

    Про все це  вихованці  дитячого садка «Рукавичка» дізналися під час проведення  різноманітних заходів: заняттях «Тварини – наші друзі»,   провели бесіди на тему: «У світі бракує на всіх доброти, бо є безпритульні собаки й коти!»,  дидактичні  ігри «Хто, де живе?», «Розкажи про котика», вікторини,  розваги «Котики-муркотики», діти розмальовували  своїх улюбленців, складали пазли, розповідали про них,  розповіді  підтверджували  картинками,слухали пісеньку  «Котик-Мурчик». Грали в рухливу гру «Горобці та Котик», грали в дидактичну гру «Правильно-не правильно», провели артикуляційну вправу «Рухи та звуки котика».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора