Чкаловська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Проводи зими… Завітай до нас, весно!

Дата: 27.02.2020 17:03
Кількість переглядів: 918

Фото без опису

„ ... і як би не змінювався світ,

куди б не закинула тебе доля,

завжди зберігай у серці ті

духовні скарби, які дісталися

тобі у спадок від попередніх поколінь...”

А. Сокіл


 

     Свято «Колодій» бере свій початок ще з часів язичницької культури. Найбільш вживана та звична назва цього свята Масниця. Колодій – в давньоукраїнській міфології бог шлюбу, любові та злагоди. Колодій нагадує молоді та їхнім батькам: "Не женився єси, то колодку носи!", звідки й пішла традиція в'язати колодку неодруженим чоловікам під час проведення народних гулянь та розваг. Всі ці гуляння влаштовувались на честь весняного пробудження природи, мета таких гамірних масових заходів полягала в тому, щоб розбудити весну від сну і прогнати геть зиму.

        Святкували традиційні проводи зими і у селі Чкалове. 27 лютого фойє сільського будинку культури наповнилося людом, гучною музикою, а ще більше запахом традиційних смаколиків. Яких їх тут тільки не було: млинці із сиром, м'ясом,  грибами, яблуками, червоною ікрою, печінкою. За млинцями у ряд влаштувалися вареники із сиром та сметаною, пироги, рогалики, сирники, сири ручної роботи. Споглядання на ці святкові наїдки тривожили не тільки очі а й шлунки присутніх. Тож після пісень та привітань учасників художньої самодіяльності усі охоче частувалися наїдками. Щоб не сполохати сільських холостяків, колодки їм у цей день не в'язали, але завзято потанцювали під звеселяючі пісні аматорського колективу «Веселі дівчата».

        Активними учасниками свята стали представники трудових колективів Чкаловської школи, дитячого садка «Вербиченька», фермерського господарства «Байда», апарату управління сільської ради та Пилипенко Галина і Овдієнко Наталія.

        Окрема подяка Голоті Олені за виставку робіт ляльок-мотанок та стенд на якому можна було ознайомитися із усіма традиціями святкування Масниці.

     Світ українських традицій безмежно різноманітний та багатий. Століттями український народ наживав безліч обрядів та вірувань, які у сучасному житті знову набувають популярності.

     Народ існує, поки існує його мова, звичаї та традиції те особливе, що вирізняє його серед інших народів.

 

Секретр сільської ради

Ірина БАБИЧ


 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора