Чкаловська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Особливості сплати громадянами транспортного податку в2019 році

Дата: 30.06.2019 16:16
Кількість переглядів: 539

Фото без опису

Платниками транспортного податку є, зокрема, фізичні особи, в тому числінерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавствомвласні легкові автомобілі, що є об'єктами оподаткування.

Об'єктом оподаткування є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло небільше п'яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січняподаткового (звітного) року.

У 2019 році оподатковуються транспортним податком легкові автомобілі зроком випуску не більше як 5 років включно (2014 рік) і середньоринковавартість яких становить понад 1,56 млн грн.

Міністерством економічного розвитку та торгівлі на своєму офіційномувеб-сайті  (http://www.me.gov.ua/Vehicles/CalculatePrice?lang=uk-UA) щороку до 1 лютого звітного року розміщується переліклегкових автомобілів, з року випуску яких минуло не більше п'яти років(включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірівмінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року.

У разі відсутності на офіційному веб-сайті Мінекономрозвиткуінформації про марку, модель легкового автомобіля, що має ознаки об’єктаоподаткування транспортним податком, за зверненням власника зазначеногоавтомобіля Мінекономрозвитку визначає його середньоринкову вартість, доповнюєперелік новою інформацією та розміщує її на своєму офіційномувеб-сайті.

Ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25тис. грн за кожен легковий автомобіль, що є об'єктом оподаткування.

Для фізичних осіб обчислення суми транспортного податку з об’єкта оподаткуванняздійснюється фіскальним органом за місцем реєстрації платника податку.

Податкове повідомлення-рішення про сплату суми податку та відповідніплатіжні реквізити надсилаються (вручаються) платнику податку фіскальниморганом за місцем його реєстрації до 1 липня року базового податкового(звітного) періоду (року).

Платник транспортного податку – власник легкового автомобіля має 60календарних днів, починаючи з моменту отримання відповідногоповідомлення-рішення, щоб сплатити податок.

Щодо об’єктів оподаткування, придбаних протягом року, податок сплачуєтьсяфізичною особою-платником починаючи з місяця, в якому виникло право власностіна такий об’єкт.

Фіскальний орган надсилає податкове повідомлення-рішення новому власникупісля отримання інформації про перехід права власності.

Нагадаємо, що транспортний податок належить до місцевих податків і зборів,кошти від якого зараховуються до місцевого бюджету. Порядок оподаткуваннятранспортним податком визначено ст. 267 Податкового кодексу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора