Чкаловська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Підприємець на загальній системі оподаткування отримав поворотну фінансову допомогу. Чи оподатковувати таку суму?

Дата: 10.10.2019 08:02
Кількість переглядів: 431

До складу доходу підприємця на загальній системі оподаткування, звідповідним оподаткуванням, включається сума поворотної фінансової допомоги,яка не повертається у визначений у договорі термін.

Поворотна фінансова допомога - це сума коштів, що надійшла платникуподатків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентівабо надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такимикоштами, та є обов’язковою до повернення (п.п. 14.1.257 ст. 14 Податковогокодексу).

Оподаткуванню підлягають доходи фізичних осіб - підприємців, які отриманіпротягом календарного року від провадження господарської діяльності.

Об’єктом оподаткування підприємців на загальній системі оподаткування єчистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуванимдоходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженимивитратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи –підприємця (п. 177.2 ст. 177 Податкового кодексу).

Оскільки отримана підприємцем на загальній системі оподаткування поворотнафінансова допомога (позика) відповідно до умов договору підлягає обов’язковомуповерненню у визначений строк, то протягом дії договору така сума невключається до складу доходу суб’єкта господарювання.

Але, якщо сума поворотної фінансової допомоги не повертається у визначенийу договорі термін, то вона включається до складу доходів підприємця таоподатковується на загальних підставах (податок на доходи фізичних осіб заставкою 18% та військовий збір за ставкою 1,5%).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора