Чкаловська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Декларування 2019 В 2018 році отримали спадщину. Чи необхідно подавати декларацію про майновий стан ідоходи?

Дата: 21.02.2019 07:52
Кількість переглядів: 524

З 1 січня 2019 року розпочалася кампанія декларування доходів,отриманих  фізичними особами у 2018 році.

Під час кампанії декларування податкові декларації про майновий стан ідоходи подають громадяни, які зобов’язані декларувати свої доходи, а такожособи, які мають право добровільно подати декларацію для застосування права наподаткову знижку.

Платник податку зобов'язаний подавати річну декларацію про майновий стан ідоходи у випадках, передбачених Податковим кодексом.

При цьому, обов’язок платника податку щодо подання податкової деклараціївважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такийплатник  отримував доходи, зокрема, увигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податкута/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 ПКУ.

Тобто дохід у вигляді вартості успадкованого майна у межах, що підлягаєоподаткуванню податком на доходи фізичних осіб, зазначається в річнійподатковій декларації, крім:

- спадкоємців, які отримали у спадщину об’єкти, що оподатковуються занульовою ставкою податку;

- спадкоємців – резидентів, які сплатили податок до нотаріальногооформлення об’єктів спадщини;

- спадкоємців – нерезидентів, які зобов’язані сплатити податок донотаріального оформлення об’єктів спадщини.

Нагадуємо, що оподаткування об’єктів спадщини залежить від  ступеня споріднення спадкодавця і спадкоємцята резидентського статусу.

За нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються:

- об'єкти спадщини, що успадковуються членами сім'ї спадкодавця першого тадругого ступенів споріднення;

- вартість власності у вигляді об’єктів рухомого та нерухомого майна,готівки або коштів,  що успадковуютьсяособою, яка є інвалідом I групи або має статус дитини-сироти або дитини,позбавленої батьківського піклування, та вартість власності у вигляді об’єктіврухомого та нерухомого майна, що успадковуються дитиною-інвалідом;

- грошові заощадження, поміщені до 02.01.92р. в установи Ощадного банкуСРСР та державного страхування СРСР, що діяли на території України, а також удержавні цінні папери (облігації Державної цільової безпроцентної позики 1990року, облігації Державної внутрішньої виграшної позики 1982 року, державніказначейські зобов'язання СРСР, сертифікати Ощадного банку СРСР) та грошовізаощадження громадян України, поміщені в установи Ощадного банку України таколишнього Укрдержстраху протягом 1992 – 1994 років, погашення яких невідбулося, що успадковуються будь-яким спадкоємцем.

За ставкою 5% оподатковується вартість будь-якого об’єкта спадщини, щоуспадковується спадкоємцями, які не є членами сім’ї спадкодавця першого тадругого ступенів споріднення.

Ставка 18% застосовується для будь-якого об’єкта спадщини, щоуспадковується спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента, та будь-якого об’єктаспадщини, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента.

Отже, фізичні особи, які одержали спадщину, що оподатковується за нульовоюставкою податку та/або сплатили податок до нотаріального оформлення об’єктівспадщини не зобов’язані включати вартість такої спадщини до складу загальногорічного оподатковуваного доходу.

Такі фізичні особи можуть не подавати річну податкову декларацію промайновий стан і доходи, але за умови відсутності інших підстав для поданнядекларації.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора