Чкаловська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Використання РРО підприємцями - платниками єдиного податку

Дата: 27.02.2019 17:59
Кількість переглядів: 495

Підприємці,які сплачують єдиний податок, мають право здійснювати розрахунки беззастосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) з використаннямрозрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій при здійсненніроздрібної торгівлі продовольчими товарами (крім підакцизних товарів).

РРО незастосовуються платниками єдиного податку:

- першоїгрупи;

- другоїі третьої груп (фізичні особи – підприємці) незалежно від обраного видудіяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн.грн.

У разіперевищення в календарному році обсягу доходу понад 1 млн. грн., застосуванняРРО для такого платника єдиного податку є обов’язковим.

Разом з тим, ці норми не поширюються на платників єдиного податку, які здійснюютьреалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійномуремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення.

ПостановоюКМ України від 16.03.2017 № 231 затверджено "Перелік груп технічно складнихпобутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) абогарантійній заміні, в цілях застосування реєстраторів розрахунковихоперацій".

Перелік містить 8 груп:

1) Група 73 «Вироби з чорних металів»; 

2) Група 84 «Реактори ядерні, котли, машини, обладнання імеханічні пристрої; їх частини»; 

3) Група 85 «Електричні машини, обладнання та їх частини;апаратура для запису або відтворення звуку, телевізійна апаратура для запису тавідтворення зображення і звуку, їх частини та приладдя»;

4) Група 87 «Засоби наземного транспорту, крімзалізничного або трамвайного рухомого складу, їх частини та обладнання»; 

5) Група 90 «Прилади та апарати оптичні, фотографічні,кінематографічні, контрольні, вимірювальні, прецизійні; медичні або хірургічні;їх частини та приладдя»;

6) Група 91 «Годинники всіх видів та їх частини»;

7) Група 92 «Музичні інструменти; їх частини та приладдя»;

8) Група 95 «Іграшки, ігри та спортивний інвентар; їх частини та приладдя».

Нагадаємо, з 01 січня 2019 року на підставі змін,внесених Законом №2628, фізичні особи – підприємці другої - четвертої груп приреалізації лікарських засобів та виробів медичного призначення незалежно відобсягу доходу протягом календарного року повинні застосовувати РРО.

Виробимедичного призначення - це будь-який інструмент, апарат, прилад, пристрій,програмне забезпечення, матеріал або інший виріб, призначені для діагностики,лікування, профілактики організму людини та (або) забезпечення таких процесів(абз. 13 ст. 2 Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосуванняреєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчуваннята послуг»).

Лікарськийзасіб – це будь-яка речовина або комбінація речовин (одного або декількохактивних фармацевтичних інгредієнтів (далі – АФІ) та допоміжних речовин)), щомає властивості та призначена для лікування або профілактики захворювань улюдей, чи будь-яка речовина або комбінація речовин (одного або декількох АФІ тадопоміжних речовин), яка може бути призначена для запобігання вагітності, відновлення,корекції чи зміни фізіологічних функцій у людини шляхом здійсненняфармакологічної, імунологічної або метаболічної дії або для встановленнямедичного діагнозу (абз. 2 ст. 2 Закону України від 04.04.1996 № 123/96-ВР «Пролікарські засоби»). 

Отже,платники єдиного податку 2-ї і 3-ї груп, які здійснюють розрахункові операції вготівковій та/або в безготівковій формі при продажу товарів (наданні послуг),зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки череззареєстровані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботиРРО з роздрукуванням відповідних розрахункових документів у разі:

-перевищення в календарному році незалежно від обраного виду діяльності обсягудоходу понад 1 млн. гривень;

-здійснення реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягаютьгарантійному ремонту, незалежно від групи єдиного податку та обсягу річногодоходу;

-здійснення реалізації лікарських засобів та виробів медичного призначеннянезалежно від групи єдиного податку та обсягу річного доходу;

-здійснення роздрібної торгівлі підакцизних товарів, у тому числі пивом упляшках і бляшанках.

Зазначенанорма передбачена п. 296.10 ст. 296 Податкового кодексу України, п. 1 «Перелікуокремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадськогохарчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції беззастосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахунковихкнижок та книг обліку розрахункових операцій», затвердженого постановою КМУ від23.08.2000 № 133.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора